Csókási Ferenc és unokái bizonyultak a legjobbnak a II. Zsíros Kilincs Kolbásztöltő Versenyen a szakmai zsűri értékelése szerint a tizenhét induló közül Algyőn.
„Szárított napsugár, tündérpor, mosoly és jókedv – ezeket a titkos összetevőket kevertük a húshoz” – tudtuk meg a Zsibongó Néptáncegyüttes csapatának legmagasabb tagjától,
Fodorné Nemes Andreától
, azaz Hófehérkétől, akinek természetesen törpék voltak a segédei. Annyit azért elárult, hogy aszalt szilvát is tettek a különleges kolbászhúshoz, és mint mondta, mivel szívüket- lelkület beleteszik a műbe, csakis finom lehet, amit készítenek. Egy másik asztalnál az önkormányzat csapata dolgozott, s ahogy
Gubacsi Enikőtől
portálunknak elmondta, a műszaki csoport oszlopos tagjának,
Ludányi Attilának
a titkos tótkomlósi családi receptje alapján fűszerezték a húst, amit
Molnár Áronnal
közösen gyúrtak össze. „Már magával a részvétellel is mindenki nagyon sokat nyert, kiváló a hangulat. Tavaly még nem indult az önkormányzat a versenyen, Molnár Áronnal viszont itt voltunk, s annyira megirigyeltük ezt a jó hangulatot, hogy idén már csapatot toboroztunk” – tette hozzá az alpolgármester. A Zsíroskesztyűk fantázianevű csapat és egyben az ökölvívó szakosztály edzője,
Oltványi Dávid
portálunknak elmondta, azért jelentkeztek, hogy tovább színesítsék tudásukat, szakmai vezetőjük pedig
Fiskovics Zsolt
volt. A lelkes csapat ottjártunkkor kicsit még le volt maradva, hiszen míg a többiek már javában töltötték a kolbászt, ők még csak a hús darabolásánál tartottak. „Ez taktikai döntés a részünkről, a munkát természetesen egy jó pálinkával kezdtük és zsíros kenyérrel, ezért tűnhet úgy, hogy csúszásban vagyunk, de a végeredmény bizton állíthatom, hogy kiváló lesz” – fűzte hozzá Oltványi Dávid. „Három csapattal is indultunk, mindenki más ízesítésű kolbászt készít. Az egyikben nincs paprika, a másikban kevés, míg a harmadikba többet tettünk, akárcsak köménymagból. Ennyi az egész, tradicionális, régi receptekkel dolgozunk” – mondta el a mozgáskorlátozottak egyesületének tagja,
Biczók Györgyné
. Azt is elárulta, azért indultak három csapattal is, hogy elkészült kolbászt majd nőnapra sütik meg a brigádnak, s így mindenkinek jutni fog belőle. Az algyői baráti társaságok mellett egy születésnapos brigád is megmérettette magát a II. Zsíros Kilincs Kolbásztöltő Versenyen budapesti és vásárhelyi tagokkal.
Torma Tibortól
, a faluház művelődésszervezőjétől megtudtuk, a tavaly életre hívott verseny neve baráti társaságától származik, akik öt évvel ezelőtt kolbászt készítettek maguknak, s ahogy ki-be járkáltak az épületből mindig összefogdosták zsíros kézzel a kilincset, amit egyikük szóvá is tett, innen a verseny fantázianeve. A csapatok egyenként öt kilogramm húst és tíz méter belet kaptak a nevezési díj fejében, minden mást saját maguk vittek a tájház udvarára. Az sem volt véletlen, hogy nem láttunk csakis kézi erővel hajtható gépeket, azaz húsdarálót és kolbásztöltőt, ez is része volt a versenyen való részvételi feltételeknek. Négytagú szakmai zsűri bírálta el a tizenhét csapat teljesítményét, mindegyikük hentes és mészáros.
Tóth Ferenc
57 éve ennek a szakmának az elismert mestere; rajta kívül az algyői
Kothencz Tibor
bírált; a 20 éve hentesként tevékenykedő
Lajkó Gábor
, aki a makói Füstöltkolbász Kft. üzemvezetője; valamint a NÉBIH-től
Tari József
. A versenyt a Csókási és unokái csapat nyerte meg, második helyen a MATASZ végzett, a harmadik pedig az Ezerjófű Egyesület végzett. Különdíjat is kiosztottak, amelyet a fonott kolbászt készítő Bányipetei Ászkolbász nevű csapat érdemelt ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.