Közélet

Orosz történész: a Szovjetunióban 257 emberrel szemben alkalmaztak megtorlást a magyar forradalom miatt

Orosz történész: a Szovjetunióban 257 emberrel szemben alkalmaztak megtorlást a magyar forradalom miatt

2016. október 19., szerda
Orosz történész: a Szovjetunióban 257 emberrel szemben alkalmaztak megtorlást a magyar forradalom miatt

A magyar forradalomért való lelkesedés miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban - jelentette ki Gennagyij Kuzovkin, a Memorial orosz történelmi és jogvédő szervezetnek a szovjet másként gondolkodás múltját feldolgozó programjának igazgatója kedden Moszkvában.

Kuzovkin

az orosz főváros Gulág-történeti múzeumában, az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából megtartott magyar-orosz történészi kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel. Beszámolója szerint a 257 nevet egy 2011-ben összeállított, feltehetően korántsem teljes lista tartalmazza. A Szovjetunió legfelsőbb bíróságánál fellelt összesítés szerint 1957-ben 599 esetben hoztak ítéletet a szovjetellenes agitáció ügyében, ezek 8,2 százaléka (vagyis 49 eset) tartalmazott "magyar komponenst". "Nemcsak a magyar néppel való szolidaritás kifejezéséért fenyegetett láger, de magáért a magyar téma megvitatásáért, egy nyilvánosan tett utalásért, hogy a Szovjetunióban is alakulhatnak hasonlóképpen a dolgok" - mondta Kuzovkin. A történész elmondta, hogy a szovjet főügyész vonatkozó rendelete "különösen veszélyesnek" minősítette a magyarországi eseményekkel kapcsolatos "nem ortodox" kijelentéseket. A Kuzovkin által ismertetett statisztika szerint 1959-ben tizenegy, 1960-ban három, 1961-ben egy, 1962-ben három, 1961-ben egy és 1971-ben is egy ítélet született ilyen ügyekben: az utolsó esetben egy ogyincovói sofőrt ítéltek el egy kétsoros rigmus miatt. Magyar hivatkozással a Szovjetunió 15 köztársasága közül 10-ben indítottak eljárást, közülük a legtöbbet Oroszországban (29-szer) és Ukrajnában (12-szer.) Az esetek jó része levelekkel, naplóbejegyzésekkel, versekkel, szamizdatkiadványokkal, ellenzéki körökben vagy nyilvánosan, olykor alkoholos befolyásoltságban tett kijelentésekkel kapcsolatos. Ugyanakkor a litvániai Kaunasban például 1956 novemberében 20-30 ember a városi pártbizottság épülete előtt a magyar forradalmat éltette és szabadságot követelt. Jaroszlavlban a november 7-i hivatalos ünnepségen egy Vitalij Lazarjanc nevű kilencedikes tanuló kibontott egy transzparenst, amelyen a szovjet csapatok Magyarországról való kivonását követelte.

Nyikita Petrov

, a Memorial másik szakértője annak az Ivan Szerovnak a magyar forradalom elfojtásában játszott szerepéről szólt, aki 1954 és 1958 a szovjet Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) elnöke volt. Emlékeztetett rá, hogy Szerov ugyanúgy csellel, tárgyalásokat ígérve fogta el a magyar katonai vezetést, mint 1944-ben a lengyel Honi Hadsereg parancsnokait. Petrov szerint Nagy Imre és a magyar forradalom sorsát az pecsételte meg, hogy a miniszterelnök bejelentette a Varsói Szerződés szervezetéből való kilépést. A történész szerint a magyarországi beavatkozás nyomán 10 609 szovjet katonát és KGB-st tüntettek ki Lenin- és Vörös Zászló Renddel.

Kun Miklós

, a Károli Gáspár Református egyetem professzora a forradalom és szabadságharc nemzetközi vetületeiről tartott előadást, elemezve a nagyhatalmak és a környező országok szerepét és bemutatva a magyar diplomácia bénultságát. Kitért egyebek között arra, hogy Charles Bohlen moszkvai amerikai nagykövet és John Foster Dulles, az Egyesült Államok külügyminisztere egyértelműen a szovjetek értésére adta, hogy Washington nem kíván beavatkozni Magyarországon.

Horváth Attila

, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogtörténész szakértője a megtorlásokról törvényi aspektusairól szólva a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 miatt több embert végeztek ki Magyarországon, mint a korábbi forradalmak és háborús cselekedetek miatt. a megtorlásokban több mint 1000 bíró és 100 ügyész nem volt hajlandó részt venni. Rámutatott, hogy az elítéltek döntő többsége nem vett részt a harcokban, de tevékenységével azt bizonyította, hogy alkalmas lenne vezetőnek egy alternatív rendszerben. A moderátor,

Nyikolaj Szvanyidze

történész-újságíró felidézte, hogy egyszer a forradalom évfordulóján forgatott Budapesten, ahol nem tartotta helyénvalónak, hogy oroszul szólaljon meg, amikor meggyújtották az emlékezés gyertyáit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar szabadságharc leverése eltörölte a második világháborúban győztes szovjet rendszerről kialakult, romantizált képet. Megmutatta annak valódi jellegét, csakúgy, mint a hruscsovi "enyhülés" határait. Szvanidze szerint "a magyar nép bosszúja volt 1956-ért", hogy azok, akik szovjet részről részt vettek a forradalom elfojtásában évekkel később felgyorsították a Szovjetunió bukását. Mint mondta, hogy elsősorban

Jurij Andropov

későbbi pártfőtitkárra és

Vlagyimir Krjucskovra

, a KGB utolsó elnökére gondolt.

Balla János

moszkvai magyar nagykövet méltatta, hogy a két ország tudósai most már nemcsak szabadon, hanem együtt is beszélhetnek 1956 érzékeny témájáról, kimondva eddig ki nem mondott dolgokat. Hozzátette, hogy a történészek keddi kerekasztal-beszélgetése a második volt a maga nemében. Reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd folytatódik és újabb tények megismeréséhez vezet majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.