Közélet

Mire van szükség a bevallási tervezettel kapcsolatos ügyintézéshez?

Mire van szükség a bevallási tervezettel kapcsolatos ügyintézéshez?

2017. április 26., szerda
Mire van szükség a bevallási tervezettel kapcsolatos ügyintézéshez?

Közeledik a személyijövedelemadó-bevallási határidő, amely az idén május 22-re, hétfőre esik - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV a magánszemélyek számára, (kivéve az egyéni vállalkozókat, a mezőgazdasági őstermelőket, az áfafizetésre kötelezetteket, továbbá azokat, akik munkáltatói adómegállapítás formájában vallják be az szja-t) már elkészítette a bevallási tervezetet. Tapasztalataink szerint sokan keresik fel a NAV ügyfélszolgálatát, hogy a tervezet adatait egyeztessék, kiegészítsék, módosítsák, illetve, hogy tájékoztatást, útmutatást kérjenek. Gyorsabb az ügyintézés, ha mindenki tudja, milyen dokumentumokkal kell érkeznie. • Meghatalmazás szükséges a családtagok ügyeinek intézéséhez is. • Az adóévben keletkezett valamennyi munkáltatói, kifizetői és kedvezményre jogosító igazolást el kell elhozni. • A családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges:  a gyermekek adóazonosító jele  az arról szóló adatok, hogy mely gyermekre, mely hónapokra járt a családi pótlék  a kedvezmény megosztásához, közös érvényesítéséhez szükségesek a házastárs/élettárs igazolásai, meghatalmazása • A súlyos fogyatékossági kedvezmény érvényesítéséhez orvosi igazolás szükséges (a betegségek kódolása háziorvosi, szakorvosi feladat). • A befizetett, lekötött összegről, a prevenciós szolgáltatásról önkéntes kiegészítő pénztárak, a nyugdíjbiztosítási szerződésről a biztosítók, a nyugdíj-előtakarékossági számláról a befektetési szolgáltatók igazolása szükséges az utalandó kedvezmény meghatározásához. • Ingatlan értékesítéséből származó adóköteles jövedelem meghatározásához nemcsak az eladásról, hanem a szerzésről szóló okiratok is fontosak, például a hagyatékátadó végzés, az öröklési illeték kiszabásáról szóló fizetési meghagyás (ha van ilyen), több időpontban történő szerzés esetén minden résztulajdon megszerzéséhez kapcsolódó okirat. • A külföldön szerzett bevételt, jövedelmet forintra át kell számolni. • Visszaigényelhető adó esetén a kiutaláshoz szükséges bankszámla-számot vagy kiutalási címet meg kell adni. • A fizetendő adót Csongrád megye összes NAV ügyfélszolgálatán bankkártyával is rendezni lehet, azonban más személy adójának bankkártyával történő rendezéséhez meghatalmazás szükséges. • Ne feledkezzen meg senki az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásáról, amelyet május 22-ig a bevallással vagy önállóan borítékba helyezve, a borítékon az adóazonosító jelet feltüntetve is be lehet nyújtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.