Közélet

Megnyílt a szabadstrand Újszegeden – vízimentős vitával fűszerezve

Megnyílt a szabadstrand Újszegeden – vízimentős vitával fűszerezve

2017. június 9., péntek
Megnyílt a szabadstrand Újszegeden – vízimentős vitával fűszerezve
cof

A fürdőzők biztonságát új szervezetre bízta idén az önkormányzat cége, Jávorszky Iván ügyvezető portálunknak azt mondta, hogy a választásuknál csakis az ár döntött, a szerződéstől elesett Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke szerint viszont kicsinyes bosszú áll a háttérben.

Negyvenkét méteres hosszon van kijelölve az újszegedi Partfürdőn a szabadstrand, a homokos plázs ingyenesen látogatható idén is.

Jávorszky Iván

, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a Tiszában fürödni vágyók idén is ingyenesen csobbanhatnak a partszakaszon, és a Partfürdő ét medencéje is üzemel. A Partfürdő ezen túl lehetőséget ad a sportolni vágyóknak is, van két strandröplabda és két strandfoci pálya, továbbá egy új, ingyenesen használható kondipark is. Tovább szépítették a környezetet is, 1500 tő virágot ültettek, továbbá 120 facsemetét, és a környezetvédelemre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, a kempingben négy szelektív hulladékgyűjtő konténert helyeztek ki. Mivel felújítás miatt bezárt a sportuszoda, több vendégre számít Jávorszky, az úszóegylettel és más egyesületekkel is megbeszéléseket folytatnak, de mint mondta, még a szezon elején járunk, sok függ attól, hogy mennyire lesz meleg a nyáron. Mint cégvezető, ő természetesen azt várja, hogy rekkenő hőség legyen. Arra is kitért Jávorszky, hogy a fürdőzők biztonságáról az AMIRA-TEAM vízimentő szolgálat gondoskodik, vagyis lecserélte az önkormányzat cége a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatot, amelynek a nemzetközi vízimentő (ILS Lifesaver) vizsgával rendelkező tagjai 2009 óta biztosították a fürödni és pihenni vágyó emberek biztonságát.

Seller András

elnök szerint kicsinyes bosszú áll a háttérben, egy tavaly szervezett folyóátúszást kritizált ugyanis a szakszolgálat elnöke a sajtón keresztül is, mert szerinte nem volt biztonságos az adott részen Tisza átúszást tartani, Jávorszky Iván ezzel szemben azt mondta portálunknak, csakis az árajánlatok döntöttek. „Az előző évektől eltérően ezúttal három árajánlatot kértünk be, Seller Andrásék adták be utoljára, és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálaté jelentősen magasabb összegről szólt, mint a másik kettő, ez áll a döntésünk hátterében. Nem tisztem értékelni, hogy akiknek jogosítványa van vízimentésre, azok közül ki milyen formában tudja ezt a feladatot elvégezni, ez a szakhatóság dolga. Önkormányzati cég vagyunk, az adófizetők pénzéből működünk, az én feladatom, hogy biztosítsam a jogtiszta működést, illetve a gazdaságosságot” – magyarázta Jávorszky.

cof

Seller azonban azt hangsúlyozta, egyáltalán nem mindegy, hogy az emberek biztonságát a vízparton és vízben milyen felkészültségű és milyen múlttal rendelkező szervezetre bízza az ember. Úgy látja, mivel pályáztatás nem történt, így arról sem tudott Jávorszky Iván meggyőződni, milyen hátterű céget is bíz meg a feladattal. A SZEGEDma.hu-nak Seller András kifejtette, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat rengeteg karitatív munkát végez, és a fizetős megbízósaikból fedezik ezeknek is a költségeit. Tavaly a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. a Tisza-átúszásra, a SZIN-re szerződtette őket, valamint a Partfürdőre a nyári szezonra, ezekért összesen nettó 6,6 millió forintot kaptak. Megjegyezte, mielőtt valaki sokallaná az összeget, figyelembe kell vennie, hogy a Partfürdőn napi 10-12 órát dolgozott ott négy fő, míg például a SZIN-en egy tucatnyi képzett vízimentő teljesített szolgálatot. „Mennyit ér egy ember élete a szegedi szabadstrandon?” – teszi fel a kérdést a

Facebookon

Seller András, aki több részes jegyzetben ecsetelte a kialakult helyzetet. Leírta, hogy áprilisban kaptak árajánlatkérést, amire egy hónappal később, május 18-án kaptak választ, nevezetesen, hogy a döntés értelmében nem ők fogják végezni a vízimentést az Újszegedi Partfürdő Kemping és Szabadstrand területén, mondván magas árajánlatot adtak. Kitért arra is, hogy az ajánlatukban szereplő összeg egy fillérrel sem több mint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Evezős Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség és a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. rendezvényeinek biztosítása során alkalmazott díjaik. Jávorszkynak azt is elmondta egy megbeszélésen, hogy a korábbi években a piacinál jelentősen alacsonyabb áron dolgoztak Szegeden, de miután a Parlamentben megszavazták a szakmai bérminimum nagymértékű emelését, ezt nekik is érvényesíteni kell, egyébként nem tudnak a törvényeknek és egyéb jogszabályoknak megfelelően működni. Megjegyezte, árajánlatuk egyébként a korábbi években alku tárgyát képezte, ám idén erről nem folytattak megbeszélést, és azt is elmondta, hogy kedvezményeket is adtak, például tavaly a SZIN idején a piaci árat megközelítő ajánlatukból 700 ezret, mint ahogy a folyó átúszásnál is lehetett velük egyezkedni a rendezvény biztosításának áráról. A férfi portálunknak leszögezte, természetesen a cégnek joga van azzal szerződést kötni, akivel akar, ezt nem kérdőjelezte meg soha, a velük szembeni eljárás módját kifogásolja.

cof

Kérdésünkre elmondta, a jogszabály általánosan fogalmaz, azt írja ugyanis, hogy vízimentésben jártas személynek kell lennie annak, aki ilyen munkát végez. Tavaly január elsejétől változtak a szabályok, immár OKJ-s végzettséggel kell rendelkezniük az uszodamestereknek és a vízimentőknek egyaránt. A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat összes vízimentője nemzetközi képesítéssel rendelkezik, és mint Seller András elmondta, amennyiben az OKJ-s képzések is elindulnak, azok is megfelelő tudást nyújtanak majd, míg egy időben szinte bárki képezhetett vízimentőt, amit ő szakmailag korántsem tart megfelelőnek. Facebookos posztjaiból kiderül, a Partfürdőn most szolgálatba állt, 2015 tavaszán alapított AMIRA-TEAM tagjai közül ketten is voltak, akik a szakszolgálatuknál tevékenykedtek, ám - ahogy írja - kénytelenek voltak kizárni tagjaik közük őket. Seller András hangsúlyozta, a vízimentők elsődleges feladata a prevenció, emlékei szerint 2009 óta két alkalommal mentettek a Tiszából, mert voltak, akik pánikba estek a folyóban. Kisebb sérüléseket szoktak ellátni továbbá a vízimentők vagy épp rovarcsípéseket, többször pedig a mentőket kell riasztaniuk és kiérkezésükig foglalkoztak a pácienssel. Az is előfordult két éve, hogy nem a szabadstrandról, hanem a Tiszáról mentettek ki egy négytagú angol kenus csapatot, akik nem tudtak úszni és mentőmellény sem volt rajtuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.