Közélet

Az országos átlag felett teljesít Csongrád megye az EU-s források felhasználásában

Az országos átlag felett teljesít Csongrád megye az EU-s források felhasználásában

2016. november 14., hétfő
Az országos átlag felett teljesít Csongrád megye az EU-s források felhasználásában
bnagy15_gs

November elejéig 117 projekt kapcsán 44 milliárd forintnyi uniós forrást hívtak le Csongrád megyei helyhatóságok és vállalkozások csak gazdaságfejlesztésre, ami jobb mint az országos átlag – tájékoztatott B. Nagy László fejlesztési biztos.

A 2016-os esztendőre a kormány 2043 milliárd forintnyi kifolyósított uniós forrással tervezett, ez a szám várhatóan nem teljesül, mivel a legutóbbi információk alapján 1000-1100 milliárd forintot folyósítottak eddig – mondta

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa. „Annak, hogy ez a tervezet nem valósul meg nem a kormány az oka, hanem a szereplők, így például az önkormányzatok és a vállalkozási szféra, nincsenek ugyanis olyan fázisban a fejlesztési tervek és projektek, nem állnak rendelkezésre a szükséges engedélyezési és egyéb tervek, hogy azokra folyósítani lehessen az összegeket, amelyek egyébként rendelkezésre állnak” – közölte a politikus. Megjegyezte, ettől a csúszástól függetlenül jobban állunk, mint az előző uniós ciklusban. Szeptember végéig az uniós fejlesztési ciklus keretének 71%-át hirdették meg, ami 6391 milliárd forintot jelent. A 2007-2013-as ciklus azonos időszakát vizsgálva elmondható, hogy akkor a rendelkezésre álló források 57%-a volt meghirdetve. B. Nagy elmondta, elindultak a kifizetések, ami jelenleg 10,5 milliárd forint a heti szinten. „Várhatóan az a kormányzati szándék, hogy 2017 június végére minden uniós pályázattal kapcsolatos operatív programot kiírnak, s onnantól kezdve 2020 végéig kell megvalósítani az uniós forrásokból támogatott beruházásokat” – tudatta Csongrád megye fejlesztési biztosa. Szegedre 33,8 milliárd forint érkezik a hétéves fejlesztési ciklusban, Hódmezővásárhelyre 9,84 milliárd, míg Csongrád megye többi települése 29 milliárdon osztozik. B. Nagy László arról tájékoztatott, hogy a november elejei adatok szerint a TOP-os pályázatok kiírásában és a pénzek lehívásának tekintetében egyaránt az országos átlag felett teljesít Csongrád megye, kiváltképp a két megyei jogú város. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megyénkben eddig 117 projekthez hívtak le EU-s pénzeket, összességében több mint 44 milliárd forintot fizettek már ki. Ez a GINOP-os országos keret 12,5%-át teszi ki, ami jelzi, hogy aktívak az önkormányzatok és a vállalkozói szféra egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.