Közélet

Az energetikai korszerűsítésekkel vállalkozásaink is versenyképesebbé válnak

Az energetikai korszerűsítésekkel vállalkozásaink is versenyképesebbé válnak

2017. április 21., péntek
Az energetikai korszerűsítésekkel vállalkozásaink is versenyképesebbé válnak
energiahatekonysag_konferencia001kf

A cégek és a lakosság számára mutatták be az energetikai korszerűsítésre elnyerhető támogatásokat Szegeden, a „Fókuszban az energiahatékonyság” konferencián. A rendezvényen Csepreghy Nándor mutatta be a kormány gazdasági terveit, szándékait.

Az energiahatékonyságról szervezett konferenciát a Széchenyi Programiroda Szegeden. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében tartott rendezvény egyszerre szólt a vállalkozásokhoz és a lakossághoz. „2011 óta nyújtunk ingyenes szakmai tanácsadást országosan hatvan irodában. Csak a régióban hatvannál is több konferenciánk, rendezvényünk volt az elmúlt egy évben” – mondta

Lévai Zoltán

, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója. Magas összegek jutnak uniós forrásból az energiahatékonyság elősegítésére, az iroda segít megtalálni a legmegfelelőbb lehetőségeket. „A Csongrád Megyei Kormányhivatal évek óta tudatosan folytat energetikai korszerűsítéseket” – hangsúlyozta

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Úgy látja, ez a hivatal létérdeke, ezért őszig több mint harminc épületüket újítják meg. Meggyőződése, hogy az állam példamutatását követni fogják a hivatali dolgozók, valamint az ügyfeleik.

energiahatekonysag_konferencia008kf

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,

Nemesi Pál

hozzátette, hogy ugyanez a vállalkozások számára is fontos. Emlékeztetett rá, hogy a 2010 előtti magas energiaárak komoly versenyhátrányt jelentettek a magyar kis- és középvállalkozások számára. Ha sikerül spórolni e téren, akkor ez további segítséget jelent a gazdaság számára. Jól áll az uniós források lehívása terén a megye – derült ki

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos előadásából. „Óriási mennyiségű forrás áll rendelkezésre, amelyeket hatékonyan és egyben gyorsan kell felhasználni” – vélekedett. A Széchenyi 2020 keretein belül 122 milliárd forintot, a GINOP-nál 80 milliárdot, a TOP-nál 23 milliárdot, az EFOP pályázatainál 6 milliárdot ítéltek már meg támogatásként a megyében. Kiemelte, hogy a TOP források lehívása terén a két megyei jogú város, Hódmezővásárhely és Szeged áll az élen, amely településeken iskolák, óvodák, rendelők esetében energetikai korszerűsítés is zajlik. A GINOP-nál az ELI képviseli a legjelentősebb szeletet. Felhívta a figyelmet, hogy érdemes időben kiválasztani az építőipari beruházót, mert akár szűk is lehet a hazai kapacitás, főként annak tükrében, hogy a munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt.

energiahatekonysag_konferencia017kf

Az Európai Unión belüli változások említésével kezdte előadását

Csepreghy Nándor

, a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettes. Nagy-Britannia kilépése, a migráció kezelésével kapcsolatos eltérő vélemények szerinte nem túl rózsás jövőre utalnak. Azt gondolja, a 2004-ben megkötött megállapodások újradefiniálása szükséges. A 10 új tagállam felvételével 100 millió polgárral bővült az unió. Rámutatott, a világ más térségeihez képest fokozatosan lassult az Európai Közösség gazdasági növekedése, amelyen fájdalmas reformok helyett olyan piacok megtalálásával segítettek, ahol előnybe kerültek a nyugat-európai vállalkozások. A 2008-as világválság azonban bebizonyította, ez utóbbi nem járható út. „2010-ben az új kormány romokban heverő gazdaságot, magas államadósságot, hitelekből fizetett jóléti intézkedéseket örökölt” – fogalmazott Csepreghy. Az ígért egymillió munkahelyből 700 ezer megvalósult, a kritikusoknak pedig azt üzente: ebből csupán kétszázezer kapcsolódik a közmunkához. A költségvetési hiányt három százalék alá csökkentették, az államadósság pedig fokozatosan egyre alacsonyabb mértékű lett. „Fókuszpontokat kell kijelölni az országnak a fejlesztések terén” – magyarázta. A kormány egy gazdaságpolitikailag szuverén, a jóléti kiadásokat finanszírozni képes országot szeretne, amelyet nem lehet bezárkózással elérni. Céljuk, hogy a belső keresletet kielégíteni képes cégek legyenek, ezen felül néhány tucat regionális szinten jelentős és öt-tíz világpiacon is versenyképes, magas hozzáadott értékű terméket gyártó vállalat működjön hazánkban.

energiahatekonysag_konferencia021kf

Az automatizáció és a digitalizáció korában munkahelyek szűnnek meg, s egyben teljesen újak jönnek létre. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti területen gazdasági együttműködés szükséges az országok között. Habár az államszocialista időszak 40 éve komoly hátrányt okozott Kelet-Közép-Európának, mégis előnyt jelenthet Magyarország számára, hogy értjük a keleti világot. Szerinte visszaszerezhetőek a volt KGST piacai, amelyet a nyugati cégek taroltak le 1989 után. Úgy látja, megfelelő irányba halad a kormány, példaként az építőipart mutatta be, ahol 2010 előtt a magyarországi beruházások 70 százalékát 3-5 nagy külföldi cég vitte el, ma viszont az 50 százalékát hasonló jelentőségű magyar vállalkozások. A Széchenyi 2020 jegyében nagyobb sebességgel kell modernizálni, mint a nyugat-európai országok, csak így csökkenthető lemaradásunk. Ezt segítendő hirdették meg az EU tagállamai között egyedülálló módon már az összes uniós pályázatot a ciklusban. A kifizetések felgyorsítása érdekében a tisztségviselőket prémiummal jutalmazzák, mert így motiválhatóak a legjobban. Beszélt a paksi beruházásról is Csepreghy Nándor. A zöld energia szerinte képtelen pótolni a kieső Paks 1-et, a lízingszerződésnek köszönhetően ez lehetővé válik. Állítja, világelső technológiához jutunk, s így megtarthatjuk energiapolitikánk függetlenségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.