Közélet

Hencz Péter: A magyar szabadságharc dán vértanúja

Hencz Péter: A magyar szabadságharc dán vértanúja

2017. október 30., hétfő
Hencz Péter: A magyar szabadságharc dán vértanúja

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.” (A magyarok vére, Albert Camus, 1976)

Az 1956-os dicsőséges szabadságharcunk, mely megrengette a világot, az egész világ rokonszenvét és együttérzését élvezte. Hazánk naivul hitt az ENSZ-ben, hogy majd visszavonulásra fogja kényszeríteni a szabadságharcot vérbefojtó szovjet hadsereget. A színfalak mögötti nagyhatalmi politika másként gondolkodott. Az ENSZ-nek, melynek feladata volt a háborús konfliktusok felszámolása, orvoslása, nem állt érdekében konfrontálódni a világ leghatalmasabb birodalmával. Tétlenül nézte szabadságharcunk eltiprását és a példátlan megtorlást. A látszat kedvéért felállított egy un. vizsgálóbizottságot, mely azonban semmit sem tett. Ennek a bizottságnak volt másod-titkára egy dán diplomata, egy spártai jellem, Povl Bang-Jensen.

Bang-Jensen meggyőződéses antifasiszta-antikommunista volt. Már a II. világháborúban szembe szállt a nácikkal kollaboráns dán kormánnyal. Mint az emigráns kormány tagja, átengedte Grönlandot az amerikaiaknak. A „vizsgálóbizottság” tagjaként több mint száz emigrált magyar tanút hallgatott ki. Nevüket nem volt hajlandó kiadni. Félt, hogy a tanúk itthon maradt tagjain bosszút állnak. Ezért a szabadságharcunkat eltorzító ENSZ fegyelmi eljárást indított ellene. A „magyar ügy” tárgyalására 1959 november 25-én került sor. A dán diplomatát pont ezen a napon holtan találták egy New York-i parkban: jobb halántékán golyó ütötte seb volt. Bang-Jensen balkezes volt! Korábban többször is kijelentette a sokgyerekes családapa, hogy ő soha nem lesz öngyilkos. Érezhette, hogy élete veszélyben van. Két napon belül elhamvasztották. Minden bizonnyal megölték, mert túlságosan sokat tudott a szabadságharcunkról. A dán diplomatát

Göncz Árpád

posztumusz kitüntetésben részesítette. Nevét a Corvin közben emléktábla, Budán utcanév őrzi. Adózzunk tisztelettel szabadságharcunk dán vértanújának! „A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, hogy soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” (Camus)

Hencz Péter csecsemő, gyermek és újszülött szakorvos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.