Közélet

Szentistványi: Debrecen rászorulói nyolcszor akkora összeget kaphatnak az önkormányzattól, mint a szegediek!

Szentistványi: Debrecen rászorulói nyolcszor akkora összeget kaphatnak az önkormányzattól, mint a szegediek!

2016. december 15., csütörtök
Szentistványi: Debrecen rászorulói nyolcszor akkora összeget kaphatnak az önkormányzattól, mint a szegediek!

A független képviselő már a változtatások irányába mutató kis lépéseknek is örülne. Szerinte csupán blöff az, hogy a városvezetés törődik a rászorulókkal, a tények mást mutatnak. Szegeden minden baba után ad 25 ezer forintot az önkormányzat, miközben Makón 100 ezret, Csongrádon 40 ezret kapnak a szülők, ráadásul az utóbbi városban ügyelnek arra, hogy tényleg csak azok vehessék ezt igénybe, akiknek erre szükségük van.

„Látszatintézkedések és rendpártiság” – ezekkel a jelzőkkel illette a városvezetés döntéseit

Szentistványi István.

A közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján rendeletterve bemutatása mellett összehasonlította a szegedi szociális segélyezést más városokéval. Arra az eredményre jutott, hogy habár

Botka László

mindig hangsúlyozza szociális érzékenységét, mégis jóval kevesebb segítséget kapnak a bajba jutott szegediek, mint a megye más településein, vagy az ország hasonló méretű városaiban élők. „Ha valami népszerűtlen, vagy egy szocialista, baloldali városvezetés számára nem védhető rendeletet hoznak, akkor mindig hírhedt fideszes városokra hivatkoznak, onnan vesznek mintát, miközben a kormányzati politikát, a kormány erős embereit a közgyűléseken, beszédeikben állandóan ócsárolják” – utalt arra, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletnél többször Hódmezővásárhelyre hivatkoztak a döntéshozók.

szentistvanyi_sajttaj003kf

A szociális intézkedésekkel kapcsolatban szót ejtett a szülési támogatásról, a jövő évtől kezdve minden újszülött után 25 ezer forint támogatást ad a szegedi önkormányzat, erre évi 30 millió feletti összeget szánnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem tesznek jövedelem alapján különbséget, ugyanúgy ennyit kap az, akinek hatalmas háza van Baktóban, mint aki gyermekét az Árpa utcába, vagy a lakótelepre viszi haza. Szerinte csupán egy blöffről, egy jól hangzó választási ígéretről beszélünk. Összevetette ezt az intézkedést más városokkal a megyében és az országban. A volt MSZP-s

Bedő Tamás

vezette Csongrádon 40 ezer forintot adnak újszülöttenként, de csak akkor, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj minimumának (28 500 forint) maximum a háromszorosa a családban. A fideszes vezetésű Makón viszont a szegedihez hasonló szempontok alapján adnak támogatást, azzal a nem kis különbséggel, hogy 25 ezer forint helyett 100 ezret biztosítanak csecsemőnként. Beszélt a krízishelyzetbe jutott családok évi támogatásáról, amelynek maximális összege megegyezik a most bevezetett támogatással, háztartásonként maximum 25 ezer forint. „Olyan alacsony plafonlimitet, mint ami Szegeden van, sehol nem találni!” – mondta. A helyi rendkívüli település támogatások összegét is összevetette más városok szociális segélyezésével.

szentistvanyi_sajttaj001kf

Csongrádon három hónapokra lehet támogatást kérni, havonta a nyugdíjminimumot adják ebben az időszakban, azaz összesen 85 500 forintot kaphat a rászoruló, vagy eseti támogatásként négyszer 10 ezer forintot ítélhetnek meg neki. Makón 3 ezer forintot adhatnak, de 12 hónapig, azaz összesen 36 ezer forintot, vagy egyszeri segélyként 28 500-at, de ha gyermekét egyedül nevelő szülőről van szó, akkor már a nyugdíjminimum háromszorosa jár. A Szegedhez hasonló méretű, fideszes irányítású Debrecenben az eseti támogatást évente négyszer veheti igénybe a segítségkérő, ez négyszer 28 500 forintot jelenthet, vagy időszaki támogatásként, maximum félévre adják ugyanezt az összeget. E kettő 114 ezer forintot, illetve 171 ezer forintot jelent éves szinten, azaz közel nyolcszor annyit is kaphatnak a cívisváros rászorulói, mint a szegediek. Sopronban pedig akár a 280 ezer forintot is elérheti az a segély, amit a rászorulók kapnak. A probléma orvoslásához vezető út első lépcsőfokaként Szentistványi azt javasolja, hogy növeljék meg a lakhatási támogatást. 8000 forintot adna, ha egy főre jutó jövedelem nem éri el 37 050 Ft forintot, 4000 forintot e felett 57 ezerig, 2000 forintot 71 250-ig. Ez az első kategóriában az eddigi havi támogatás összegét megduplázná, a középsőben ezer forinttal megnövelné, az utolsóban pedig változatlanul hagyná. A független képviselő javaslata szerint 1000 forint helyett 2500 forint plusz pénz járna az egyedül élőknek, vagy gyermeküket egyedül nevelőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.