Közélet

Lakossági fórum a ligetről: ezúttal sem győzte meg a városvezetés a teniszezőket + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Lakossági fórum a ligetről: ezúttal sem győzte meg a városvezetés a teniszezőket + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 8., csütörtök
Lakossági fórum a ligetről: ezúttal sem győzte meg a városvezetés a teniszezőket + FOTÓK (FRISSÍTVE)
liget001kf

Utoljára decemberben tartottak fórumot. Az előző vitához képest most a teniszpálya ügye került előtérbe, amelynek bontását csak pár hónapja döntötték el, de a természetvédelem és a növények miatt is sokan fejezték ki aggodalmaikat.

A második lakossági fórumot tartotta a városvezetés a Liget-projektről.

Tavaly óta

sok minden változott, 690 millió forint helyett 990 milliót költenek el, egyes elemek – mint a kutyafuttató, a fitnesszpark - többször is helyet változtattak, s tavasz végén eldöntötték, hogy a Klebelsberg korában épített teniszpályára

a megőrzés helyett a dózerolás vár

. A fiatalok, a középkorúak és idősek számára is fontos a liget megújítása

Joób Márton

(MSZP), Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke szerint. Úgy számol, az idén befejeződnek a tervezési munkálatok, s 2017 első felében megkezdődik a tereprendezés, s legkésőbb 2018 elején befejeződik minden átalakítás. „A legutóbbi lakossági fórumon elhangzott terveket próbáljuk lehozni a földre” – mondta

Szakács Barnabás

tájépítész. Ennek jegyében utat építenek a futóknak, fitnesszparkot hoznak létre. a Liszt sétányon elválasztják a gyalogutat és a kerékpárosok részére fenntartott területet, megváltoztatják a két végpontot. Tanösvényt alakítanak ki, akadálymentesítésre törekednek, s kisebb területűvé alakítják a játszóteret, miközben a játékok egy részét felújítják, másik részét lecserélik, így kerülhet be két integrált játékot elősegítő eszköz. Hangsúlyozta, igyekeznek minél kisebb részt beépíteni, s megőrizni a park ökológiai egységét.

ligetprojekt_forum007kf

Két futópályát szeretnének, egy 1500 méterest és egy 1000 méterest. A rekortán pálya lesz a hosszabb, ami teljesen új nyomvonalon halad egy mozgássérültek által is használható sétánnyal, míg az 1000 méteres gyakorlatilag a liget középső részén lesz, s végig belátható lesz, ez jó az iskolásoknak, s az esti biztonság szempontjából is - mutatott rá Szakács. Felszerelnek biztonsági kamerákat és ledlámpás világítást, ez utóbbiak egy része egy idő után csökkentett fényerővel működik, vagy lekapcsol. Ötféle burkolattal számolnak: szilárd, aszfalt, vízáteresztő, gumi és fa palló. A színháznál elbontják a vizesblokkot, de egyben 13 WC-t építenek, hő- és vízszigetelést készítenek. Joób Márton hozzátette, az itt élők is az épület megmaradását pártolták. Nem egy lakossági hozzászólás, kérdés és kritika is elhangzott.

Márta Dániel

„rettenetesen rendezetlennek” nevezte a Bérkert sor és a Temesvári körút közötti részt. Megjegyezte, szerinte nem kellene bántani a kutyafuttató miatt a szépen karbantartott teniszpályát, mert van a ligetben más alkalmas terület is erre a célra. Szakács Barnabás válaszában azt közölte, hogy az előbbin természetvédelmi okokból nem tud változtatni, a teniszpályát viszont területrendezési okokból meg kell szüntetni, de „marad még teniszpálya” (igaz, ez az egyetem tulajdonában áll – szerk.).

ligetprojekt_forum008kf

Ladányi János

kertészmérnök szerint nem esett szó a növénytani, kertészeti szempontokról, s úgy vélekedett, hogy a liget egyharmada használhatatlan a nagyközönség számára. Pozitív példaként a debreceni Nagyerdőt említette, ahol a húsz évvel ezelőtti problémákat mostanra megoldották.

Halász Norbert

nyugdíjas biológus azt szerette volna tudni, hogy készültek-e előzetes tervek a 70-100 éves fák karbántartásáról, frissítéséről. A tájépítész igyekezett megnyugtatni a kérdezőt, hogy fölöslegesen nem vágnak ki fát, igaz, úgy látják, nem egy már elöregedett. Később szóba került, hogy cserjéket, fákat ültetnek - azt nem tudni, hogy mennyit. Lesz-e szobor, plasztika, díszítmény? - érdeklődött

Tóth Sándor

szobrász, de azt a választ kapta, hogy erre nem költhetik a pályázati pénzt, a város pedig maximum a jövőben kíván ilyesmire bármilyen összeget is szánni. Az idős művész kiált a teniszpálya mellett, ő műemléki védettséget adna az épületnek.

Dovalovszki András

a közbiztonságról szólt, a liget be- és kijárataihoz tenne kamerákat, s inkább segélyhívókat helyezne el a lámpaoszlopokban, az ötleteit azonban elutasították. A decemberi lakossági fórumon, majd az intézkedési tervben nem esett arról szó, hogy fel kell számolni a Kinizsi Húsos játékosai által kedvelt teniszpályát – emlékeztetett

Tímár Gyula

. Hangsúlyozta, a tervek 90 százalékával egyetért, de felháborítónak tartja, hogy egyeztetés nélkül döntöttek a Horthy-korszakból származó teniszpálya felszámolása mellett, ami - a kritikákkal ellentétben - mindenki számára nyitott. Szerette volna tudni – de erre senki nem válaszolt az önkormányzat részéről -, hogy mennyibe kerül a pálya és a létesítmények lebontása. „Talán nem a kutyáknak kellene az elsőknek lenni, hanem a sportolóknak!” – utalt arra, hogy a liget átalakítása mellett több döntéshozó is azzal érvelt, hogy a rekreáció miatt fontos.

ligetprojekt_forum016kf

„Az a szándékunk, hogy minél többen használják rekreációs célra a ligetet, ehhez azonban több zöld területet kell biztosítani” – reagált

Nagy Sándor (Együtt)

városfejlesztési alpolgármester. Szerinte másoknak is kell kompromisszumot kötni, mint a hőszolgáltatónak és a színháznak, habár ezeknek csak a területe csökken kisebb-nagyobb mértékben, de nem szűnnek meg. „Privilegizált kisebbségnek” nevezte a teniszpálya használóit, s számukat 20-30 főre becsülte, míg a jövőbe tekintve több ezer emberről szólt. A sportolók szerint ez nem igaz, jóval többen teniszeznek, mint kutyát futtatnak, a sportkör tagsága 60 fős, rajtuk kívül itt tanul sok gyerek és felnőtt, itt rendezik az egyetemi bajnokságot, azaz több száz emberről lehet beszélni. Az egyik egyesületi tag úgy látta, hogy sértegetik a sportolókat, s számon kérte Joóbot azért, mert nem állt ki mellettük. Az MSZP-s képviselő viszont úgy érzi, valójában törődnek a sportolókkal, mert hamarosan épül az új uszoda, s ő mindent megtett, próbált tárgyalni

Gellért Ákossal

, a kisstadion üzemeltetőjével a teniszezők érdekében. A sportkör szerint viszont ez nem megoldás, mert csak a jelenlegi pályafenntartás duplájáért bérelhetnének pályát. Végül már kölcsönösen egymás szavába vágtak a vitázó felek, az egyik oldalról Tímár Gyula, a másik pártból Nagy Sándor, de meggyőzni egymást most sem tudták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.