Közélet

Az Algyői Tájház is szélesre tárta kapuit a hétvégén + FOTÓK

Az Algyői Tájház is szélesre tárta kapuit a hétvégén + FOTÓK

2017. április 24., hétfő
Az Algyői Tájház is szélesre tárta kapuit a hétvégén + FOTÓK
tajhaz007kf

Eredetileg kovácsműhely működött Algyőn a Kastélykert utca 42. szám alatt, ahol a nagyközség hagyományait ismerhetik meg az érdeklődők, a tiszai élet jellegzetes tárgyai mellett az olajbányászatot is bemutatják, illetve azt, hogy miként is változott meg környezetünk az 1930-as évektől a ’70-es évekig.

A Tájházak napja programsorozatot először négy évvel ezelőtt rendezték meg azzal a céllal, hogy a színes programokat kínáló tájházak a figyelem középpontjába kerüljenek. Algyőn is tárt kapukkal fogadták a vendégeket a 2015-ben az

Év Tájháza díjat

is kiérdemlő intézményben, meg lehetett tekinteni a kiállítás mellett a fűszernövénykertet is. Ottjártunkkor

Tordai Terézia

, az Algyői Tájház munkatársa kalauzolta végig a vendégeket. Kérdésünkre elmondta, az ország minden pontjából érkeznek hozzájuk vendégek, amelyhez a két évvel ezelőtt elnyert elismerés is hozzájárult. „Több korszakot bemutat a tárlatunk, külön helyiségben láthatják vendégeink miként is nézett ki egy lakásbelső az 1930-as, majd a 70-es években, s így kontrasztosan előtűnik, mi minden változott meg az emberek életében, környezetében. Algyő és környékén jellemző volt a kukoricatermesztés, a növény minden egyes részét felhasználták, ezt is bemutatja tárlatunk, mint ahogy az olajbányászat kezdeteit is” – sorolta, mi minden várja az Algyői Tájházba betérőket. A tiszai élet jellegzetes tárgyai is helyet kapnak a tájházban, mert bár ma a nagyközséget a kőolaj- és földgázkitermelés révén ismerik leginkább, egykor bizony a szőke folyó jelentette sokak megélhetését, tipikus halászfalu volt a bányászat előtt. Nemcsak az épületet érdemes megnézni, az udvaron több mint 200 féle növényt felvonultató kertet is kialakítottak, és gyógynövénykóstolóval is várják a látogatókat. Tordai Terézia elmondta, annak sem kell bánkódnia, aki lemaradt a Tájházak napjáról, Közösségi Hetekre készülnek ugyanis májusban, amelynek a keretében élő tájházat varázsolnak a Kastélykert utcába, vagyis hívnak kosárfonó néniket és bácsikat, subázókat. „Korhű ruhákba öltöznek majd be a kosárfonók és subázók, és velük együtt kézműveskezdhetnek a látogatók” – tudtuk meg az Algyői Tájház munkatársától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.