Közélet

Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?

Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?

2017. augusztus 30., szerda
Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?

Sokakban felháborodást váltott ki, hogy Putyin díszpolgár lehet a Debreceni Egyetemen. Szegeden is adományoznak hasonló címeket. A névsor változatos: Nobel-díjas tudósok mellett később háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt miniszter, korrupció, sikkasztás és az emberi jogok megsértése miatt bebörtönzött köztársasági elnök is elnyerte a címet. Az utóbbi kevesebb mint két évtizede kapta a kitüntetést. Az egyik politikai párt helyi elnöke össze is vetette a két intézményt, a cívisvárosban Putyin, a napfényében Merkel kapott elismerést. A volt rektorhelyettes szerint is összehasonlítható a két adományozás, ő azonban a politikai szimpátia helyett az egyetem szemszögéből nézi a kérdést. Úgy látja, a német kancellárt hiba volt (látszólag) tudományos érdemeiért kitüntetni, inkább Putyin debreceni elismerésének szegedi megfelelője járt volna neki.

Komoly vitákat váltott ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Debreceni Egyetem

díszpolgári címet ítélt meg

. A döntést a politikus hétfői budapesti látogatása apropóján hozták meg, a cselgáncs-világbajnokságra

látogatott el

az atomhatalom vezetője, valamint a magyar miniszterelnökkel is tárgyalt. Az intézmény szenátusának 70 tagjából 63 fő támogatta a lépést, mert úgy látják, „Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban”. Ennek eredményeképpen civis honoris causa, azaz tiszteletbeli polgár lesz, ezáltal határozottan megkülönböztetik az adományozást a tudományos érdemektől, mert a kiváló tudósok díszdoktori elismerést kapnak.

Azonban nem csak Debrecen felsőoktatási intézményében törekednek arra, hogy így ismerjenek el neves személyeket, ugyanis - többek között - a szegedi egyetem 95 éve

adományoz díszdoktori címeket

. Ezek egy részét neves tudósok nyerték el Kanadától Japánig, néhány esetben azonban már a döntés előtt, vagy éppen utólag, évekkel később vitatottá vált az elhatározás. A két világháború közötti időszakban több politikust is kitüntettek Szegeden, így

Bethlen István

miniszterelnököt,

Klebelsberg Kunó

kultuszminisztert, sőt, 1942-ben

Karl Gustaf Mannerheim

tábonagyot, aki megvédte a finneket a szovjet agressziótól 1939 telén. A tragikus sorsú

Teleki Pál

miniszterelnök és Szeged országgyűlési képviselője is volt. Habár tagadhatatlanul a magyar földrajz nagy alakja, egy másik beszélgetés során azt nyilatkozta lapunknak

Karsai László

, az SZTE Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa, hogy szerinte antiszemitizmusa és a zsidótörvényekben vállalt szerepe sem felejthető el, mikor az utókor elé állítjuk példaként.

Hóman Bálint

hasonló okokból vitatott szereplő. Egyrészt a kor kiváló történészéről,

Szekfű Gyula

alkotótársáról beszélhetünk, aki szegény, paraszti származású fiatalok ezreinek tette lehetővé a továbbtanulást kultuszminiszterként, s egyben előkészítette a mai közoktatási rendszert, azaz a nyolcosztályos általános iskolát. Másrészt viszont antiszemita volt, s a háború nagyobb részében nyíltan a német szövetséget támogatta. A Népbíróság háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélte, habár ez alól a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában posztumusz felmentette 2015-ben. Székesfehérvári szobrának felállítását mégis meghiúsította a jelentős baloldali kritika, amelynek hatására az önkormányzat és a volt miniszterről elnevezett alapítvány meghátrált.

Meglepő módon a kommunista diktatúra évei alatt a díszdoktori címből kimaradtak a politikusok, egyedüli kivétel

Straub F. Brunó

, az Elnöki Tanács utolsó elnöke volt, aki 1986-ban már egy éve országgyűlési képviselőként ült a Parlamentben, de az ő esetében lényegesebb a tudományos munkássága. A változás az ezredfordulóhoz közeledve következett be.

Fujimori

perui elnök 1998-ban (első képünkön jobbról),

Madeleine Albright

amerikai külügyminiszter 2000-ben,

Göncz Árpád

köztársasági elnök 2001-ben kapott díszdoktori címet. A legelsőként említett dél-amerikai politikust államtudományokért elnyert elismerése sem mentette meg attól, hogy korrupció, sikkasztás és az emberi jogok megsértése miatt hat év börtönre ítéljék hazájában. „Az 1998-as és 2000-es kitüntetések után több kolléga felvetette – teljesen jogosan -, hogy kell-e nekünk nagy embereket, politikusokat kitüntetni. Mi haszna van ebből az egyetemnek?” – emlékezett vissza

Pál József

, az Olasz Tanszék vezetője, az egyetem korábbi rektorhelyettese. A kritikát észlelte

Mészáros Rezső

akkori rektor, ezért felkért egy háromtagú bizottságot, melynek tagja volt Pál József is, hogy dolgozzon ki egy javaslatot, hogy megkülönböztethessék a különböző érdemekért adott honoris causákat.

„Így jött létre a Doctor Honoris Causa és a Senator Honoris Causa. Ez utóbbit azoknak szánták, akik fontosak az egyetem számára, de nem rendelkeznek komoly tudományos tevékenységgel. A cím funkciójában megfelel a Debreceni Egyetem tiszteletbeli polgárának” – magyarázta a tanszékvezető. A tiszteletbeli szenátorok közé került

Giorgio Pressburger

magyar származású olasz író, aki tanított is az egyetemen. Szintén

ezt a címet kapta meg 2013-ban

Bronisław Komorowski,

a Lengyel Köztársaság elnöke. Hibának tartotta azonban azt, hogy

Angela Merkelt

2013-ban díszdoktorrá fogadták – az elismerést két évvel később,

2015 februárjában

vette át Budapesten a német kancellár. Putyinhoz hasonlóan ő sem ment el az adományozó városba, valamint szintén párhuzam megosztó személyisége, hiszen az ünnepélyes átadás ideje már a migrációs krízis súlyosbodásának idejére esett. Szerinte mondvacsinált okokkal érték el, hogy díszdoktor legyen, mert hiába volt az 1980-as években kutató, 1990-től kezdve politikusként szerepelt csak. Egyértelmű a professzor számára, hogy nem a volt NDK fizikusát, hanem a mai Németország kancellárját ismerték el (ez a kitüntetés indoklásából is kiderül - szerk.), azaz Senator Honoris Causa járt volna számára. Pál József hozzátette, a viták és a vitatott személyek ellenére senkitől sem venné el utólag a címeket, s nem is kívánja, hogy ez szükségessé váljon. Megjegyezte, nem létezik protokoll erre vonatkozóan az egyetemen, habár szükség esetén megoldható lenne a cím elvétele, ha valaki utólag méltatlanná válik rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.