Közélet

A szabálytalan parkolástól az utcai italozásig – ezekben az ügyekben lépnének az odesszaiak

A szabálytalan parkolástól az utcai italozásig – ezekben az ügyekben lépnének az odesszaiak

2017. július 5., szerda
A szabálytalan parkolástól az utcai italozásig – ezekben az ügyekben lépnének az odesszaiak
odessza_tm006

A város legrégebbi lakótelepén jártunk. Az odesszaiak lakásukat, házukat, utcáikat érintő problémákkal keresték meg a SZEGEDma hírportált. Lapunk nemcsak a panaszosokat szólaltatta meg, hanem az illetékes személyeket, cégeket is. Az egyik utca vízelvezetésének megoldására ígéretet tett az körzet képviselője, a parkolási nehézségek és a hajléktalankérdés viszont úgy tűnik, hogy még téma marad egy ideig. Kiderült, a zöld város projekt odesszai része – ha késéssel is -, de jövőre elindul.

A fűtésrendszertől az utak állapotáig sok kisebb-nagyobb panaszuk van az Odessza lakótelepen élőknek. Ezek ugyan külön-külön kisebb problémának tűnnek, de a lapunkat megkereső lakosok számára mindezek együtt életüket megkeserítő ügyek. Rövid összeállításunkban néhány, akár más lakótelepen is felmerülő nehézséget mutatunk be. A megoldás érdekében az illetékeseket is megkerestük, megszólaltattuk a SZETÁV Kft.-t, a Tisza Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet elnökét és a körzet önkormányzati képviselőjét.

Ha rossz a fűtés, előbb a hiba helyét kell kideríteni

Többen beszámoltak arról, hogy ugyan tavaly időben indult a fűtés, mégsem lett meleg lakásukban, vagy annak egy-egy helyiségében. „Nálam nem volt fűtés. A rendszer nincs átmosva, a radiátort több mint tíz éve nem vették le. Hiába van csap, amelyen keresztül leereszthető a víz. Végül felajánlottam, hogy hívok szakembert, s a díjat kiszámlázom, de ezt sem fogadták el” – panaszolta

Tósoki Mária

. Úgy érzi, minden szolgáltató a másikra mutogat s nem vállalja a felelősséget. „Ha a lakásuk fűtésével kapcsolatban felhasználóink problémát tapasztalnak, azt kérjük, jelezzék diszpécserszolgálatunkon. A hiba kivizsgálását társaságunk díjmentesen elvégzi” – nyilatkozta lapunknak

Medgyes Tamás

, a SZETÁV Kft. operatív igazgatója. Hozzátette, fontos információ, hogy a távfűtéses épületek belső fűtési, használati melegvíz ellátási berendezései, azaz a csövek a ház, a lakáson belüli berendezések - a radiátorok - pedig a lakók tulajdonában vannak. „Alapesetben ez azt jelenti, hogy ha az utcán, a föld alatt van csőtörés, vagy a kazánház hibásodik meg, azt a Szegedi Távfűtő Kft. javítja ki saját költségén, míg ha a házon, vagy lakáson belül lép fel probléma, annak elhárítása a felhasználók feladata és költsége” – tette hozzá. A hibaelhárítást vagy szakszolgáltatóval lehet elvégeztetni saját költségen, vagy akár köthetnek átalánydíjas szerződést a Szegedi Távfűtő Kft.-vel a házban, a lakásokban lévő berendezések javítására.

SAMSUNG CSC

Felújítást szeretnének a házakban élők – az igények eltérőek

Elégedetlenek az ajtók, a nyílászárók állapotával. Nyugdíjasként 42-44 négyzetméteres lakásokért – szemétszállítási kedvezmény után – több mint 6000 forintot fizetnek közös költségként, mégis hulló vakolatra figyelmeztet a tábla a Kockaház utca 6. szám bejáratánál. Állítják, 1964 óta nem festették az épületet kívülről. „A Kockaház utca 2. és 10. szám alatti téglablokkos házak éltek csak a lehetőséggel, amikor lehetett festésre, szigetelésre pályázni, pedig az összes közösséget értesítettem a programról” – fogalmazott

Farkas Ferencné

, a Tisza Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet elnöke. A többi épületnél csupán a lépcsőházat festették ki, kívülről maradt a régi homlokzat. Általában a téglablokkos technológiával épült társasházakban tiltakoztak legerősebben a szigetelés ellen, mert aggódtak a penész miatt. Ő azonban ennek ellenkezőjét tapasztalta, nem penészedtek a házak, sőt, mióta a hőmennyiségmérőket felszerelték, egyre többen takarékoskodnak, ami miatt pont a szigeteletlen, vagy a szigeteletlen és még nyílászárócserés lakásoknál csapódik le a pára a falakon. Minden ingatlannál van lakáskassza, már megtörtént a homlokzatfestés a Fésű utca több házánál, de még nem kevés ingatlan felújítása szükséges, mint a Baross László utcai tömbé is. Nehézséget jelent, hogy a lakók többsége nyílászárócserére költene, ezt azonban önmagában nem tehetik meg.

Vészkijáratnál tárolják a bringákat – hiába minden felszólítás

„A mi házunkban a vészkijáratnál is kerékpárok vannak elhelyezve. Jeleztük a problémát, felszólította a tulajdonosokat a szövetkezet, mégsem történt semmi” – mondta

Kovács Jánosné

. Megoldást jelenthetne, ha külső kerékpártárolókat helyeznének el – hasonlóképpen, mint az azonos időszakban épült tarjáni tömböknél -, s így senkinek nem sérülne az érdeke.

SAMSUNG CSC

Farkas Ferencné megerősítette, valóban van üröm abban az örömben, hogy egyre többen pattannak drótszamárra Odesszában is. A tízemeletes panelokban megfelelő hely áll rendelkezésre, ott nincsenek is konfliktusok a kérdésből, azonban egyes téglablokkos házakban nemcsak kicsik, hanem közös használatúak a tárolók, ami komoly vitákat okoz. A szövetkezet igyekszik felszabadítani a tárolókban a szabad részeket, mert ma már például a mosókonyhákat nem használják eredeti funkciójukra. „Azonban gyakran még ilyenkor is inkább a hátsó ajtóhoz teszik, mert úgy könnyebb kivinni. A katasztrófavédelem és mi is ellenezzük a lépcsőházban elhelyezést, mert egyrészt tűzvédelmi szempontból veszélyes, másrészt leverik a falról a vakolatot, esős időben behozzák a sarat” – mondta Farkas Ferencné. Külső tárolót azonban csak néhány esetben tudtak a ház elé építeni, mert a vonatkozó rész általában közterületnek minősül, így a házon belüli probléma házon kívüli megoldást kíván.

Kormos Tibornak

(Együtt), a körzet önkormányzati képviselőjének eddig nem jelezték az ezzel kapcsolatos igényeket. Elárulta, terveznek kerékpárosbarát projektet, de elsősorban utakat alakítanak ki és javítanak ennek részeként.

Virágágyásba gázolnak

A sportmeccsek idején rengeteg autó parkol az utcában szabálytalanul, előfordult, hogy kiskertjüket és annak kerítését tönkre tették. A megelőző években festettek záróvonalat, ez viszont idén elmaradt – állítólag pénzhiány miatt. Kormos arra nem adott választ, hogy miért nem festették fel a parkolást tiltó jelzést. „Meg lehetne őket büntetni, de ez a közterület és a rendőrség dolga” – vélekedett. A sportcsarnok parkolói mellett nagyobb meccsek idején a Torontál téri parkoló is betelik, ekkor választják a lakótelep utcáit az autósok. „Korábban a közterület-felügyelet próbált rendet vágni, de ez egy teljes sziszifuszi munka addig, amíg a Pick nem kap egy olyan csarnokot, amelynél figyelnek a parkolásra is” – állította. Az 1960-as években nem számoltak ennyi gépjárművel, így már a lakosság számára is egyre nagyobb nehézséget jelent a parkolóhely megtalálása Kormos szerint. „Semmit nem tudunk tenni, mert ma már a zöld terület rovására nem fognak kialakítani új parkolót” - az akut problémára egyelőre megmarad.

SAMSUNG CSC

Közbiztonság, utcai alkoholfogyasztás – mindenki sajnálja a hajléktalanokat, de nyugalmat szeretnének az odesszaiak

Az ittasan mászkáló alkoholfüggők, s más veszélyesnek gondolt emberek miatt elégedetlenek a közbiztonsággal, több ellenőrzést kívánnának az odesszaiak – ebben minden általunk megkérdezett lakos, s maga a lakásfenntartó szövetkezet elnöke is egyetértett. „Hatalmas rendetlenség van a Spar előtt. Már úgy látom, hogy el kellene vinni a padokat, mert fekszenek csak rajta, folyamatosan alkoholt isznak, részegek – fogalmazott Farkas Ferencné. A zárt lépcsőházas házakba csak ritkán jutnak be a hajléktalanok, de az épületek oldalához már építettek „kalyibát”. Kovács Jánosné hozzátette, végül sikerült rábírnia arra az egyik érintettet, hogy máshova menjen, de ezzel a fedél nélküli helyzete nem oldódott meg. A Máltai Szeretetszolgálat ételosztását követően a hajléktalanok a Kockaház utcán keresztül mennek a ligetbe aludni. A lakók szerint szerencsésebb lenne, ha a város mindenkinek szállást biztosítana, s nem ott kellene álomra hajtaniuk fejüket. „Ez nemcsak a lakosság, hanem a képviselő számára is állandó probléma” – reagált Kormos Tibor. Kényes és nehezen kezelhető kérdésnek tartja az ügyet. Ő nem a városrész, hanem az egész ország problémájának tartja a hajléktalanságot. „Nagyon sokat nem lehet tenni velük, mert a törvény védi őket, mint bármely más magyar állampolgárt. Nem állíthatom fel a padról, ha azon fekszik” – jegyezte meg. Hozzátette, természetesen ugyanilyen polgár a helyi lakos is, akiknek az érdekei szintén fontosak. Elismerte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat épülete vonzza az érintetteket, azonban ezt normálisnak találja, mert ez is a feladata az intézménynek. Elképzelhetőnek tartja, hogy a hajléktalanok egy része nyáron más településekről érkezik Szegedre. A közterületen történő alkoholfogyasztást tiltja a vonatkozó önkormányzati rendelet. Az ez elleni fellépést a közterület-felügyelők feladatának tartja a képviselő, de nem bízik abban valójában, hogy ez felszámolható. „Ki az a közterület-felügyelő, aki mindenhol jelen van? Ilyen nincs! Duplázni kellene a számukat? Nagyon nehéz tetten érni őket” – vélekedett.

SAMSUNG CSC

Nincs gazdája az utcának?

„Ennek az utcának nincs gazdája” – állítják a Kockaház utca lakói. Szeretnék, ha az önkormányzat – a korábbi időszakhoz hasonlóan – többet permetezné a fákat, mert az ablakaikra hullanak a kis levéltetűk, s a fűnyírást kívül mást is tennének. Sokan allergiások a nyírfa pollenjére, szeretnék, ha más fákat ültetnének helyettük. Emlékeik szerint korábban gyakrabban locsoltak, takarítottak az utcában, ez napjainkra kevésbé jellemző, egyikük kifejezetten szemetesnek nevezte az utcát. Fontosnak tartanák, hogy a főbb utak mellett a kisebb utcákon is cseréljék az aszfaltot, s ne csak javítsák a hibákat. A vízelvezetéssel szintén elégedetlenek, a napokban leesett nagyobb csapadékkal egyszerűen nem bír a rendszer. Nem zárják ki Tósoki Máriék, hogy ezzel függhet össze, hogy utcájukban időnként nem működik a közvilágítás egy része. Kormos Tibor állította, „nyitott kapukat döngetnek” a lakosok, a képviselői keretéből az utca vízelvezetésére is költeni kíván. Szerinte azonban a Tisza Lakásfenntartó Szövetkezetnek is hozzá kellene járulnia a beruházáshoz.

Lesz járdafelújítás, de nem jut pénz mindenre

Azonban a nagyobb területre rálátó Farkas Ferencné szerint a problémák az egész városrészre jellemzőek. „Borzalmas és balesetveszélyes a Vedres utca járdája, ahogy Gabonakutató irányába megyünk. Hatalmas hézagok vannak, nem tudom, mikor óhajtják elkezdeni a felújítást. A buszmegálló szemetes, a szemétgyűjtő tele van, többször kellene elvinni a tartalmát. A játszótérre minden kifejezés használható, csak az nem, hogy EU-komform” – sorolt fel néhány problémát az elnök. A problémákat folyamatosan jelzi Kormos Tibornak, de úgy érzi, eredményt alig tudott elérni. Azt gondolja, az itt élők nagyon sokat tesznek környezetük szebbé tételéért, de ezeket a nehézségeket ők nem képesek megoldani.

SAMSUNG CSC

Kormos Tibor szerint a hulladékkal kapcsolatos problémák ügye elsősorban a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-re tartozik. A buszmegállóknál lévő szemetesek ürítése pedig a DAKK kötelessége lenne. Az elszórt szemét ügyében elsősorban a lakosság felvilágosításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A két Vedres utcai játszóteret nagyon jó állapotúnak tartja, nem érti a kritikát. „A járda és az úttest állapotával kapcsolatban valóban el lehet fogadni kritikai észrevételeket” – fogalmazott Kormos Tibor, de úgy gondolja, hasonló problémák minden városrészben vannak. Azt ígérte a zöld város projekttel párhuzamosan lesz út- és járdafelújítás, de hangsúlyozta, ez nem érint minden utcát, „mert ennyi pénze nincs senkinek a városban”. „Mikor kezdik Odessza rehabilitációját? A lakossági fórumon azt ígérték, hogy elkezdődnek a munkálatok most tavasszal, mégsem történt semmi” – utalt Farkas Ferencné a zöld város projektre. „Megváltoztak az uniós szabályok, ezért majdnem újra kellett indítani az eljárást” – indokolta a csúszást az Együtt képviselője, s 2018 tavaszát nevezte meg a munkálatok megkezdésének új időpontjaként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.