Közélet

Trócsányi: Eredményes a szegedi központú Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

Trócsányi: Eredményes a szegedi központú Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

2017. július 3., hétfő
Trócsányi: Eredményes a szegedi központú Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája
jogakademia004kf

Sikeres másfél éves „próbaidőt” tudhat maga mögött a szegedi központú professzionális szervezet, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája, amely 10 000, az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó szakember képzését, továbbképzését végzi – jelentette ki Trócsányi László miniszter, aki szerint a szakmai színvonal növelése elengedhetetlen a társadalmi megítélés javulásához.

2015 októberében nyitotta meg kapuit az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

, amitől

Trócsányi László

igazságügyi miniszter a szakmai tevékenység színvonalának növelését várta. Ahogy

elmondta

, a szegedi központú jogakadémia létrehozásával azt is célként jelölték meg, hogy az érintett a szakmáknak a társadalmi megítélése is javuljon, s ehhez elengedhetetlen, hogy függetlenül, hatékonyan, magas színvonalon végezzék munkájukat. Az igazságügyi szakértők, a végrehajtók, áldozatsegítők, pártfogó felügyelők, jogi segítségnyújtók, felszámolók, mediátorok, vagyonfelügyelők, az igazságügyi szolgálatok dolgozói iránti közbizalom építését hangsúlyozta, amihez a jogakadémia keretein belüli képzések is hozzájárulhatnak. Emlékeztetett, hogy ennek a mintegy tízezer embereknek a képzése korábban nem volt egységes, vagyis nem volt egy "központi agy", amelyik tananyagot szerkesztett volna, kialakította és végrehajtotta volna a képzési struktúrát, kiválasztotta volna a tanárokat. Ezért is volt szükség egy professzionális szervezetre, ez a 2015-ben létrehozott Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája, ami az Igazságügyi Minisztérium keretein belül működő szervezeti egység. Leszögezte, ennek a tevékenységnek presztízst kell adni, aminek lényege, hogy magas színvonalon végezzék el a munkát. Trócsányi László elmondta azt is, hogy a jogakadémia jó kapcsolatot alakított ki az Országos Bírósági Hivatallal (OBH), valamint az ügyészséggel is. Az elmúlt másfél év munkáját értékelve a tárcavezető kijelentette, eredményes munkát végzett a szegedi központú jogakadémia, amely mintegy 10 000 szakember képzését, továbbképzését végzi, amelybe eddig 5300-an kapcsolódtak be. Kitért arra is, hogy a jogakadémiának szerepe lehet a következő kormányzati ciklusban is, ugyanis a felszámolás, végelszámolás szabályozását is szükséges lesz áttekinteni, meg kell teremteni a hitelezők és adósok közötti egyensúlyt, s ebben nyújthat szakmai segítséget a 2015 őszén létrehozott intézmény.

jogakademia001kf

„Egy jó szegedi gondolatot megvalósítani” – így összegezte

Szabó Imre

miniszteri biztos, a jogakadémia vezetője a rájuk bízott feladatot, majd előadásában értékelte az eddig lezajlott képzéseket. Kérdésünkre elmondta, bizonyos képzéseiken kiemelkedően jól teljesítettek a résztvevők, ami meglátása szerint az oktatóktól és az oktatottaktól egyaránt függ. „Nagy jelentősége van annak, hogy milyen módszertannal és miként oktatjuk a résztvevőket. Azt hiszem, hogy az oktatói gárda már csak a beosztásuk révén is felkelti az érdeklődést, hiszen az adott téma hozzáértői, sok egyetemi oktató és professzor kapcsolódik az elméleti képzésekhez, míg a gyakorlati képzésben a felsőbb bíróságok tagjaira tudunk támaszkodni” – részletezte. Elmondta, eddig összesen 5300-an vettek részt a jogakadémia képzésein, ami Szabó Imre szerint azt is mutatja, hogy másfél év alatt a jogakadémia elérte, hogy a hivatásrendek köztudatába beépült létezésük, s tudják, hogy Szegeden van a központja, illetve, hogy országos képzési központokban is hirdetnek bizonyos továbbképzéseket. A jogakadémia vezetője kérdésünkre elmondta, bár a jogszabályok változhatnak, s így módosul a tananyag, de magán a képzésen is változtatni kell idővel. Egyrészt a képzés módszertana is változhat, másrészt a képzésben résztvevők is változnak, akárcsak az oktatók. „Fontos, hogy egységes képet mutasson a képzés, minden hivatásrendi szakember legyen fölvértezve olyan etikai, becsületbeli tartással, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi elfogulatlanságát és szakmai hozzáértését. Kétségtelen például, hogy egy végrehajtónak senki sem örül, éppen ezért nem mindegy, miként is végzi a munkáját, mert ezt is lehet emberségesen és jogszerűen együttesen” – magyarázta Szabó Imre. Tankönyvsorozatot is tervez az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája, az egyes hivatásrendek számára külön kiadványokat, segédkönyveket szeretnének összeállítani. Az első kötet már elkészült, ezt az igazságügyi szakértők alapképzését, a vizsgára való felkészülésüket könnyíti meg. A továbbképzéseken azonban már nem egy konkrét, jól körülhatárolható tananyagot kell leadni, hanem a változásokat kell ismertetni, így ott napi szinten is változhat, hogy mit oktatnak. A gyakorlati munkát is szeretnék segíteni, amelyre jó példa Szabó Imre szerint egy szakértő, akit beidézhet a bíróság, náluk fontos, hogy a tárgyalóteremben miként kommunikálnak, továbbá arra is fel kell készülniük, hogy támadások érhetik őket, akár a szakértői kompetenciájukat is megkérdőjelezhetik, a jogakadémia keretein belül erről is szólnak a képzések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.