Közélet

Ferenc pápa: a három napkeleti bölcset az újdonság keresése vezette Betlehembe

Ferenc pápa: a három napkeleti bölcset az újdonság keresése vezette Betlehembe

2017. január 6., péntek
Ferenc pápa: a három napkeleti bölcset az újdonság keresése vezette Betlehembe

A háromkirályokat az újdonság reménye vezette Betlehembe a gyermek Jézushoz, miután belefáradtak koruk Heródeseibe - jelentette ki Ferenc pápa a vízkereszt ünnepén a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén, amelynek végén római hajléktalanok osztottak imakönyveket a Szent Péter téren.

Ferenc pápa

az Úr megjelenésének ünnepén a Betlehemben megszületett Jézushoz - az üstökös (a bibliában csillag) nyomában - érkezett három napkeleti bölcsről, egyes hagyományok szerint királyokról beszélt. "A háromkirályok nem azért keltek útra, mert meglátták a csillagot, hanem azért látták meg a csillagot, mivel útnak indultak. Nyitott volt a szívük, és észre tudták venni az égi jelet (...) nyitottak voltak az újdonságra" - mondta a katolikus egyházfő. Hozzátette: a háromkirályok "nosztalgiát" éreztek Isten iránt, miután nem akarták már többé a megszokott dolgokat, "belefáradtak koruk Heródeseibe", és tudták, hogy Betlehemben valami új történik. Hozzátette: a napkeleti bölcsek azokat az embereket jelképezik, akik nem hagyják érzéketlenné válni szívüket. Az Isten iránti nosztalgiát érző hívő is útra kell hogy keljen, a történelem legelrejtettebb szegleteiben, a világ legtávolabbi határain keresve Istent - mondta Ferenc pápa. Az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából délben elmondott beszédében a pápa kijelentette: a háromkirályok ajándékokat visznek Jézusnak, de az igazi ajándék maga Jézus. "A mi csillagunk ne a pénz és a siker legyen" - hangsúlyozta az egyházfő, békét, igazságosságot és irgalmasságot kívánva a világnak az új esztendőre. A katolikus egyházfő egyúttal köszöntötte az ortodox egyház híveit a szombaton kezdődő ortodox karácsony alkalmából. A Szent Péter téren összegyűlt több mint 35 ezer ember között - a Ferenc pápa által bevezetett szokás szerint - háromszáz római hajléktalan osztott szét zsebméretű imakönyvet az irgalmasságról. A vízkereszti szentmisén bejelentették, hogy az idei katolikus húsvét vasárnapja április 16-án lesz, pünkösdvasárnap Olaszországban június 18-ra esik majd, és advent első vasárnapja december 3. lesz. Olaszországban január hatodika piros betűs ünnep: az itáliai hagyomány szerint a vízkereszti boszorkány (Befana) péntek reggel az olasz gyerekek zoknijaiba és harisnyáiba édességet, és a rosszabbaknak (cukor)szenet is hozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.