Közélet

Kormány: megfelel a nemzeti konzultáció honlapja a törvényi előírásoknak, ellenzéki pártok vizsgálatot követelnek

Kormány: megfelel a nemzeti konzultáció honlapja a törvényi előírásoknak, ellenzéki pártok vizsgálatot követelnek

2017. április 9., vasárnap
Kormány: megfelel a nemzeti konzultáció honlapja a törvényi előírásoknak, ellenzéki pártok vizsgálatot követelnek
Nemzeti konzultáció - Kérdõív

A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap az MTI-vel. Több ellenzéki párt ugyanakkor vizsgálatot követelt, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan adatkezelés.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. "Egy mérőkód, ami az oldalak gazdájának segít statisztikákat készíteni a látogatókról, és a segítségével azt is ellenőrizni lehet, hogy az oldal jól van-e összerakva, könnyen tudják-e használni a látogatók. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma, szinte minden weboldalon futnak ilyen kódok, a legelterjedtebb az amerikai Google megoldása". A portál szerint ugyanakkor problémás, hogy "2011-ben kiderült: a Yandex adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal". A portál szerint a kormányzati portál a felhasználók nevét, e-mailcímét és életkorát is megosztja a szolgáltatóval. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a honlapon a személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ - írták. "Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki" - jelezték. "Tisztában vagyunk azzal, hogy számos politikai szereplő folyamatosan támadja a konzultációt azért, hogy ellehetetlenítse azt. Nem is számítottunk másra, hiszen a konzultáció olyan témákról szól, amelyekben a kormány vitában áll nem csak Brüsszellel, hanem a magyar ellenzéki szereplőkkel is. Ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hogy minden egyes újabb politikai célú támadás csak egy újabb ok arra, hogy minél több magyar ember vegyen részt a konzultációban" - írták a kormányzati közleményben. Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte: tájékoztatást vár a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait. "Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti" - vélekedett. Az MSZP egyben felkérte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, indítson hatósági eljárást az ügyben, a vizsgálat idejére állítsa le a nemzeti konzultációt. Szintén a NAIH elnökéhez fordult az ügyben Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke. Közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda olyan webes szolgáltatóhoz fordult, amelynek "tisztázatlanok a kapcsolatai az orosz titkosszolgálatokkal". A Magyar Liberális Párt közleményében azt követelte, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter mondjon le "a magyar választók adatainak idegen állam részére való kiszolgáltatása miatt" és induljon vizsgálat az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.