Közélet

Varga Mihály: Magyarországnak fontos lehetőség az asztanai energetikai expo

Varga Mihály: Magyarországnak fontos lehetőség az asztanai energetikai expo

2017. június 10., szombat
Varga Mihály: Magyarországnak fontos lehetőség az asztanai energetikai expo

Magyarországnak fontos lehetőség az Asztanában szombaton megnyílt szakvilágkiállítás arra, hogy bemutassa a jövő energiájához kapcsolódó megoldásait - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kazah fővárosban a magyar pavilon megnyitóján.

Asztanában június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint 100 ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak.

Varga Mihály

kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig. A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom - fejtette ki Varga Mihály, aki az év egyik legjelentősebb gazdasági eseményének értékelte a világkiállítást. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája áll. Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, illetve komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. A kiállítók közül például az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat. A pavilonban szintén megjelenő Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több látogató kapjon kedvet magyarországi utazáshoz - mondta el a nemzetgazdasági tárca vezetője. Varga Mihály kiemelte, hogy helyet kapott a világkiállításon egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására. A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Úgy fogalmazott: minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokat köt össze, egyértelműen előnyös az érintett gazdaságok számára.

Baranyi András

, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.