Közélet

Niedermüller Péter: A menekültügyi eljárás lassúsága nem a szakmai munkán, hanem a politikán múlik

Niedermüller Péter: A menekültügyi eljárás lassúsága nem a szakmai munkán, hanem a politikán múlik

2016. augusztus 17., szerda
Niedermüller Péter: A menekültügyi eljárás lassúsága nem a szakmai munkán, hanem a politikán múlik
sajttaj003kf

Kiváló szakmai munkát végeznek a BÁH és a rendőrség munkatársai a röszkei tranzitzónában – jelentette ki Niedermüller Péter EP-képviselő. A DK-s politikus közölte, a menekültügyi eljárást kapacitásbővítéssel lehetne gyorsítani, amire uniós forrásokat is igényelhetne hazánk, ám ezt nem tette meg a kormány.

Röszkén a tranzitzóna, valamint a szerb oldal egyaránt nyugodt, a menekültek várják, hogy sorra kerüljenek – közölte

Niedermüller Péter

EP-képviselő szegedi sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint ennek a nyugodt légkörnek a hátterében az is áll, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egy olyan megállapodást tudott kieszközölni, amelynek a keretében egy előregisztráció történik Szerbiában. Ez alapján mindenki ki tudja kalkulálni, hogy mikor is léphet be a tranzitzónába benyújtani menekültkérelmét. Niedermüller azért tájékozódott egyébként Röszkén, mert hamarosan újraindul az Európai Parlamenti munka. Hangsúlyozta, korrekt és részletes tájékoztatást kapott, megnézhetett adatokat, a kitöltendő űrlapokat is, beszélgethetett menekültekkel, tolmácsokkal és ügyintézőkkel. „Röszkén és Tompán napi szinten 15-15 menekültet engednek be a tranzitba, ami rendkívül alacsony szám, különös tekintettel arra, hogy 5-600 ember várakozik belépésre a szerb oldalon. Annak, hogy csak 15 embert tudnak fogadni, egyértelműen a kapacitáshiány az oka, nincs elegendő szakember és anyagi keret ahhoz, hogy ez a szám növekedhessen” – közölte a DK-s politikus. Kérdésünkre elmondta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) arról tájékoztatta, hogy a menekültügyi eljárásrend lett hosszabb és részletesebb, ez az oka annak, hogy alig egy tucat ember léphet be a tranzitzónába, ám Niedermüller szerint e mögött politikai szándék rejlik, ugyanis európai uniós forrásokat is igényelhetne Magyarország, hogy több szakember lássa el ezt a feladatot, ám ezt eddig nem tette meg a kormány. Megjegyezte, ez EU migráció- és menekültügyi biztosa,

Dimitrisz Avramopulosz

arról tájékoztatta őt néhány napja, hogy hazánk nem vett ilyen jellegű anyagi segítséget igénybe, pedig ha megtenné, felgyorsíthatná a folyamatot.

sajttaj001kf

„Röszkén világossá vált számomra, hogy mind a BÁH, mind a rendőrség dolgozói a maguk szakmai munkáját kifogástalanul, európai színvonalon végzik, vagyis a probléma nem a helyben dolgozókkal van, hanem a magyar kormánynak a menekültpolitikájával” – szögezte le a DK-s politikus. Meglátása szerint a kerítésépítés és a határok lezárása nem oldott meg semmilyen problémát, hanem más típusú problémákat generál. Niedermüller ezekkel a tapasztalatokkal fog visszatérni az EP-be, mert mint elmondta, egyértelművé vált számára, hogy jelen esetben nem szakmai vagy szakpolitikai, hanem pusztán politikai kérdésről és szándékról van szó, a kormány ugyanis semmiféle mozgásteret nem nyújt. Kitért arra is, hogy a szerb oldalon kizárólag az egyesült nemzetek menekültügyi szervezetei vannak jelen és civilek, ám valódi kormányzati támogatásnak nincs jele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.