Kinyílott a Nagy Virág is! + FOTÓK



2016 szeletes tortával, zenekarral ünnepeltek pénteken. A herendi kávéfőző is a helyére került, a cukrászda régi pompájában ragyog. Csokitorta várta az első vendégeket. Tekintse meg galériánkat!
2016 szeletes tortával, zenekarral, színpadi műsorral ünnepelte meg
Gyuris László
üzemeltető, hogy a Kis Virág mellett a Nagy Virág is kinyitott június 3-án, pénteken négy órakor.
Korábban megírtuk,az üzlet berendezésének nagy részét sikerült újból összegyűjteni – visszakerültek a 13-15 év alatt elhordott csillárok, székek, asztalok, fali karok és egy magánszemélynél lévő híres herendi kávéfőző. A milánói tükröket felújították, a freskóknál szintén visszaállították az eredeti - 1922-es - állapotokat. A zöld szalon – amit most vadász szalonnak hívnak – nemcsak renováláson esett át, hanem új funkciót is kapott, céges rendezvények, esküvők céljára adják ki. A középső szalon pedig Versailles-ról kapta nevét. A két Virág cukrászda felújítása összesen több mint 100 millió forintba került, így öt év helyett
húsz évre mond le mindkét fél a rendes felmondásról. A Széchenyi téren keresztül vonultak fel a fellépők, elöl a mazsorettek, középen a Fricsay Fúvószenekar, hátul a Pavane Táncegyüttes magyaros ruhába öltözött tagjai. Mintegy 300 fő - a legkisebbektől a nyugdíjasokig - várta őket és egyben a nyitás pillanatát. A rendezvényt - Szeged Napja után szinte megszokottan - biztonsági emberek vigyázták.

Botka László
polgármester hangsúlyozta, öröm a mai nap, régóta vágytak erre a szegediek. "Nekünk, szegedieknek sok különleges értékünk van" - ezek közé sorolja a Virág cukrászdát is. A vendéglátóhely története a megmaradást is szimbolizálja, hiszen az épület s benne a cukrászda túlélte Nagy Árvizet, igaz, a Virágh nevet csak 1922-ben kapta
(30 évvel később, az államosítás idején tűnt el a h betű - szerk.)
. Emlékeztetett, még
József Attilának
is törzshelye volt a cukrászda. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, de 2010-ben tönkrement, ezután szerezte vissza az önkormányzat. Pick, egyetem és Virág cukrászda – e három nevezetessége van Szegednek, állította egy török vámparancsnok Gyuris Lászlónak, miután a könyvtárban utánanézett városunknak, ezért is sajnálta, hogy az utóbbi években zárva tartott az egység. "Akkor értettem meg, mit jelent a tradíció, legyen szó a Zserbóról, vagy a Virágról" - úgy gondolja, ha szeretettel szolgálnak ki, akkor generációk múlva is élni fog a cukrászda. A 2016 szeletes tortáról elmondta, tradicionális módon készült, nincs benne kényelmi termék, őrzi az 1800-as évek végének a jellemzőit. Általában a vajkrémes alapú süteménybe diót, csokoládét tettek. A csokoládés nehéz felvertet fehér máz borította, benne jelentős mennyiségű dió, csokoládédarabkák és csokoládékrém. Az emeletes torta tetején Szeged és a Virág címerét láttuk, illetve a 2016 feliratot lehetett olvasni, a hatalmas sütit 8-10 ember segédletével lehetett csak felvinni a színpadra. Az első szeletet Botka László vágta fel, s osztotta szét lánya segítségével.