Közélet

Az Egyesült Államok nem vesz többé igénybe magánbörtönöket

Az Egyesült Államok nem vesz többé igénybe magánbörtönöket

2016. augusztus 20., szombat
Az Egyesült Államok nem vesz többé igénybe magánbörtönöket

Az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium büntetés-végrehajtással foglalkozó részlege bejelentette, hogy nem vesz többé igénybe magánbörtönöket.

A döntés azt követően született meg, hogy a minisztérium vizsgálata alapján készült jelentés arra a megállapításra jutott: a magánbörtönökben veszélyesebb a helyzet, mint az állami büntetés-végrehajtási intézményekben. Ez a "veszélyes helyzet" elharapódzó erőszakot, kiterjedt kábítószer kereskedelmet és prostitúciót jelent. A magánbörtönök tulajdonosai ugyanis nem fordítanak megfelelő figyelmet, pontosabban pénzt a börtönök rendjének és biztonságának garantálásra. Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben jelentek meg a magánbörtönök, többnyire ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó vállalatok kezdtek foglalkozni ezzel. Két nagy cég uralja a "magánbörtön-piacot", s mellettük csak néhány kisebb van. A washingtoni igazságügyi minisztérium döntése azonban nem azonnali hatályú: a meglévő, több évre is érvényes szerződéseket nem mondják fel, hanem ahogy lejárnak, nem hosszabbítják meg őket. Az igazságügyi tárca ugyanakkor jelezte: a későbbiekben néhány kisebb börtönnel átmeneti időre szóló - tehát nem hosszú távú - szerződést még köthetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.