Közélet

Kósa: a baloldal le akarja bontani a magyar határzárat

Kósa: a baloldal le akarja bontani a magyar határzárat

2017. április 11., kedd
Kósa: a baloldal le akarja bontani a magyar határzárat
Kósa Lajos

Az európai baloldal - összefogva a magyarral, és Soros György szervezeteinek "intenzív támogatásával" - a nyárra le akarja bontani a magyar kettős határzárat - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hivatkozott az Európai Parlament (EP) múlt heti, a magyar baloldal által is megszavazott állásfoglalására, amelyben az EP - fogalmazott a politikus - újfent hitet tesz a migrációs kérdés baloldali kezelése mellett, így például a migránsokat és a menedékkérőket azonosan kezelnék, és lebontanák a védelmi vonalakat.

Kósa Lajos

kitért továbbá az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) arra a hétfői felszólítására is, hogy az uniós tagországok ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra. Ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarországnak korábban is ez volt az álláspontja, mivel a menedékkérőknek az első biztonságos országban kell megvárniuk a menekülteljárást. A frakcióvezető kijelentette: a Fidesz a magyar parlamentben minden olyan törekvésnek ellenáll, amelynek célja a kettős határzár lebontása. A Frakcióinfón Kósa Lajos a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos kereskedelempolitikai javaslatokat is ismertetett. Kifejtette: van olyan elképzelés, hogy a kiskereskedelemben havonta legalább két szabad vasárnapjuk - vagy két szabad hétvégéjük - legyen a dolgozóknak, amikor pedig munkát végeznek a hét utolsó napján, kapjanak bérpótlékot, például úgy, hogy ennek mértéke délelőtt 50, délután 100 százalék lenne. Fogyasztóvédelmi okokkal magyarázta azt a tervet, hogy forgalom- vagy négyzetméter-arányosan minimális eladói létszámot írnának elő az áruházaknak, ahogyan azt is, hogy ha egy Magyarországon és külföldön is forgalmazott termék beltartalma eltérő, azt fel kellene tüntetni az árun. Felmerült a kéretlen reklámok kérdése is - mondta Kósa Lajos, de jelezte, hogy ő nem támogatja a reklámra fordítható összeg korlátozásának tervét, mert ez sérthetné a gazdálkodás szabadságát. "Elkötelezett hívei vagyunk az uniónak", Magyarország egy sor EU-s alapértékkel - köztük a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlásával - maximálisan egyetért, ezért nem kezdeményez például olyan szabályozást, amely ellentétes a vállalkozás szabadságával - jelentette ki. Többször is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy döntés egyik kérdésben sincs, de a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés. A felsőoktatási törvény módosításáról szólva - amelyet hétfőn aláírt az államfő - Kósa Lajos azt mondta: senki nem akar egyetemet bezárni - így a CEU-t sem -, a tanszabadságot, az oktatói, kutatói szabadságot, az egyetemi autonómiát nem korlátozzák. Az elmúlt napok tüntetéseinek azt a részét viszont, amely "egyszerű utcai agresszióba ment át", a Fidesz elítéli - közölte.

Gulyás Gergely

, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese ehhez azt tette hozzá - utalva a demonstrációkra -, üdvözlendő, hogy ma - ellentétben a 2002-2010 közötti évekkel - mindenki tüntethet. A felsőoktatási törvény módosításának hatálybalépése után a kormány nyitott a tárgyalásokra az érintett felekkel, ha a megállapodások létrejönnek, "az egész hisztéria feleslegessé válhat" - tette hozzá. A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely beszélt a külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról is, amelynek célja - mondta - az átlátható, demokratikus közélet és véleménynyilvánítás feltételeinek megteremtése. A politikus szerint a már a parlament előtt fekvő előterjesztés - amelyet normál eljárásban tárgyalnak - független minden aktuálpolitikai vitától. Hangsúlyozta: az indítvány nem gátolja, hogy külföldi támogatást kapjanak Magyarországon működő szervezetek. A cél az, hogy ha egy szervezet kap ilyet, és annak összege meghaladja az évi 7,2 millió forintot - ami a pénzmosás elleni törvényben rögzített értékhatár kétszerese -, akkor köteles magát külföldről támogatott szervezetként regisztrálni - ismertette, hozzáfűzve, hogy ha egy érintett nem tesz ennek eleget, visszavonhatják az adószámát. Kérdésre elmondta, hogy a nyilatkozatóknak az eredeti támogatót kell majd feltüntetniük. A segélyszervezetek érintettségét firtató felvetésre a frakcióvezető-helyettes azt válaszolta: valóban érkezett megkeresés tőlük az ügyben, ezért tárgyalni fognak velük. Elképzelhető, hogy a Karitatív Tanács tagjai mentességet kapnak majd a törvény hatálya alól - közölte Gulyás Gergely, de Kósa Lajos jelezte, hogy erről még nincs döntés, ugyanis a frakcióban is megoszlanak erről a vélemények. A frakcióvezető az indítványt indokolva úgy összegzett: a magyaroknak tudniuk kell arról, ha egy külföldi el akar érni Magyarországon valamit, például ha Soros György azt akarja, jöjjön minél több migráns ide. A nemzeti konzultáció honlapjával és az előző napi nemzetbiztonsági bizottsági üléssel kapcsolatos kérdésekre a Fidesz-frakció vezetője azt közölte: a kormánypárt képviselői azért hagyták el az üléstermet, mert véget ért a tanácskozás. A kérdést csak előkészítetten lehet megtárgyalni - tette hozzá. A konzultációs honlappal kapcsolatban azt javasolta, a felvetésekkel forduljanak az illetékesekhez, köztük

Péterfalvi Attilához

, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez. Azt is kérdezték tőle, hogy szerinte jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha a konzultációs ívet online kitöltők nevei és e-mail címei kikerülnek Oroszországba, amire úgy reagált: ezt nem tudja megítélni, erre való az adatvédelmi hatóság. Az erdőtörvény módosításával kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta, mégis a parlament elé terjesztik az ötpárti tárgyaláson nem támogatott, de kétharmados támogatást igénylő változtatásokat, így például a szántók közé ékelődő kis erdők kérdését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.