Közélet

Szegedi politológus: fekete lyukba ugorhat az MSZP egy újabb baloldali összefogással

Szegedi politológus: fekete lyukba ugorhat az MSZP egy újabb baloldali összefogással

2016. július 8., péntek
Szegedi politológus: fekete lyukba ugorhat az MSZP egy újabb baloldali összefogással
Hiller István; Molnár Gyula

A Fidesz tanult a korábbi hibákból, a baloldal nem, Botka László pedig politikai öngyilkosságba futhat azzal, ha túlságosan ragaszkodik a miniszterelnök-jelöltséghez - aktuálpolitikai körkép Löffler Tiborral, a Szegedi Tudományegyetem politológusával.

"Szkeptikus vagyok az újabb baloldali összefogás tervével kapcsolatban, egy ilyen együttműködésnek a sikere sok tényezőn múlik, a kérdés az, hogy a 2014 előtti összefogás kudarcából tanultak-e, de én ennek nem látom jelét" - válaszolt hírportálunk a

Magyar Szocialista Párt tisztújításával

, illetve az

azóta tett nyilatkozatokkal

kapcsolatos kérdésre

Löffler Tibor

politológus, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének docense, aki szerint az újabb baloldali összefogás erőltetésével fekete lyukba ugrik bele az MSZP, korai még a párt részéről ilyen irányba elmenni, inkább ki kellene várni, hogy a többiek mit kínálnak, mert a többi párt is hasonló cipőben jár, népszerűséget nem nagyon tudnak növelni, politikai tőkét sem tudtak kovácsolni a Fidesz hibáiból. "Az összefogás egy nagyon kényelmes menekülési útvonal a baloldal számára, de ebben nem látok fantáziát, lehet, hogy később magára talál az együttműködés, de

egyelőre a koncepció hiánya látszik,

azt kellene tudni, hogy az MSZP hogyan tekint saját magára, de egyelőre úgy tűnik, hogy az MSZP nem látja saját magát" - fogalmazott az SZTE docense. Megmosolyogtatónak nevezte azt, hogy a baloldal számára az a hír, hogy több szavazójuk van, mint a Jobbiknak, vagyis a Jobbikhoz mérik magukat, ennek egy mandátumelosztásnál lehet jelentősége, az viszont elég messze van még, de az önmagában sokat elárul, hogy a baloldal helyzetéről, hogy erről beszélnek. Az érem másik oldala az, hogy összességében a jobboldali szavazótábor még mindig jóval nagyobb, mint a baloldal.

Kijavítani a fekete pontokat

Löffler Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlen ez az arány: a Fidesz sok fekete pontot gyűjtött be az elmúlt években, ugyanakkor jól tudja ezt menedzselni, például béremeléssel a egészségügyben, közoktatásban, felsőoktatásban. "Taktikusan játszik a kormánypárt, most csinálják meg azt, amit 2002-ben elmulasztottak, vagyis odafigyelnek az ciklus második évére, hogy később legyen mire hivatkozni, illetve, legyen, amit éreznek a választók" - mutatott rá a politológus. "A migránsválságra adott hatékony válaszok is a kormány malmára hajtják a vizet, főként, mivel ez a tényező összefüggésben áll az Európai Unió migránspolitikájával, ami viszont egy katasztrófa, ez pedig tálcán kínálja a Fidesz számára a jó pontokat" - fűzte hozzá.

Kósa Lajos; Harrach Péter; Orbán Viktor

Az elmúlt években számos alkalommal felmerült az, hogy a kormány a maga migránspolitikájával jobbról előzi a Jobbikot, de ebben nincs igazság, mert

Orbán Viktor

2006 óta következetesen beszél arról, hogy az Európai Unió demográfiai politikája nem jó, és Európa a bevándorlásra nem hagyatkozhat, hanem teljesen új demográfiai, illetve családpolitikát kell folytatni, pedig akkor még szó sem volt a szíriai polgárháborúról. "Ezzel Orbán Viktor csak következetesen végigvitte azt, amiről évek óta beszél, az pedig, hogy a jobbik ez rosszul jött, egy melléktermék, független az eredeti céltól" - hangsúlyozta Löffler Tibor. A migrációs válság a Jobbik számára lehetőséget kínált volna, hogy ledolgozza a hátrányát a Fidesszel szemben, azonban a kormánypárt jobban kezelte a helyzetet.

Nyuszi a kalapból

A szocialist tisztújítás nagy eseménye az elnökváltás mellett az volt, hogy

Botka László

elvesztette eddigi vezető pozícióját az MSZP-n belül, immár

Hiller István

a szocialist párt országos választmányának elnöke, vagyis a szegedi polgármestert saját párttársai szavazták le. Botka Lászlóval kapcsolatban mindig azt lebegtetik, hogy ő lesz a miniszterelnök-jelölt, ez még nem került le a napirendről a választmányi elnökségi pozíció elbukásával a politológus szerint. "A magyar politikai élet sajátossága, hogy - Orbán Viktor kivételével, mert ha esik, ha fúj, ő miniszterelnök-jelölt lesz - kormányfő-jelöltet idő előtt megnevezni politikai öngyilkosság, mert a személyi daráló bekebelezi az adott politikust" - részletezte Löffler Tibor. Ha az MSZP komolyan is akar Botka Lászlóval próbálkozni, akkor sem szabad már most megnevezni hivatalos miniszterelnök-jelöltként, mert ezzel azonnal a politikai ellenfelek célkeresztjébe állítanák a szegedi polgármestert.

botka_marc15_mti

A párton belüli vereség győzelemmel is felérhet Botka László számára, ha valóban a miniszterelnök-jelöltség a célja, ahhoz nem kell országos választmányi elnöknek lenni a párt napi darálójában, ehhez inkább jobb bizonyos fokú szabadság, de még nem tudható, hogy tényleg Botkára játszik-e az MSZP, mert ha ismét létrejön egy baloldali összefogás, akkor a többi párt szava is nagy súllyal bír majd.

Ha a szegedi polgármesternek nincsenek komoly kormányfő-jelölti tervei, akkor tényleg nagyot bukott az országos választmányi elnökség elvesztésével.

Ketté kell választani a miniszterelnök-jelöltség kérdését, mert állíthatnak párton belüli jelöltet, mint például

Mesterházy Attila

volt, vagy Botka László lehet, de párton kívüli jelölt is előfordulhat, ahogy arra

Molnár Gyula

pártelnök is utalt, ennek azonban az a hátránya, hogy azt a jelöltet a nulláról kell majd felépíteni. "Előhúzhatnak egy nyuszit a cilinderből, és egy párton kívüli embert jelölnek majd, de ahhoz, hogy valaki párton kívüliként beálljon a baloldal mögé, az kell, hogy a választás egy évvel már támogatottság szintjén mutassanak valamit a baloldali pártok - eleve kieső jelöltként nem jó szerepelni semmilyen versenyen" - nyilatkozott Löffler Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.