Közélet

Jilin tartomány delegációját fogadta a Csongrád Megyei Önkormányzat

Jilin tartomány delegációját fogadta a Csongrád Megyei Önkormányzat

2017. június 9., péntek
Jilin tartomány delegációját fogadta a Csongrád Megyei Önkormányzat
kinai_delegacio029kf

A gazdaság, az oktatás és a turizmus területén egyaránt konkrét projektekben működhet együtt a jövőben Csongrád megye Jilin tartománnyal – hangzott el a Belvedere-palotában, ahol kínai tartomány küldöttségét fogadták pénteken.

Miközben

Kakas Béla

, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke

Shaanxi tartományban folytat tárgyalásokat

, Jilin tartomány delegációja Csongrád megyében vendégeskedik.

Bie Shengxue

, a tartomány Politikai Tanácsadó Testületének alelnöke a Belvedere-palotában kifejtette, látogatásuk célja a kapcsolatok erősítése, meglátása szerint a gazdaság, a kultúra, oktatás és turizmus területén egyaránt konkrét projektekben tudnának együttműködni Csongrád megyével. A kínai delegáció tagjai között volt a nőszövetség elnöke, mezőgazdasági hivatal főigazgatója, pénzügyi főosztály igazgatója, valamint a külügytől is érkezett szakember. Jilin tartomány 189 ezer négyzetkilométer területen fekszik, lakosságszáma meghaladja a 22 milliót. Természeti értékei miatt népszerű turisztikai célpont, ám egyben ipari központ is. Bie Shengxue elmondta, a mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó élelmiszer-feldolgozás mellett az autóipar és a gyógyszeriparuk is jelentős. Az alelnök kitért arra is, hogy a tartományban található Kína legjelentősebb, világhírű lézerközpontja, így meglátása szerint a szegedi ELI-vel is együtt tudnak majd működni. A Politikai Tanácsadó Testületének alelnöke meghívta a megyei önkormányzat delegációját az észak-kelet ázsiai befektetési és kereskedelmi csúcstalálkozóra, valamint egy másik szakkiállításra, amelyen reményei szerint a konkrét projektekben állapodhatnak meg.

Kovács Beáta

, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke előadásában kifejtette, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok kiválóak. A két ország miniszterelnökei az elmúlt három évben négyszer, a külügyminiszterek pedig ötször folytattak kétoldalú tárgyalásokat. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr legutóbb idén májusban tett hivatalos látogatást Pekingben, mely során megtörtént a kétoldalú kapcsolatok átfogó stratégiai partnerség szintjére történő emelése. A magyarországi kínai befektetések értéke meghaladja a 4,1 milliárd dollárt. A hazánkban működő legnagyobb kínai vállalatok több mint tízezer embert foglalkoztatnak, ami hazánkban jelentősnek számít. Elmondta, hogy Csongrád több mint 20 éve testvérmegyei kapcsolatban áll Shaanxi tartománnyal, míg Szeged városának több kínai partnere is van: Weinan, Fucsou és Sanghaj. Fontos kapcsolódási pontnak nevezte Kovács Beáta a Szegedi Tudományegyetem keretein belül működő Konfuciusz Intézet is, melynek küldetése a kínai nyelv és kultúra terjesztése. Az SZTE Konfuciusz Intézet partneregyeteme a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme, de az SZTE számos más egyetemmel is kapcsolatban áll Kínában, és örömmel működne együtt a nemzetközi hírű Jilin Egyetemmel, többek között mezőgazdasági területen is.

kinai_delegacio005kf

Csongrád megye sajátosságaira áttérve a közgyűlés alelnöke elmondta, természeti és mezőgazdasági adottságainak, az itt rendelkezésre álló megújuló energiának, logisztikai, infrastrukturális fejlettségének köszönhetően kiváló lehetőségeket rejt magában hosszú távú, fenntartható elképzelések megvalósításához. Ezen lehetőségek kihasználásában nyújt segítséget a megyében jelen lévő tudásbázis és szakképzett munkaerő. Csongrád megye gazdaságát a természeti adottságok, a mezőgazdasági termelés és az arra települt feldolgozóipar határozza meg. Ebből következően a leghíresebb megyei termékek is az agráriumból és az élelmiszeriparból kerülnek ki: a szegedi fűszerpaprika, a makói vöröshagyma, a szatymazi őszibarack, a szentesi fehérpaprika és a Pick szalámi. Az ország vöröshagyma-, fokhagyma-, fűszerpaprika- és gyökérzöldség-termésének felét Makó és Szeged körzete adja. Sajátos földrajzi elhelyezkedése révén két országgal is határos Csongrád megye, s Kovács Beáta szerint a hármashatár régióban elfoglalt helyünk egy kiváló logisztikai adottság, mely hatalmas piacok elérését biztosítja. Szólt arról is, hogy Csongrád megye már évekkel ezelőtt is nagy hangsúlyt fordított a megye iránt érdeklődő befektetők megjelenésére. 2015-ben elkészítette befektetés-ösztönzési stratégiáját is, melyben több olyan területet azonosított be, amelyek kitörési pontjai lehetnek a megye fejlődésének. Ezek közé tartozik az élelmiszeripari, a tudásipar és az ELI, a megújuló energia hasznosítás, valamint az információs és kommunikációs technológia az ipari kenderhez kapcsolódó ipar mellett. Ez utóbbiról Kovács Beáta arról tájékoztatta a kínai delegáció tagjait, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat terület- és gazdaságfejlesztési fő céljai között szerepel a kender iparág újjáélesztése, mely a termesztés mielőbbi kiszélesítéséből és a feldolgozó gyárak újraindításából, új gyárak telepítéséből áll. Szerbiával közös pilot programot valósít meg Csongrád megye, amelynek a célja a kendertermesztés és feldolgozás újraindítása. A kínai delegáció hivatalos programja a Szegedi Tudományegyetemen folytatódott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.