Közélet

Vélhetően a haditengerészet egyik volt altengernagya lesz Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója

Vélhetően a haditengerészet egyik volt altengernagya lesz Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója

2017. február 14., kedd
Vélhetően a haditengerészet egyik volt altengernagya lesz Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója

Az amerikai média szerint vélhetően a haditengerészet egyik volt altengernagya lesz az amerikai elnök új nemzetbiztonsági tanácsadója.

Amerikai sajtóhírek szerint valószínűleg

Robert Harward

,

James Mattis

védelmi miniszter egyik korábbi beosztottja lesz az új nemzetbiztonsági tanácsadó, miután

Michael Flynn

hétfőn este benyújtotta lemondását. Harward altengernagy az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának volt a főparancsnok-helyettese, amikor a főparancsnokságot James Mattis irányította. A Rhode Island-i Harward Teheránban járt iskolába, még a sah 1979-ben történt bukása előtt, jól ismeri a közel-, és közép-keleti térséget, akárcsak a nemzetbiztonsági területet.

George W. Bush

elnöksége idején a Nemzetbiztonsági Tanácsban terrorelhárítással foglalkozott. Szolgált Irakban és Afganisztánban. Ha Trump elnök őt választaná, valószínűleg kevesen elleneznék a kinevezését, nem úgy, mint

David Petraeusét

, akivel - sajtóhírek szerint - a Fehér Ház szintén számolna. Michael Flynn hétfő este mondott le posztjáról, miután nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszélései tartalmáról. Lemondása nagy vihart kavar az amerikai politikai életben.

John McCain

arizonai republikánus szenátor szerint Flynn lemondása kérdéseket vet fel Trump elnök Moszkvával kapcsolatos szándékait illetően, beleértve az elnök közleményeit is, amelyek a szenátor szerint morális egyenlőségjelet tesznek az Egyesült Államok és Oroszország között, annak ellenére, hogy - mint McCain fogalmaz - "Oroszország lerohanta Ukrajnát, bekebelezte a Krímet, fenyegeti NATO-szövetségeseinket és megpróbált beavatkozni az amerikai választásokba". Aggodalmukat hangoztatták a kongresszus demokrata párti politikusai is.

Adam Schiff

kaliforniai demokrata párti képviselő például leszögezte: Flynn távozása nem jelenti azt, hogy ne volnának további kérdések az oroszokhoz fűződő kapcsolatairól. "A Trump-kormányzatnak még elő kell jönnie azzal, hogy ki tudott Flynn megbeszéléseiről az orosz nagykövettel, s hogy vajon az elnök vagy más tisztségviselők instrukciói alapján cselekedett-e" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.