Közélet

A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült a kabuli robbantásban

A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült a kabuli robbantásban

2017. május 31., szerda
A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült a kabuli robbantásban

Megsebesült a kabuli német nagykövetség több munkatársa, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette az afganisztáni fővárosban szerdán elkövetett robbantásban - közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A miniszter közleménye szerint a merénylet után a nagykövetség valamennyi munkatársát biztonságba helyezték, Berlinben pedig összehívták a tárca válságstábját. Németország továbbra is elkötelezetten támogatja az afgán kormányt az ország stabilizálásában, és ezen "cseppet sem változtatnak" a "megvetésre méltó" támadások - hangsúlyozta Sigmar Gabriel. A német diplomácia vezetője a legélesebben elítélte a merényletet, amely szavai szerint különösen visszataszító, mert civilek és olyan emberek ellen irányult, akik éppen azért vannak Afganisztánban, hogy a helyiekkel együtt az ország "jobb jövőjéért dolgozzanak". Német hírtelevíziók helyszíni jelentései alapján a terrorcselekményt közvetlenül a nagykövetség előtt hajtották végre. Az épületegyüttesben súlyos károk keletkeztek, annak ellenére, hogy a robbantások erejének tompítását szolgáló védőfal veszi körül. A sebesült munkatársak száma egyelőre nem ismert. Az afgán hatóságok első adatai szerint a merényletet egy tartálykocsival hajtották végre, amelyben mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. Az elkövetők ismeretlenek. A robbantásban legkevesebb 80 ember meghalt és 350-nél is többen megsebesültek. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a diplomáciai negyedben. A német nagykövetség mellet más fontos létesítmények is megrongálódtak. A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.