Közélet

Közösségi finanszírozással jön létre a szemétevő szeméthajó a Tiszán

Közösségi finanszírozással jön létre a szemétevő szeméthajó a Tiszán

2016. július 3., vasárnap
Közösségi finanszírozással jön létre a szemétevő szeméthajó a Tiszán
szemetevo_szemethajo

Különleges eszközzel hívja fel a figyelmet a Tisza szennyezettségére a PET Kupa csapata: a folyóból gyűjtött hulladékból épült katamaránnal tisztítják majd a Tisza vizét.

A PET Kupa egy közhasznú társadalmi szervezet által indított, non-profit, civil kezdeményezés, mely 2013-ban jött létre. A PET Kupa úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy a szemétszedést, a hulladék szelektálását és újrafelhasználását szórakoztató, inspiráló tevékenységgé teszi. A PET Kupa egy egész évben zajló rendezvény, melynek keretében a hónapokon átívelő hulladékszedési szakaszt egy újrahasznosítási fejezet követ, melynek során a résztvevők a hulladékból hajókat építenek. Miután a PET hajók megépültek, a PET Kupa egy hosszú távú folyami hajós versenyben teljesedik ki, melynek során a hulladékból készült hajóegységek különféle próbatételeknek lesznek alávetve, röviden: vetélkednek egymással.

Az adjukössze.hu adománygyűjtő portálon húsz nap alatt a szükségesnél nagyobb összeget is sikerült összegyűjtenie a PET Kupa csapatának, melyből egy olyan hajó épül majd, amely egész évben tisztítja a Tisza vizét, a PET Kupa hajója ráadásul a folyóból kigyűjtött, újrahasznosított hulladék felhasználásával születik majd meg, ami egyedülálló koncepció. A szeméthajó megépítése már szinte rutinfeladat lesz a készítőknek, ugyanis a PET Kupa résztvevői már építettek hulladékból készült hajókat, amelyek alkalmasak, most tartanak a huszonnyolcadik PET hajónál és az idei PET Kupán újabb 18 hajó fog épülni. „Egy kimondottan szemétevő hajóépítésének ötletét az internetről vettük, ugyanis egyre inkább szaporodnak a világban az olyan kezdeményezések, mikor magánemberek próbálnak tenni a vizek műanyagszennyezése ellen, mi pedig számot vetettünk a lehetőségeinkkel, így alakult ki a szemétevő szeméthajó ötlete” – mesélt hírportálunknak

Molnár Attila Dávid

, a PET Kupa egyik ötletgazdája. Nagy örömmel tudatta, hogy mivel sikeresen lezárult az adománygyűjtés, még az idei év folyamán megvalósul majd az ünnepélyes vízrebocsátás is, a téli szemétáradatot pedig felkészülten fogadják majd. http://www.youtube.com/watch?v=IpTNg_CS7V8 A hajó összes alkatrésze valamilyen módon újrafelhasznált lesz, de nem is ez lesz a különleges, hanem az, hogy a hajó lebegőképességét a Tiszából kigyűjtött pillepalackok fogják adni, egy katamarán testű hajó épül majd, amelynek hosszú teste PET palackokkal tömnek ki. A két hosszú test között egy stabil fedélzet helyezkedik el, amire egy fedett rész kerül, hogy időjárástól függetlenül lehessen dolgozni rajta, a két hajótest között egy leengedhető lapátkerék kap majd helyet energiatermelésre, de erre egy napelemet is használnak majd. „Azt szeretnénk, hogy ez a hajó egyfajta őrszem is legyen, vagyis egy webes kamerával meg lehessen róla figyelni a Tiszán érkező hulladék mennyiségét” – fogalmazott Molnár Attila Dávid. Az orr-részen egy olyan eszközt alakítanak ki, amely lényegében a két hajótest közé befogja a hulladékszigeteket, és ott önkéntes munkában szét tudják egyből válogatni. Molnár kiemelte:

folyamatosan küzdenek azért, hogy magasabb fórumokon is elismerjék, hogy a tiszai szennyezés problémájával foglalkozni kell.

Elmondása szerint a lakosság részéről állandó az odaadás és a figyelem, közben a vállalatokat sokszor győzködni kell. „A szemétevő szeméthajó kampány egy olyan dolog, amiről a legelején tudtuk, hogy kizárólag lakossági támogatással érdemes megvalósítani, és ezt is tesztelni akartuk, úgy voltunk vele, hogy ha nem sikerül összegyűjteni a pénzt, akkor nem is érdemes megcsinálni” – részletezte. Mindazonáltal a kampány hatalmas sikernek bizonyult, nagyon gyorsan fantasztikus lelkesedéssel érkezett a segítség, ami bátorítást jelentett a szervezőknek is. A csapatnak nem ez volt az első gyűjtése, a második PET Kupa díját is ilyen módon finanszírozták.

Sziszifuszi munka

A Természetfilm.hu Egyesület kezdeményezéseként létrejött PET Kupa immár négy éve foglalkozik azzal, hogy a média erejével a figyelmet a Tiszára irányítsa, ehhez képest az elért eredmény – a körülbelül 5 tonna kitermelt hulladék és a most formálódó hulladéktérkép – hiába jelentős, közelről sincs nincs arányban a folyamatosan érkező szennyezéssel, ami súlyosbodik, mert a Magyarországon felhalmozódott hulladékhegyekhez újabbak jönnek, az áradat szállítja az újabb szeméthegyeket lefelé a folyón. „Rájöttünk arra, hogy csinálhatjuk évekig a PET Kupát, nem fogunk elérni érdemi változást, ezért indultunk el egy más irányba a szemétevő szeméthajóval, megpróbáljuk attól a pillanattól elcsípni a szemetet, hogy az országhatáron belülre ér” – fejtette ki Molnár Attila Dávid. Hangsúlyozta, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem tudják felfogni az összes hulladékot, mert az a vízügynek is nagy falat lenne, főleg árvízi védekezés közben, így a szemétevő szeméthajó is egy jelképes lépés, valójában évtizedek munkája vár még az önkéntesekre.

Helyi szinten kell megmozdulni

A PET Kupa jelenleg a Felső-Tisza vidékén működik, az egyik legkomolyabb együttműködő partnere a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, de ahogy telnek az évek, egyre lejjebb dolgoznak a folyón. A szervezet szeméttérképezési akciója - melyen belül motorcsónakokról, vagy a levegőből feltérképezik a legszennyezettebb részeket - miatt egyre jobban haladnak a Közép-Tisza felé, valamint tervezik, hogy a mellékfolyókra is kitérnek. Szeged – egyelőre – kimarad a PET Kupa kezdeményezéseiből, azonban ennek nem szükséges így maradnia, ugyanis a PET Kupa egy lakossági kezdeményezés, melynek lényege, hogy a helyiek maguk döntenek úgy, hogy beneveznek. Több település indít saját hajót, amivel a saját települését is védi, hiszen onnan gyűjti ki a hulladékot a PET hajóhoz, a 2016-os, negyedik PET Kupán már ukrán hajó is versenybe száll. „Várjuk a szegedieket is, hogy álljanak be a csatasorba, az idei PET Kupára is önkéntesként, de jövőre akár teljes csapattal, saját hajóval, szegedi zászlóval!” – buzdított Molnár Attila Dávid.

A PET Kupáról további információk találhatóak honlapjukon, illetve a Facebook-on.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.