Közélet

Teljes parkettacsere előtt áll az ötéves algyői iskola

Teljes parkettacsere előtt áll az ötéves algyői iskola

2016. június 3., péntek
Teljes parkettacsere előtt áll az ötéves algyői iskola
algyo_testuleti_ules001kf

Döntöttek a közbeszerzés kiírásáról a Fehér Ignác Általános Iskola teljes padlócseréjére az algyői képviselő-testület rendkívüli ülésén. Az is kiderült nem rekortán pályára pályázik a nagyközség, hanem az óvoda tetőszerkezetének rekonstrukciójára.

„Immár egy modern, 16 tantermes iskolában csöngethetnek be szeptember elsején Algyőn” –

írtuk még 2011-ben

, az első iskolaigazgatójáról,

Fehér Ignácról

elnevezett intézmény azonban most teljes parkettacserére szorul. „Legutóbb a kivitelező kérésére a bankgaranciát nem hívta le Algyő, hanem meghosszabbítottuk azt szeptember közepéig. Több vitánk van, egyes javításokat mi garanciálisnak ítélünk meg, míg a kivitelező nem. Ezek egyike a teljes parkettacsere, ami több mint 1100 négyzetmétert érint, és sajnos nem elegendő a részleges javítás, szakértői vélemények szerint ki kell cserélni, ami 16-18 millió forint körüli összegbe kerül” – tájékoztatott

Molnár Áron

polgármester. Már kértek be árajánlatot, most arról a közbeszerzés kiírásáról döntöttek, a cél ugyanis az, hogy a nyári szünet idején el tudják végeztetni a munkálatokat. Leszögezte, nem megengedhető egy 5 éves épületnél, hogy kézzel fel lehessen szedni a parkettát, a képviselő-testület a települése érdekeit szem előtt tartva döntött a közbeszerzésről, igaz, lehetnek jogi következményei ennek a kivitelező részéről. A képviselők arról is határozott, hogy az óvoda tetőszerkezetét újítják fel, így a rekortán pályára most nem pályázik a nagyközség. Molnár Áron arról tájékoztatott, hogy eredetileg több célt lehetett megjelölni, a kiírás azonban változott, immár csak egy célt lehet megjelölni. „Az óvoda tetőfelújítása már a múlt évi pályázatunkban is benne volt, akkor azonban az óvoda tornaszobájának építéséről határozott a képviselő-testület, most pedig a tetőfelújításra fogunk” – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, a rekortán pályát sem felejtik el, hiszen társadalmi támogatottságát jelzi, hogy 130 helybéli aláírás is összegyűlt a célért.

Az előző testületi ülésen

döntöttek arról, hogy a

Herczeg József

elnökletével működő Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság vizsgálja meg a három nyomvonaltervet, és véleményezze azokat. Több javaslat is érkezett a testülethez, a pálya szélességére és a nyomtávra is, így ha találnak pályázati forrást, akkor elképzelhető, hogy két nyomvonalat kötnek össze. A település elő embere elmondta, még az előző képviselő-testület döntött arról, hogy napelemek kerüljenek fel az óvoda tetejére, és már akkor jelentkeztek problémák a tetővel, nem mérték fel ugyanis, hogy a tetőszerkezet elbírja-e a napelemes rendszer súlyát. Korábban is voltak gondok, de a pluszterhelés sokat rontott a tetőszerkezeten. Kisebb javításokat természetesen időközben is végeztek, orvosolták a beázásokat, ám ezek a munkák alapproblémát nem orvosolták. Molnár Áron elmondta, az egész tetőszerkezet újraépítése nagyjából 13 millió forintba kerül, ennek felét tudják pályázati forrásból fedezni. A „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító önkormányzati társulási megállapodás módosítása is a testület előtt volt. Mint ismeretes, a két önkormányzat felbontotta a kivitelezővel, az AB Konzorciummal a szerződést még tavaly, az új közbeszerzés költségeit Szeged városa vállalta, miután Algyőn úgy határozott a testület, hogy nem kívánnak forrásokat szánni erre a célra. Ennek értelmében, ha visszajár a befizetett összeg vagy egy része, illetve ha a bankgarancia lehívása jogszerűnek minősül, az a napfény városát fogja illetni. Molnár Áron kérdésünkre elmondta, kicsi esélyt láttak arra a testület tagjai, hogy valamennyi visszajön a pénzükből, ezért született döntés arról korábban, hogy nem fizetnek több tízmilliót és az új közbeszerzést Szeged bonyolítja. Eredetileg tavaly májusban kellett volna átadni a 3,7 milliárdos beruházást, a határidőt többször módosították, és a két önkormányzat december 7-én bontotta fel a megállapodást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.