Közélet

Pintér Jácint a cipőkészítésben lelte meg a szépséget

Pintér Jácint a cipőkészítésben lelte meg a szépséget

2017. szeptember 20., szerda
Pintér Jácint a cipőkészítésben lelte meg a szépséget

„Csinálom, amíg élek” – vallja Pintér Jácint szegedi cipész, akit az ősi mesterség jelenéről és jövőjéről is kérdeztünk. Elmondta, a szakma folyamatosan fejlődik, a technikai újításokkal igyekszik tartani a lépést, ám a szakemberek utánpótlásának helyzetét kevéssé látja derűsen.

„Mindig is érdekelt a cipőkészítés, nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, noha a családban nem volt követendő példa, én választottam ezt a szakmát elsőként. Ősi szakmák egyike a cipész, ellenben a trendet, mint oly sok más szakma, mi is követjük. Folyamatosan jelennek meg újdonságok, ideértve az anyagfelhasználást vagy éppen a ragasztókat. Ezeket alkalmazom a repertoáromban, de teszem mindezt úgy, hogy emellett törekszek a hagyományok, az ősi technika megtartására. Az újítások külföldről érkeznek, onnan veszi át a hazai szakma” – ismertette

Pintér Jácint

cipész. Hírportálunknak elmondta, egy egyedi cipő elkészítése költségesnek mondható, a megrendelői kör szűk szegmenst tesz ki. Jellemzően menyasszonyi cipőket, egyéb elegáns cipőket kérnek, olyan különleges anyagok felhasználásával, mint például a szatén. „A hároméves iskolai rendszerben én végeztem utoljára a megyében cipészként, ez a képzés azóta már meg is szűnt. Ma jellemzően néhány hónapos tanfolyamokon keresztül képeznek cipészeket, cipőjavítókat. Én idestova húsz éve vagyok a szakmában, de még mindig tudok újat tanulni. A szakma fennmaradásának jövőjéről viszont nehéz nyilatkozni. A műhelyemben is jelentkeztek korábban fiatalok, akik érdeklődtek, szerettek volna a gyakorlatban belekóstolni a cipőkészítés szépségeibe, de általában csak hirtelen fellángolásról volt szó. Egyik napról a másikra alábbhagyott a lelkesedésük, vagyis nem gondolom úgy, hogy a fiatalabb generáció ebben a mesterségben túl nagy perspektívát lát” – fejtette ki Pintér Jácint. A cipész ott jártunkkor éppen egy néptáncos cipőn dolgozott. Elmondta, egy egyedi lábbeli elkészítése csaknem harmincnapos munkafolyamat eredménye, amely magában foglalja többek között a kaptafa elkészítését is a megrendelő méreteinek megfelelően. Megjegyezte, ma már elsősorban a cipők javítása teszi ki munkáinak jelentős hányadát, az új cipők megrendelése háttérbe szorult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.