Közélet

Így látják politikai elemzőink az elmúlt évet és a következőt – három név, három vélemény

Így látják politikai elemzőink az elmúlt évet és a következőt – három név, három vélemény

2016. december 29., csütörtök
Így látják politikai elemzőink az elmúlt évet és a következőt – három név, három vélemény
Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

2016-ban talán még a szokásosnál is több olyan politikai esemény történt, amelyre évek múlva is emlékezni fogunk, elég csak Donald Trump elnökké választására, vagy a brexitra gondolnunk. Három politikai elemzőt, kutatót - Orbán Balázst, Mráz Ágoston Sámuelt és Kiszelly Zoltánt – kérdeztünk az eltelt egy esztendőről, illetve a következőben várható tendenciákról.

Az év utolsó napjaiban hagyományosan az eltelt időszak összegzésével foglalkozunk. A SZEGEDma hírportál is így tesz, ezért megkerestük azokat a politikai elemzőket, akiknek szegedi látogatásáról az utóbbi időszakban beszámoltunk, esetleg interjút is készítettünk velük.

Orbán Balázs

a Migrációkutató Intézet főigazgatója, előadásáról

tudósításunkat itt olvashatják

, interjúnkat pedig

ide kattintva

. Még

2015 tavaszán

járt a városban

Mráz Ágoston Sámuel

, a Nézőpont Csoport vezetője, aki elsősorban a magyar belpolitikai eseményekről beszélt most lapunknak.

Kiszelly Zoltán

politikai elemző szintén

tavaly látogatott Szegedre

, ősz végi előadásában a migráció nemzetközi összefüggéseit mutatta be, mi viszont az európai és az amerikai politikáról kérdeztük ez alkalommal.

tisza_lajos_orban_balazs22_gs

Orbán Balázs: A külföldön dolgozó magyar állampolgárok száma nem nő tovább

„Mit várhatunk 2017-ben a migráció ügyében? Folytatódik az elmúlt évek népességmozgása?” – kérdeztük. „Európa szempontjából megközelítve a kérdést, azt mondhatjuk, hogy az EU-ba irányuló és az EU-n belüli reguláris és irreguláris migráció is jelentős, a világon élő 244 millió első generációs migrációs hátterű személy egyharmada ezen a kontinensen él. Az Ázsiából és Afrikából jövő irreguláris migrációval kapcsolatban látni kell, hogy az ilyen módon az Unióba érkezők száma 2010 óta jól kivehetően, trendszerűen emelkedik, és a tavalyi évben, illetve az idei év elején egy korábban soha nem látott migrációs hullámot éltünk át” – válaszolta Orbán Balázs. A kutató úgy gondolja, az általános trendek nem fognak változni. Másképp látja azonban a minket is érintő, Európai Unión belüli migrációt. A brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése a közösségből rengeteg aggodalmat váltott ki, hiszen - más közép-európai országokhoz hasonlóan – sok magyar vállalt munkát a szigetországban. A kutató szerint trendforduló előtt állunk, a külföldön dolgozó magyar állampolgárok száma nem nő tovább.

Mráz Ágoston Sámuel: A magyar modell sikeréről szólt az év

mraz_samuel_agoston_gs

„A Nézőpont Csoport vezetőjeként számomra öröm, hogy hasznos munkával és értelmes építkezéssel tölthettük az idei évet és ezt folytathatjuk jövőre is. Kitekintve a saját kalapszegély alól a most véget érő esztendő egy hazai várakozás beteljesülése és egy kellemes nemzetközi meglepetés miatt marad emlékezetes” – nyilatkozta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel. Szerinte 2016 volt az az év, amikor a „magyar modell” eredményessége bebizonyosodott. „A fejlemények magukért beszélnek: a nem államadósságra épülő gazdasági növekedés, a munkanélküliség helyett egyre többet emlegetett munkaerő-szükséglet, a béremelkedés, az Európa-szerte ritka politikai stabilitás vagy a migrációs krízis szomszédjaink által is irigyelt kezelése” – fogalmazott az elemző. Megjegyezte, nem mert volna rá fogadni,

Donald Trump

mégis a Fehér Ház lakója lehet. „Ez egy világméretű fordulat kezdete: az Egyesült Államok és világpolitikája teljesen átalakulhat jövőre – s ennek, kivételesen, Magyarország nyertese lehet” - mondta.

Kiszelly Zoltán: Az év legfontosabb politikai eseménye Trump győzelme

Egy pillanatra elgondolkodott Kiszelly Zoltán, mikor arról kérdeztük, hogy mi volt az év politikai eseménye, végül rávágta: Trump elnökké megválasztása. „Az ő választási győzelme és a brexit ugyanannak a politikai folyamatnak tünete: a neoliberális rendszer, amit turbókapitalizmusnak, vagy globalizációnak hívunk, annyira elfajult, rosszul működik, hogy ez már a demokrácia és a kapitalizmus őshazájában is ezt az eredményt hozza. A felső egy százalék nem oszt vissza eleget a társadalom többi részének, ezért az emberek elutasítják a neoliberális modellt és az ehhez kapcsolódó politikailag korrekt beszédet” – fejtette ki választásának indokát.

kiszelly_zoltan05kf

Azonban abban egyáltalán nem biztos, hogy 2017 az EU-n belül is a globalizációellenes erőké lesz. Szerinte igaz az, hogy „rosszabbul élnek a nyugat-európaiak, mint négy éve”, az unió nyugati tagállamaiban sem osztanak vissza annyit, mint a ’60-as, ’70-es, ’80-as években. Azonban Olaszországban nem dőlt el a dominó a népszavazás hatására, így valószínűleg Franciaországban sem fog

Marine Le Pen

nyerni. „Így marad a neoliberális modell egész Európában. A Berlin-Párizs tengely működni fog továbbra is, s ha engedményt kell tenni ennek az elégedetlenségnek, a neoliberális gazdaságpolitikán nem változtatnak” - vélekedett. A számítógépet azonban nem kapcsolja ki még karácsonykor sem. Talán pont akkor fog kijönni egy olyan éves előrejelzés, amelynek segítségével árnyaltabbá teheti véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.