Közélet

Új gyárat épít a Pick

Új gyárat épít a Pick

2016. augusztus 18., csütörtök
Új gyárat épít a Pick
PICK_LOGO

Versenyképessége, hatékonysága javítására több tízmilliárd forintos zöldmezős beruházással új gyárat épít a Pick. Szegeden, valószínűleg a város északi régiójában lesz az új üzem, de a konkrét helyszín és időpont még kérdéses, írja a Figyelőre hivatkozva a realista.hu.

A gőzerővel épülő tudományos intézménytől, az uniós Extreme Light Infrastructure (ELI) szuperlézer-kutatóközponttól talán kicsit távolabb, de a maga nemében legalább olyan innovatív nagyberuházásra készül Szegeden a város nagy hírű gyára, a Pick - közölte a

Realista

. Jó eséllyel a kormány által tavaly decemberben fontos állami fejlesztési célterületté nyilvánított térségben építhetné fel új szalámigyárát a Pick Szeged Zrt. Bár a konkrét helyszínt még nem döntötték el, a

Csányi Sándor

OTP-vezér Bonafarm-csoportjához tartozó társaságnál hivatalosan csak ennek keresését erősítették meg. Hiába adódna a Sole-Mizo szintén városhoz közeli tejfeldolgozó telephelye is, az új üzem e mellett el sem férne. (Pedig a Sole-Mizo szintén a Bonafarmhoz tartozik.) Az ütemezett további fejlesztésekkel együtt ugyanis hatalmas, 50 hektárnál nagyobb telekre lenne szükség a Pick-beruházáshoz. Ez pedig a mostani alig 10 hektáros gyári telephely nagyságának a többszöröse. Viszont ekkora összefüggő területből szűkös a választék Szegeden. Az alapvető technológiai megújítással és korszerű csomagolóüzemmel megspékelt szalámigyári fejlesztést a szakmában legalább 30-40 milliárd forintosra becsülik. S bár a Pick esetén az új gyárhelyszín kiválasztása elvben már a válság előtt megkezdődött, a projekt azóta csigalassúsággal haladt. Előzetesen ugyanis már 2008-ban megrendelték az új gyáregység első építészeti vázlatait, terveit. A mestertervet a szóba jöhető telkek térképére illesztve keresték is a legalkalmasabb helyet, ám mind ez ideig hiába. Azóta még az is felmerült, hogy a beruházó egy komplett új ipari parkot alakítana ki, és így a Pick be tudna hozni maga mellé más beszállítókat is, illetve külsős vállalatok is betelepedhetnének egy nagyobb komplexumba. Céges források szerint Szegeden azért is nagyon nehéz jó telket szerezni, mert az ipari építkezésre alkalmas, nagy területek már magánkézben vannak. A tulajok pedig a telephelyet kereső vevőt, a Picket azonnal fejőstehénnek nézik. Így jött a képbe a volt orosz laktanya melletti állami terület. Az évszázad egyik legnagyobb szegedi ingatlanbizniszének ígérkező tranzakció valamiért mégis csak úgy készül, mint a Luca széke. Ezt a megkérdezettek annak tulajdonították, hogy az önkormányzattal nem tud évek óta dűlőre jutni a beruházó, de mint kiderült, ez nem így van. A baj az, hogy a helyhatóság tulajdonában nincs ilyen méretű ingatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.