Közélet

Elektromos autók és biciklik képében kopogtat a jövő

Elektromos autók és biciklik képében kopogtat a jövő

2016. szeptember 15., csütörtök
Elektromos autók és biciklik képében kopogtat a jövő
demasz_sajttaj017kf

A dróntechnika ipari alkalmazása, illetve az elektromos meghajtású városi autók témája került terítékre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi vándorgyűlésén, ahol a fiatalok ki is próbálhatták a legújabb elektromos közlekedési eszközöket. A Tesla-nak mindenki csodájára járt, mégis a drónok és a rollerek voltak a legnépszerűbbek.

Japánban már 2010-ben felismerték az elektromos közlekedésben rejlő lehetőségeket, míg az európai országok csak most próbálnak felzárkózni az üzemanyagmentes, ökobarát technológiához, mellyel kapcsolatban nem túlzás azt állítani, hogy az évszázad innovációja a villamosenergia-iparban. A hazai közutakon ugyan még nem terjedtek el a zöld rendszámos autók, pedig az energetika és automatizálás területén vezető vállalat, az ABB itthon fejleszti, és ezerszámra szállítja külföldre az úgynevezett villám töltőállomásokat. Ezeken a benzinkútra emlékeztető állomásokon akár 20 perc alatt is fel lehet tölteni az elektromos autó akkumulátorait, egy feltöltött jármű pedig km-eket megtesz "teli tankkal" - mondta portálunknak

Balogh Attila

, a cég e-mobilitás szakértője. Hazánkban egyelőre kevés olyan állomás van, ahol az elektromos közlekedési eszközöket fel lehetne tölteni, pedig a legismertebb elektromos meghajtású autótípusok, mint a Tesla, mellett bicikliket és rollereket is gyártanak. Igaz, itthon még ezek a járgányok sem terjedtek el, ennek egyik oka talán a húzós árkategória lehet. Egy elektromos bicikliért ugyanis akár félmillió forintot is elkérhetnek. A fiatalok viszont szívesen kipróbálták a rollereket miután megcsodálták az újszegedi ligetben kiállított elektromos meghajtású BMW és Tesla-modelleket. A főként fiúkból álló érdeklődő csapat néhány kört is tehetett a járgányokkal, szinte mind megpróbálták kihozni belőlük a maximális sebességet.

Haddad Richárd

, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület főtitkára szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok első kézből kapjanak információt az elektrotechnika legújabb fejlesztéseiről, ők ugyanis később akár használói, akár gyártói, fejlesztői lehetnek az eszközöknek. Az egyesület 63. vándorgyűlését hozta Szegedre, ahol a központi téma a villamosenergia-ipar helye a piacon. Külön kiemelte a drónok szerepét, mely eszközökről sokan nem is tudják, nemcsak lenyűgöző videófelvételek készítésére alkalmasak, hanem akár a katasztrófavédelem, akár a közműszolgáltató cégek munkáját segíthetik a mindennapokban azzal, hogy nehezen megközelíthető terepen légi felderítést végeznek. Haddad Richárd megjegyezte, szemléletváltás szükséges a közgondolkodásban: megújuló energiára és e-mobilitásra kell váltani, hogy a társadalom csökkenthesse ökológiai lábnyomát. E trendek értékelésében vesz részt az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., mondta

Tóth József

ügyvezető igazgató. Ő is kiemelte a fiatalok szerepét az innovációban, utalva arra, mind a mérnök szakmában, mind a gyártósoron szükség van a jól képzett szakemberekre.

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester éppen csütörtökön tartott sajtótájékoztatót

Szeged smart city koncepciójáról

. A rendezvényen megismételte, az életkörülmények javítása érdekében készpénzmentes város programot dolgoztak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.