Közélet

Ferenczi István Szegeden: A városoknak is ki kell állniuk Paks 2 ellen!

Ferenczi István Szegeden: A városoknak is ki kell állniuk Paks 2 ellen!

2017. április 10., hétfő
Ferenczi István Szegeden: A városoknak is ki kell állniuk Paks 2 ellen!
lmp_sajttaj001kf

Mivel sem az unióra, sem pedig a magyar kormányra nem lehet számítani a paksi bővítés kérdésében, az LMP továbbra is azt szorgalmazza, hogy népszavazás legyen a kérdésben – mondta el Ferenczi István a Klauzál téren tartott sajtótájékoztatóján. Az párt álláspontja továbbra is az, hogy megújuló energiával váltsák ki az új, tervezett paksi blokkokat.

Az LMP szerint felesleges és egyben káros is a paksi atomerőmű bővítése, ami több mint 4000 milliárd forintba kerül. A párt szerint az embereknek kell kimondaniuk a végső szót a témában – közölte

Ferenczi István

, a Lehet Más a Politika elnökségi tagja. „Amióta az Európai Unió zöld utat adott a paksi atomerőmű bővítésének, azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar emberek sem a kormányra, sem az EU-ra nem számíthatnak abban, hogy ezt a beruházást megakadályozzuk” – fogalmazott a Klauzál téren tartott sajtótájékoztatóján. A politikus szerint problémás, hogy a bővítés Oroszországhoz köti hazánkat, s ezzel szuverenitási kérdéseket vet fel, másrészt egy 20. századi technológiához köti az ország energiaellátását. Ferenczi azt mondta, nagy korrupciós kockázatokat is rejt Paks 2, lévén drága beruházásról van szó, s három évtizedre devizaadósságba taszítja az országot. Az LMP álláspontja, hogy megújuló energiával váltsák ki az új, tervezett paksi blokkokat, és ezzel párhuzamosan többet kellene fordítani az épületek energiahatékonyságának növelésére is. Ferenczi elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság rendre visszadobja az LMP-nek a Paks 2-vel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését, legfőképp arra hivatkozva, hogy nemzetközi szerződésbe ütközik. Emlékeztetett, hazánk európai uniós csatlakozásánál módosította a törvényalkotó az alaptörvényt, és lehetett népszavazást tartani a kérdésről, s ezt megtehetnék Paks 2 esetében is. Az LMP éppen ezért azt kezdeményezi, hogy minden a GDP 5%-át meghaladó beruházás esetében népszavazást kelljen tartani, s ez vonatkozna a paksi bővítésre is. Az önkormányzatok felől is próbálja érvényesíteni érveit a párt, Ferenczi István elmondta, mindenütt arra kérik a képviselő-testületeket, szavazzanak meg olyan határozatot, amelyben a település kinyilvánítja, hogy közép- és hosszútávon nem szeretne atomenergia-függőséget, s nem járul hozzá az atomerőmű bővítéséhez. Kérdésünkre Ferenczi István elmondta, ha a helyhatóságok hoznak egy ilyen tartalmú határozatot, s azt eljuttatják a kormánynak, akkor nőni fog rajtuk a nyomás, s megnyílhatnak a lehetőségei annak, hogy más irányba menjen a magyar energiapolitika. Abban is bízik az LMP, hogy a Paks 2 folyamatos napirenden való tartásával el lehet érni, hogy több információ lásson napvilágot a beruházásról. „A kormány csak az erőből ért, ezért kell, hogy a városok is kiálljanak a paksi atomerőmű bővítése ellen” – összegzett Ferenczi István.

Lopusni Zoltán

, az LMP szegedi szervezetének tagja arról beszélt, hogy nemcsak Paks 2 esetében fontos kérdés a keletkezett hulladék elhelyezése és szakszerű tárolása, hanem helyi szinten például az egészségügyi hulladék kezelése sem egyszerű. Emlékeztetett, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai területén lévő veszélyeshulladék-égetőben tűz keletkezett még 2011-ben, s azóta Gyulára szállítják innen ezeket a veszélyes anyagokat. „Azt szeretnénk tudni, hogy ennek a hulladékégetőnek miért nem volt biztosítása és miért nem épült azóta újjá” – közölte Lopusni Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.