Közélet

A klub tárgyalna az újszegedi teniszpályák megmaradásáért, az önkormányzat bontani akar + VIDEÓ

A klub tárgyalna az újszegedi teniszpályák megmaradásáért, az önkormányzat bontani akar + VIDEÓ

2016. július 15., péntek
A klub tárgyalna az újszegedi teniszpályák megmaradásáért, az önkormányzat bontani akar + VIDEÓ
teniszpalya_sajtaj_szabo_balint03_gs

Akár területrészeket, végső esetben egy teniszpályát is átengedne a városnak a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub, céljuk az egyeztetés, ők ugyanis nem akarnak a Liget-projekt akadályai lenni, de a létesítmény megmaradásáért harcolnak. A városvezetés másként látja, szerintük 20-30 „privilegizált helyzetű teniszező” áll szemben a Liget megújításával, és elbontanák az „oda nem illő, elavult” épületet is, amit egyébként Klebelsberg Kunó és Pick Jenő építtetett.

Ahogy

elsőként megírtuk

, bontásra ítélte az önkormányzat a nagy múltú újszegedi teniszpályákat, mondván, hogy a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub által rendben tartott és kezelt terület útjában van a milliárdos Liget-projektnek.

Miközben egyértelmű, hogy a várost vezető koalíción belül sem élvez egyöntetű támogatást a rombolás

, nem egy MSZP-s, DK-s és Együtt-es politikus is nehezményezi azt, több indokot is felsorakoztatott már a baloldali városvezetés, hogy miért is kell mégis eltüntetni a teniszpályákat és eldózerolni az épületet. Az egyesület azonban nem hagyja magát, jogi útra tereli az ügyet, ám elsődlegesen egyezkednének a várossal, hogy megmentsék az 1943 óta üzemelő pályáját, ami egyébként a Nobel-díjas szegedi tudós professzor,

Szent-Györgyi Albert

kedvence volt. „A teniszpálya és annak építményei a sportkör, a ma már egyesületi formában működő civil szervezet tulajdonát képezi meglátásunk szerint. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt évtizedekben használták, karban tartották, minden munkálatot ők végeztek a fák gallyazásától a pályák rendbetételéig, és a klub fizetett minden felmerülő költséget” – jelentette ki a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub jogi képviseletét felvállaló

Szabó Bálint

. A jogász elmondta, több mint félszáz tagja van a sportklubnak, illetve rajtuk kívül is használják többen a pályát. Szabó egy levélben kereste fel

Botka László

polgármestert és a városvezetést, azt kérve, hogy kezdjenek egyeztetéseket az érintettekkel, illetve, hogy helyezzék hatályon kívül a pálya augusztus 31-ei kiürítésére vonatkozó városházi levelet.

teniszpalya_sajtaj_szabo_balint01_gs

„A Liget-projektet maximálisan támogatjuk, nem leszünk akadályai, így kompromisszumokra is készek vagyunk, akár területek részbeni átadása által is. Akár a kerítésen kívüli, de általunk karban tartott területet átadjuk, ha szükséges bármilyen célra. Ha nagyon szükséges a projekthez, arra is hajlandóak vagyunk, hogy a teniszpályák egyikéről vagy másikáról tárgyaljunk, igaz arról nem szívesen mondana le a sportklub” – szögezte le Szabó Bálint. Azt azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy bárki elbontsa a nagy múltú komplexum épületét, amit egyébként saját pénzükből és adományokból újítottak fel több év alatt. Kérdésre válaszolva a jogász közölte, amennyiben hajthatatlan a városvezetés, akkor a jog és az érdekérvényesítés egyéb eszközeivel szeretnék kieszközölni első körben a tárgyalást, másodsorban azt, hogy illetéktelenek ne mehessenek be a pálya területére. Elmondta, szükség esetébe birtokvédelmet fognak kérni, de hangsúlyozta, nem bíróságon szeretnék rendezni a teniszpályák ügyét, hanem tárgyalóasztalnál, nem céljuk ugyanis, hogy egy esetleges jogi procedúra miatt késedelmet szenvedjen a Liget-projekt.

Tímár Gyula

elnökhelyettes elmondta, az elmúlt évtizedekben az önkormányzat semmilyen szinten nem gyakorolta tulajdonosi jogait, nem kért például bérleti díjat sem, és nem is csinált semmit a területen. „Ezek tükrében igencsak furcsa, hogy most előállnak azzal, hogy övék a terület, és a Liget-projekt elindulása után küldtek egy levelet, amiben havi bruttó 2 millió forint körüli bérleti díjat határoztak meg. Egy ilyen teniszpálya nem tud ennyit kitermelni, hiszen körülbelül az éves költségvetésünk ennyi” – magyarázta az elnökhelyettes. Amikor a tetemes bérleti díj miatt felkeresték a városüzemeltetési irodát, akkor derült ki, hogy már nincs miről tárgyalni, ugyanis döntés született a pálya elbontásáról. Tímár Gyula szerint ez elfogadhatatlan, és azt is kifogásolta, hogy soha nem közölték velük hivatalosan, hogy mik a tervei a városnak, így a klub elnökhelyettese nem tudott arra a kérdésünkre választ adni, hogy mit szeretne az önkormányzat a teniszpályák helyére.

Tóth István

korábbi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta önálló szerződéseik vannak, amelyek alapján fizetik a közüzemi költségeket. Ha ki kellett vágni egy fát a területen, akkor mindig egyeztettek a főkertésszel és új növényeket is telepítettek. „Hat évünkbe telt, hogy felújítottuk az épületet, ami kuriózumnak számít, hiszen az 1940-es években, kimondottan sportcélra épület egykor. A munkálatokat úgy végeztettük, hogy megőrizzük a műemlék jelleget” – magyarázta. Hozzátette, a klub igazi közösségként funkcionál, huszonöt éve ők maguk tartják rendben a pályákat, egy gondnok ezt a munkát nem tudná elvégezni.

teniszpalya_sajtaj_szabo_balint04_gs

Nagy Sándor: Egy politikai kalandor és 20-30 privilegizált helyzetű teniszező áll szemben a Liget megújulásával

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz a reggeli sajtótájékoztatót követően. „Egy politikai kalandor és 20-30 privilegizált helyzetű teniszező áll szemben a Liget megújulásával, és sok ezer a Ligetet használó szegedivel. A szegedi önkormányzat az elmúlt évtizedben következetesen bővítette a városi zöldterületeket, minden városfejlesztési projektünknek része volt új fasorok telepítése, a zöldterületek méretének és intenzitásának növelése. Nincs ez másképp a Liget esetében sem, hiszen korábban a csődbe ment és elhagyott Vigadó épületének a helyén is bővítettük a parkosított részt, és most, összhangban az uniós pályázat elvárásaival, a zöldterület további növelése a célunk. Meggyőződésünk, hogy ez a szegediek többségének az érdekét szolgálja: a futókör, a szabadtéri edzőpálya, a parkosított terület növelése akár naponta több ezer ember kikapcsolódását szolgálhatja, szemben a naphosszat üresen álló teniszpályával, aminek használata néhány ember privilégiuma. A Ligetben így megszűnik egy átjárhatatlan, kerítéssel a szegediektől elzárt terület, és elbontásra kerülhet az oda nem illő, elavult épület is. A terület maga elidegeníthetetlen és elbirtokolhatatlan önkormányzati tulajdon, ezt a helyzetét törvény védi! Akik eddig ingyen használhatták a saját céljaikra, köszönettel tartoznak a városnak, hogy privát hobbijukat Szeged egyik legszebb parkjában űzhették, nem pedig a Liget megújulásának kerékkötőjeként kellene fellépniük. Felháborító, de nem szokatlan, hogy 20-30, kivételes helyzetű ember, a maga privilégiumait veszélyben látva egy egymilliárdos közösségi beruházást is hajlandó veszélyeztetni önös érdekei védelmében. Felháborító, de nem meglepő, hogy a városunkba kacskaringós pártpolitikai pálya után tévedt politikai kalandor megint a város közösségével szemben, kisszerű magánérdekek mellé áll, megint azt kívánja megakadályozni, hogy az önkormányzat területén rendezett viszonyok alakuljanak ki. A Liget rekonstrukciójának célja, hogy ez a kiemelt zöldterület – a természeti értékek tiszteletben tartásával – minél több ember kikapcsolódását szolgálhassa. A város szakemberei ennek a megvalósításán dolgoznak, és ebben sem egy politikai kalandor, sem 20-30 a privilégiumaikhoz ragaszkodó teniszező nem fog minket megakadályozni” – írja a nyilatkozatban Nagy Sándor alpolgármester. http://www.youtube.com/watch?v=Pj0ESwObi-Q

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.