Közélet

Januártól 25 ezer forintot kapnak a gyermeket szülő szegedi édesanyák (FRISSÍTVE)

Januártól 25 ezer forintot kapnak a gyermeket szülő szegedi édesanyák (FRISSÍTVE)

2016. december 9., péntek
Januártól 25 ezer forintot kapnak a gyermeket szülő szegedi édesanyák (FRISSÍTVE)
botka_sajttaj002kf

Alanyi jogon minden szegedi állandó lakcímmel rendelkező édesanyának egyszeri 25 ezer forintos szülési támogatást nyújt januártól az önkormányzat, amennyiben támogatja az erről szóló előterjesztést a közgyűlés decemberi ülésén.

A szociális segélyezés és ellátórendszer gyökeres átalakulásáról szólva

Botka László

MSZP-s polgármester sajtótájékoztatóján kijelentette, a kormány és az állam kivonult az ellátásból, az önkormányzatokra bízta, hogy kiknek nyújtanak támogatást és mennyit. Emlékeztetett, hogy Szeged 400 millió forintos alapot hozott létre saját forrásból idén, hogy a korábbi szociális támogatási rendszert fenntartsák, amit januártól bővíteni fognak. Botka elmondta, hogy az egész Európára jellemző kedvezőtlen demográfiai helyzet Szegeden is megfigyelhető, míg 2011-ben 1497 gyermekkel gyarapodott a város lakossága, addig tavaly már csak 1358-cal. Megjegyezte, igaz szám szerint több gyermek látja meg a napvilágot a megyeszékhelyen a klinikán, az adatok azokra vonatkoznak, akik ténylegesen itt is élnek családjukkal. Az önkormányzat megvizsgálta, hogy hazánk többi megyei jogú városában milyen támogatást nyújtanak a helyhatóságok az édesanyáknak, és kiderült, hogy a 23 városból mindössze 7-ben létezik valamiféle anyagi hozzájárulás. A legtöbb helyen a még 2005-ben bevezetett babakötvényhez kapcsolódóan nyújtanak támogatást, ami Botka László szerint jó kezdeményezés, ám ahhoz csak tizennyolcadik életévük betöltésekor jutnak hozzá a fiatalok, másrészt a konstrukció szerint a szülőknek havonta 5000 forintot kell befizetniük, amit sokan nem tudnak megengedni maguknak. Másutt pedig olyan gyakorlatot láttak, hogy jövedelemhatárhoz kötöttek bizonyos támogatásokat. A polgármester elmondta, ezért úgy döntöttek, Szegeden minden szülő nőnek alanyi jogon fog járni a 25 ezer forintos juttatás, méghozzá gyermekenként. Azok jogosultak a szülési támogatásra, akik szegedi állandó lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen is a városban élnek. Amennyiben egy szegedi édesanya nem itt hozza világra gyermekét, akkor a szülés után még fél évig igényelheti a támogatást. A gyakorlatban úgy kapják majd meg a pénzt az édesanyák, hogy születéskor a hivatal anyagkönyvi osztálya kap egy értesítést, ők küldik ki az születési anyakönyvi kivonatot is, s januártól ehhez mellékelnek egy igénylőlapot, ott kell megjelölni, milyen számlaszámra és hogyan kéri a 25 ezer forintot a szülő. A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöki tisztét betöltő

Joób Márton

a sajtótájékoztatón elmondta, megvizsgálták, milyen formában tudnák támogatni a gyermeket vállaló családokat, számtalan kérés is érkezett a grémiumhoz ebben a témakörben, végül az egyszer 25 ezer forintos pénzbeli támogatás mellett döntöttek. Úgy értékelte, a szülési támogatás bejelentése jelzi a családok felé, hogy megbecsüli őket a város. A szülési támogatást bevezetése éves szinten 33-34 millió forintjába fog kerülni a városnak, hacsak nem változik a születésszám. Azért a szociális rendelet módosításába kerül be ez a juttatás és nem külön költségvetési soron fog szerepelni, hogy adómentesen kaphassák meg az összeget a családok. A végső döntést a közgyűlés hozza meg a kérdésben december 16-án, pénteken.

A szegedi Jobbik is reagált Botka László sajtótájékoztatójára

A szegedi Jobbik egyetért azzal, hogy a helyben élő családok gyermekvállalását ösztönöznie kell Szeged Megyei Jogú Városának és a számunkra létrehozott új támogatási alapot el kell fogadnia a közgyűlésnek. Ugyanakkor felhívják Botka László figyelmét arra, hogy nem csupán az egyszeri 25.000 Ft-os kifizetések fogják megindítani a gyermekvállalási-kedv cunamiját a városban, hanem más összetevők is dominálnak a demográfiai helyzetünkben. A Jobbik meglátása szerint a helyben élő családoknak megfelelő gazdasági és infrastrukturális környezetre van szükségük ahhoz, hogy a gyermekvállalási szándékuk reprezentatív módon megjelenjenek a városi statisztikai adatokban is. A szegedi családok, nem csupán szavakban vágynak európai életre, hanem a béreikben is szeretnék elérni Európa nyugati felét. Ehhez pedig, arra a lokális gazdasági fordulatra van szükség, ami a hagyományos termelést, ipart ugyanannyira fontosnak tartja, mint a szolgáltatásokat vagy éppen a K+F szektort. Véleményünk szerint, a helyi gazdaságunk teljesítőképességének növelésével, csökkenthető az elvándorlás és növelhető a születések száma, ami összességében hozzájárulhat a szegedi népesség megtartó erejéhez. A szegedi Jobbik szeretné emlékeztetni Botka László polgármestert és baloldali többséget arra, hogy amikor 5 db óvoda vagy éppen gyermekorvosi körzetek bezárását, leépítését megszavazták, akkor egy percig sem aggódtak a szegedi családokért. Megkérjük Botka Lászlót és csapatát, hogy fejezze be az „osztogat és fosztogat” politikát, mert a szegedieket nem lehet Júdás-pénzen megvenni sem 25.000 Ft-os biankón, sem 10.000 Ft-os Erzsébet utalványon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.