Közélet

Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?

Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?

2017. március 8., szerda
Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?
cserepes_sor_bontasa01_gs

A Cserepes sori szegregátumban elbontottak egy épületet, ez jelzi, hogy talán végre valami elindult az antiszegregációs programhoz kapcsolódóan, ami évek óta jóformán csak papíron létezik. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, ez nemcsak a városnak, hanem az érintetteknek is jó, hiszen kiszakadhatnak abból a környezetből, ami visszahúzná őket.

Tavaly egy kiáltványt fogalmazott meg a szegedi cigányság

, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a halogató politikáján változzon a városvezetés, hiszen hiába van a Szegednek antiszegregációs terve, hiába mondják szakemberek is hosszú évek óta, hogy a szegregátumokat fel kell számolni, a gyakorlatban nem történt semmi, a nyomortelepeken megállt az idő. „A Szegeden élő romák számos problémával szembesülnek a mindennapjaik során. A romák számára kevés a munkalehetőség, számos család annyira szegény, hogy hó végén nincs mit enniük. Sokan nyomorúságos lakáskörülmények között élnek, sokszor az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak számukra. Rendezetlen lakhatási viszonyuk, státuszok következtében sokan olyan szociális juttatásoktól esnek el, melyek meghatározóak lennének boldogulásuk tekintetében. Kérjük, hogy a város és annak vezetése fejezze be a halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap, mint nap szembesül!” – többek között ez olvasható a tavalyi kiáltványban.

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a kiáltványuk megfogalmazásakor emlékeztetett arra, hogy az antiszegregációs tervnek komoly hiányosságai is vannak, hiszen az Árpa utcai cigányság helyzetéről egy szó sem esik benne, csak a Cserepes sori szegregátummal foglalkozik. Szerepel benne, hogy ez utóbbit felszámolják úgy, hogy az ott lakó bérlőket elhelyezik más bérleményekben, és a megüresedett lakásokat összenyitják a mellettük lévőkkel, hogy a nagyobb élettér révén javuljon az ott élők helyzete. Mindez eddig csak tervek szintjén létezett, kedden azonban bontások kezdődtek meg a Cserepesen. Azt persze, hogy ennek van-e köze a szegedi cigányság által megfogalmazottakhoz, nem tudjuk, de Nagy Mihály szerint ez nem is lényeges, az a fontos, hogy végre elindult valami. „Az érintett épület esetében a tulajdonosokkal megegyeztek, a bérlőket másik bérleményben helyezték el, az illegális lakásfoglalók pedig odébb húzódtak. A mostani bontás csak a kezdet, négy további háztömb ki van jelölve, az ott élőkkel egyeztetnek most a vételárról, és a bérlők elhelyezéséről a város más pontjain” – tudtuk meg Nagy Mihálytól. Mint mondta, örül ennek a pozitív fordulatnak, hiszen aki a járt a környéken, tudja, hogy azok az épületek lakhatásra alkalmatlanok. Az érintettek is örülnek annak, hogy elköltözhetnek a Cserepes sorról, és mivel mindenkivel megegyeztek, Nagy Mihály elmondása szerint minden békés, semmilyen konfliktus nem övezte sem a költözéseket, sem pedig a bontást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.