Közélet

A katonai beavatkozással új szintre lépett Törökország Szíria-politikája

A katonai beavatkozással új szintre lépett Törökország Szíria-politikája

2016. augusztus 25., csütörtök
A katonai beavatkozással új szintre lépett Törökország Szíria-politikája

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő szerint új szintre lépett Ankara Szíria-politikája azzal, hogy a mérsékelt csoportok támogatása után most katonai egységekkel avatkoztak be a polgárháborúba. A szakember erről az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában beszélt.

Hangsúlyozta: Törökország pár száz katonával, néhány tucat tankkal, valamint légicsapások révén avatkozik be a konfliktusba, így a feladatok oroszlánrészét az általa támogatott helyi erőknek kell elvégezniük. Mint mondta, Törökország "gyakorlatilag egy kalap alá veszi", terrorszervezetnek és egyaránt biztonsági kockázatnak tekinti a területén évtizedek óta harcoló Kurd Munkáspártot (PKK) és az észak-szíriai kurdok legnagyobb szervezetét, a két tömörülés között ráadásul jó a kapcsolat. Hozzátette: a kurd erők nyugat felé átléptek az Eufrátesz folyón, kíséretet tesznek a népcsoport által lakott, az Iszlám Állam ellenőrizte zóna által elválasztott két terület összekötésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.