Közélet

Giró-Szász Szegeden: Brüsszel ragaszkodik a kvótához, az ellenzéknek felül kellene emelkednie a pártpolitikán

Giró-Szász Szegeden: Brüsszel ragaszkodik a kvótához, az ellenzéknek felül kellene emelkednie a pártpolitikán

2016. szeptember 19., hétfő
Giró-Szász Szegeden: Brüsszel ragaszkodik a kvótához, az ellenzéknek felül kellene emelkednie a pártpolitikán
giro_szasz_andras_szegeden08_gs

Akárcsak a 2004. december 5-i népszavazás, az október 2-ai kvótareferendum is nemzeti ügy Giró-Szász András szerint. A miniszterelnöki főtanácsadó szegedi fórumán kijelentette, ebben a kérdésben a pártpolitikán felülemelkedve az ellenzéknek is a „józan paraszti ész” alapján kellene gondolkodnia, kiváltképp annak fényében, hogy kiderült, Brüsszel ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához.

„Aki azt mondja, hogy az Európai Unió nem akar kötelező betelepítési kvótát, az nem mond igazat” – szögezte le

Giró-Szász András

miniszterelnöki főtanácsadó Szegeden, a zsúfolásig megtelt Fidesz-irodában reagálva

Margaritisz Szkínásznak

, az Európai Bizottság szóvivőjének hétfői nyilatkozatára, aki kijelentette, az EU nem áll el a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó terveitől. Hozzátette, az egész migránshelyzetet más megvilágításba helyezi

Angela Merkel

német kancellár Berlinben tett hétfői nyilatkozta is, aki azt mondta, ha tehetné, akkor visszafordítaná az idő kerekét, mert Németország nincs és nem is volt felkészülve a menekültválságra. „Ezen nyilatkozatok nyomán is mindenki számára világossá válhat, hogy miért kell elmenni október másodikán szavazni, és miért kell nemmel voksolni a feltett kérdésre, azaz arra, hogy a mi döntésünkön kívül más ránk erőltetheti-e azt, hogy betelepítsenek migránsokat Magyarországra” – összegzett Giró-Szász. A politológus – aki korábban kormányszóvivőként tevékenykedett, majd a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára volt, jelenleg pedig miniszterelnöki főtanácsadó – kritikával illette egyes uniós országok politikusait, akik az adott tagállamok állampolgáraival szemben nem érzékelik a problémát és annak súlyát. Azt mondta, Európa számtalan országában álszent politikai korrektség uralkodik, amely nem engedi a problémákat kibeszélni, lesöpri azokat az asztalról, és megpróbálják úgy beállítani a helyzetet, mintha nem is léteznének gondok. Megjegyezte, ha a magyar kormány tavaly nem dönt arról, hogy kerítést épít előbb a szerb-magyar, majd a horvát-magyar határra, akkor nemcsak televízióban láthatnánk, hogy mi történik Ausztriában, Németországban, Belgiumban vagy éppen Olaszországban.

giro_szasz_andras_szegeden04_gs

Giró-Szász András úgy értékelte, kettős mércét alkalmaz az Európai Unió, ugyanis, amikor hazánk az ideiglenes biztonsági határzár építése mellett döntött, akkor kikeltek magukból az európai vezetők, és azt közölték, hogy ilyen célra nem támogatást az unió, ezzel szemben a pozsonyi EU-csúcson arról állapodtak meg, hogy Bulgária kerítésépítését támogatják. „A lépés nagyon helyes, hiszen ha Bulgáriában megállítják a migránsokat, akkor nekünk könnyebb lesz. Csak ennyit arról, hogy nincs kettős mérce... Az elmúlt egy évben voltunk mi már fasiszták, szélsőségesek és embertelenek, és ma ugyanazokat a lépéseket teszik meg, mint amit a magyar kormány felvállalt” – közölte. A pozsonyi EU-csúccsal kapcsolatban kitért arra is, hogy a baloldali olasz sajtó is a visegrádi 4-eket nevezte meg az egyetlen sikeres csoportnak az unión belül. A miniszterelnöki főtanácsadó szerint az elmúlt egy év egyértelműen igazolta, hogy amíg az Európai Unió képtelen ezt a problémát közösen megoldani az EU határain kívül, addig sem lehetnek tétlenek a tagállamok. A tétlenség ugyanis azt vonja maga után, amit Angela Merkel mondott, hogy visszafordítaná az idő kerekét, ha tehetné, ám teheti, immár másfél millió migráns él náluk. A fórumon emlékeztetett azokra a hangokra is, melyek szerint a munkaerőhiányt lehetne orvosolni a bevándorlókkal. Giró-Szász szerint a német ipar 6-700 ezres munkaerőhiányát Dél-Európából is fel lehetne tölteni, ahol 50%-os a fiatalok munkanélkülisége, vagy épp azokból a nyugati tagállamokból, ahol 20% körül mozog a munkanélküliek aránya. Hozzátette, a Németországba érkezett 1,5 millió bevándorlóból kevesebb mint százan álltak munkába eddig. Ezen felül az is megfigyelhető tendencia a főtanácsadó szerint, hogy a harmad- és negyedgenerációs bevándorlók sem tudtak beilleszkedni a nyugati társadalmakba, pedig ott jöttek a világra, s csak Franciaországban 104 úgynevezett „no go” zóna van, ahol külön törvények uralkodnak, és még a rendőr sem teszi be oda a lábát.

giro_szasz_andras_szegeden12_gs

Hangsúlyozta, a magyar kormánynak szüksége van arra, hogy elsöprő többségben szavazzanak nemmel a választópolgárok, ez ugyanis erőt ad neki, s Brüsszel azzal nem tud mit tenni, ha egy ország többsége kiáll a kormánya mögött. Giró-Szász András arról is szólt, hogy az ellenzék tévesen ítéli meg, hogy mi is a kormány feladata a migrációs helyzetben. Elmondta, a segélyszervezetek támogatásával a humanitárius segítségnyújtásban kivette és a mai napig kiveszi a részét, de az állam elsődleges feladata, hogy megvédje a polgárait. „Ez egy ország, vannak határai, vannak törvényei, és hadd döntsük el mi, hogy kit engedünk be” – szögezte le a miniszterelnök főtanácsadója. Párhuzamot vont a 2004. december 5-ei népszavazás és az október 2-ai kvótareferendum között is Giró-Szász András. „Mindkettő olyan nemzeti ügy, amikor párthovatartozás nélkül az egész országnak, és nemcsak az állampolgároknak, hanem a politikai pártoknak is a józan paraszti ész alapján kellene gondolkodnia, de a mai magyar ellenzék a politikai ellenállást előtérbe helyezve fogalmazza meg álláspontját. Ezzel ugyanazt a hibát követi el az ellenzék, mint 2004-ben, nem tanultak saját múltjukból ” – hangsúlyozta. Úgy értékelte, az ellenzék nem akarja észrevenni, hogy mekkora probléma a bevándorlás, mint ahogy azt sem látják, hogy az Európai Unió álláspontja milyen problémákat kódol hosszútávon a mindennapokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.