Közélet

Botka: az MSZP listás ajánlatot tesz - kikosarazta az ellenzék (FRISSÍTVE)

Botka: az MSZP listás ajánlatot tesz - kikosarazta az ellenzék (FRISSÍTVE)

2017. szeptember 25., hétfő
Botka: az MSZP listás ajánlatot tesz - kikosarazta az ellenzék (FRISSÍTVE)

Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A többi ellenzéki párt nem kér belőle.

Botka László

azt mondta: az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek. Hozzátette: a listás helyek elosztásának arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg. A szocialista politikus közölte, ha ajánlatukat elfogadják, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet. Szerinte alig fél évvel a következő parlamenti választások előtt egyértelműen kimondható: a magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar. Minden felmérés azt mutatja, jóval többen vannak, akik elégedetlenek az orbáni rendszerrel, mint amennyien elégedettek - közölte. Elmondta, az ellenzéki oldalon eljött "a tettek ideje. "Megvan az ideje a versengésnek és megvan az ideje az együttműködésnek" - fogalmazott Botka László. A miniszterelnök-jelölt szerint a választópolgárok többsége csak akkor fog a demokratikus ellenzéki oldalra szavazni, ha egyértelműen azt látja, hogy ezek a politikai erők valóban győzni akarnak. Hozzátette: arra kéri a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit, hogy hozzák létre a teljes körű választási szövetséget. Botka László elmondta, hogy az ellenzéki pártoknak tett javaslatát először az MSZP országos választási bizottságával ismertette, amely támogatta azt. Mint mondta, megnézték a pártok választói támogatottságát azon közvélemény-kutatóknál, amelyek személyes megkérdezéssel készítettek minden hónapban kutatást. A kiosztott sajtóanyag szerint a szocialisták harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként. Botka László közölte, javaslatukat a nap folyamán elküldik mind a hat ellenzéki pártnak. Közölte azt is, a választást a 106 egyéni körzetben lehet megnyerni. Az a fontos - folytatta - , hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet találjanak, aki leginkább alkalmas a győzelemre. Elmondta, az elmúlt hónapokban is tárgyalt a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel és úgy látja, hogy a 106 választókörzetben meg fognak tudni állapodni.

Botka László beszámolt arról is, hogy mostani ajánlatukról a következő napokban tárgyalásokat kezdenek a pártokkal, a tárgyalásokat ő és Molnár Gyula pártelnök, valamint Hiller István választmányi elnök fogja vezetni.

Gyurcsány Ferenc

DK-elnök szerepét firtató kérdésre

Molnár Gyula

azt mondta, egy tárgyalás kezdetére készítettek ajánlatot. Arra készülnek, hogy nyitott, konstruktív tárgyalást fognak lefolytatni - hangsúlyozta, hozzátéve: az út elején nem szeretnék az út végét meghatározni. Elmondta, nem változtak azok a feltételek, amelyek "áldozatokat követelnek mindenkitől". Szólt arról is, hogy új ajánlatról van szó, és azt kérik a politikai partnerekről, hogy ne a régi válaszokat mondják vissza.

Hiller István

arról beszélt, hogy a tárgyalásokon a programok összehangolásért felelős. Meggyőződése szerint nincs olyan különbség a programok között, amely megakadályozná a pártok együttműködését. Kérdésre válaszolva Botka László szólt arról is, hogy a koordinált választási indulás a jelenlegi választási rendszerben nem vezethet győzelemre, mert azt üzeni a választóknak, hogy "ezek nem is akarnak győzni". A győzelemnek egy forgatókönyve van: a közös országos lista és a közös jelöltek az egyéni választókerületekben - mondta, majd megjegyezte: aki nem ezt akarja, bármit is mond, nem az Orbán-rendszert akarja leváltani, hanem csak saját maga túléléséért küzd. Három vagy több párt közös listája esetén a parlamentbe jutási küszöb 15 százalék a jelenlegi választási szabályok szerint. Molnár Gyula kérdésre válaszolva reagált a német választásokra. Elmondta, tudomásul veszik az eredményt, gratulálnak

Angela Merkel

kancellárnak. Hozzátette: gratulálnak a Német Szociáldemokrata Pártnak is, amely helyes döntést hozott arról, hogy kimarad a koalícióból, most ugyanis az ellenzékből építkezés ideje jön el. A sajtótájékoztató végén Botka László és Molnár Gyula odament egy táblához, amely két részre volt osztva. A tábla fehér oldalára a Kormányváltók szövetsége volt írva, a másik, fekete oldalára az, hogy Orbán Viktort hatalomban tartók. A tábla közepére voltak felragasztva a baloldali ellenzéki pártok nevei. A politikusok az MSZP-s, négyzet alakú lapot átragasztották a bal oldalra, a Kormányváltók szövetsége felirat alá.

A DK ragaszkodik Gyurcsány listás helyéhez, az MSZP-nek rendeznie kell viszonyát az összes párttal

A DK szerint Botka ma ismertetett javaslatában nincs új elem, az MSZP miniszterelnök-jeöltje korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg. A DK erről korábban többször is kifejtette az álláspontját, ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem foglalkoznak. A párt kéri, az MSZP a tárgyalások során tartsa majd tiszteletben a belső döntésüket. Ez azt jelenti: Gyurcsány listás helyéhez továbbra is ragaszkodik a DK. Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos a sajtótájékoztatóján kapott kérdést erről, de az MTI szerint annyit mondott: nem kommentálja a hírt. Szerinte lesznek egyezségek, szövetségek a pártok között, de azok valószínűleg nem a sajtón keresztüli üzengetés hatására születnek majd. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea azt mondta: olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, amely kormányváltáshoz vezet, a 2014-es hiba nem követhető el újra. Azt szükségesnek ítélte, hogy a 106 egyéni választókerületben a kormánypárti indulóval szemben csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon. Karácsony Gergely párbeszédes miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette, hogy nem fog Botka ellen harcolni, és támogatni is hajlandó lenne. Addig azonban nem képzelhető el összefogás, ameddig az MSZP nem rendezi viszonyát az összes párttal. Az Együtt vezetője éppen vasárnap állt ki újra azzal, hogy tárgyalásra hívja az új pólus pártjait. Ebben értelemszerűen nincs benne az MSZP és a DK sem (az LMP-nek, a Párbeszédnek és a Momentumnak szólt a meghívás). Az Együtt nem akar közös listát a szocialistákkal, viszont a 106 egyéni választókerületben az Együtt is koordinálna. Az LMP és a Momentum mindeddig mereven elutasított mindenféle együttműködést. Nemhogy az MSZP-ről, az új pólusról sem akarnak hallani. A Momentum és az LMP küldöttgyűlése is az önálló indulásról hozott döntést. Fodor Gábor pártja, a Magyar Liberális Párt azonban egy múlt heti nyilatkozat alapján nyitott az együttműködésre Botkával.

A HVG.hu is megkérdezte

az ellenzéki pártokat, miért utasították el az MSZP miniszterelnökjelöltjének ajánlatát. - a DK szerint a javaslatban nincs új elem, szerintük Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg, - az LMP szerint nem lehet leváltani a kormányt olyanokkal, akik 2010 előtt kormányon voltak, - a Momentum azt nyilatkozta, ők nem azért politizálnak, hogy parlamenti székekhez jussanak, hanem hogy jobb hellyé tegyék Magyarországot, így nem az számít, hogy hány parlamenti helyet ajánl fel nekik az MSZP, - az Együtt nem hisz egy ilyen listában, - a Liberálisok szerint sok mindenen lehet vitatkozni, de szerintük pozitív, hogy valaki elgondolkodott, milyen keretek között lehet együttműködni, - a Párbeszéd minden tárgyaláson szívesen részt vesz, de szerintük az a lényeg, hogy megállapodjanak az egyéni körzetekben.

Fidesz: a baloldalon semmi sem változik

A Fidesz szerint a baloldalon semmi sem változik, ugyanazok osztozkodnak a hatalmi pozíciókon, akik mindig is osztozkodtak. A nagyobbik kormánypárt így kommentálta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfői nyilatkozatát a listás választási helyek elosztásáról.

Hidvéghi Balázs

, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt, mint a többi. Ugyanazokkal egyezkedik és ugyanazoknak tesz ajánlatot, mint akiknek korábban is mindig. A baloldalon tényleg semmi sem változik, ugyanazok osztozkodnak a hatalmi pozíciókon, akik mindig is osztozkodtak - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.