Közélet

Tortaformában várta a diósgyőri vár a szegedi történelmi vetélkedő döntőseit + FOTÓK

Tortaformában várta a diósgyőri vár a szegedi történelmi vetélkedő döntőseit + FOTÓK

2016. december 10., szombat
Tortaformában várta a diósgyőri vár a szegedi történelmi vetélkedő döntőseit + FOTÓK
tortenelmi_vetelkedo31_gs

A Gyöngyök és gyémántok vetélkedősorozat tizenötödik alkalommal szólította meg a hazai és a határon túli magyar 7-8. osztályos diákokat, hogy egy különleges történelmi társasjáték keretében felidézzék és megidézzék Nagy Lajos király korát. A fiataloknak a tudományok, a művészetek, valamint a gasztronómia terén is bizonyítaniuk kellett.

Ismét 16 csapat szállt versenybe a legjobbnak járó díjért a Gyöngyök és gyémántok vetélkedősorozat szombati döntőjén. A szegedi Rókusi Általános Iskolában megrendezett, az "Anjou-liliom fényében" című versenyen ez alkalommal

Károly Róbert

és

Nagy Lajos

király udvara elevenedett meg, a műveltségi és ügyességi feladatokat tehát a lovagkor jegyében állították össze a szervezők.

Fodorné Dóda Katalin

a kezdetektől, vagyis 15 éve főszervezője a Gyöngyök és gyémántok történelmi játéknak. A vetélkedősorozat második fordulójába az 52 nevezőből 16-an jutottak tovább a döntőbe, ahol a csapatoknak olyan feladatokban kellett helytállniuk, mint a történelem, a matematika és az irodalom, emellett pedig színjátszó, kézműves, gasztronómiai és sportos versenyszámokban is megcsillogtatták tehetségüket. "Keretjátékban rendezett verseny, a Rókusi-iskola diákjai élőképek segítségével életre keltik a múltat, ezekhez kapcsolódik a feladatok sora. Feldobják a témát, eljátsszák, élővé teszik a történelmet, majd jönnek a csapatok, akiknek meg kell oldaniuk a feladatokat. Mindig minden kompetenciaterületre kiterjedő történelmi feladatlapokkal kezdünk, most sem volt ez másként, miközben középkori cégéreket alkotnak a diákok, hiszen az első forduló feladatai között volt, hogy középkori kézműves mesterségekkel ismerkedjenek. Később sorjában jön a többi megmérettetés."

tortenelmi_vetelkedo39_gs

A történelmi szekció után a tudományos feladatok kerültek terítékre, így a matematika vámszedés és adóbeszedés formájában. A gazdaság után következett a lovagi eskü feladatrész, ahol zenei kihívások vártak a gyerekekre, ezt követte a művészettörténet és alkotómunka, amikor is a lovagokat egy előre megrajzolt lóra kellett ráültetniük. A nap végén természetismeretei feladatokat csempésztek a szervezők a vadászathoz kapcsolódó téma köré, majd utolsó nagy jelenetükként a turini békét választották. Tárgyjáték formájában keltették életre a hétköznapi eszközöket, miközben csuklyatekerést mutattak be. A verseny izgalmait egy lovagtermi ebéddel vezették le a fiatalok, a hagyományos ünnepi tortát ezúttal a diósgyőri vár képére mintázták, természetesen nem mással, mint lovagi tornával az udvarában. "A történelmünk mutatja meg, hogy egyek vagyunk. A világ magyarságának közös identitástudatát a kultúrán, a történelmen keresztül őrizhetjük meg, ezt ápolni pedig nagyon fontos" - mondta portálunknak

Kalmár Ferenc

Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, a rendezvény fővédnöke. Megjegyezte, a szervezők és a felkészítő tanárok minden évben óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a Gyöngyök és gyémántok című rendezvény megvalósulhasson, hiszen nemcsak anyaországi diákok, hanem határon túli magyar csapatok is érkeznek a vetélkedőre.

tortenelmi_vetelkedo46_gs

A nagy izgalmak közben barátságok is kötődnek a diákok között, hiszen a vendégek – akárcsak a cserediák programok alatt – a szegedi tanulók családjainál kapnak szállást.

A szombati döntő a következő eredményekkel zárult:

I. A dunaszerdahelyi Bandériumok csapata a Szabó Gyula Alapiskolából. Résztvevők:

Balogh Lilla Gerda, Boráros Áron, Fekete Vivien, Tóth Sára

. Felkészítő tanáruk volt:

Lukovics Mária

. II. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum Szent György Lovagjai csapata. Résztvevők:

Kanyó Kincső Emőke, Kondrát Andrea, Müller Ingrid Beáta, Simon-Zsók Anett

. Felkészítő tanáraik voltak:

Haszmann Júlia Réka, Mátyás-Péter Erzsébet, Varga Csilla

. III. A dunaszerdahelyi Sárkányok csapata a Szabó Gyula Alapiskolából. Résztvevők:

Klostermann Lea, Lábodi Philip, Schnircz Victoria, Szomolai Kitti

. Felkészítő tanáraik voltak:

Nagy Adorján

és

Nagy Árpád

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.