Közélet

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kötött együttműködési megállapodásokat a Szegedi Ítélőtábla

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kötött együttműködési megállapodásokat a Szegedi Ítélőtábla

2016. május 31., kedd
Jász-Nagykun-Szolnok megyében kötött együttműködési megállapodásokat a Szegedi Ítélőtábla

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszékkel és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysággal kedden.

Együttműködési megállapodást írt alá május 31-én Szolnokon a Szolnoki Törvényszék épületében a törvényszék nevében

Kissné Szabó Judit

elnök és

Hajdu Anna

elnökhelyettes, a Szegedi Ítélőtábla részéről

Harangozó Attila

elnök,

Hámori Attila

elnökhelyettes, az ítélőtábla oktatási felelőse, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében

Urbán Zoltán

rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány. A büntetőeljárások minél szakszerűbb és gyorsabb lefolytatása össztársadalmi érdek, ezért kiemelt fontosságú, hogy az azt lefolytató nyomozóhatóság, ügyészség és bíróság a munkáját a lehető legszakszerűbben és leggyorsabban végezze. A büntetőeljárás vádemelést megelőző szakaszában eljáró nyomozó-, illetőleg vádhatóság precíz munkavégzése azért is kiemelkedően fontos, mert a bíróság már „hozott anyagból” dolgozik. Amennyiben a nyomozóhatóság nem a kellő szakértelemmel és precizitással nyomoz le egy cselekményt, a vádhatóság pedig a vád alaposságának megállapításához szükséges bizonyítékok hiányában emel vádat, az bírósági ítéletek hatályon kívül helyezéséhez, esetlegesen a közvélemény és a vádhatóság által nem várt felmentéshez vezethet. Ezt felismerve a Szegedi Ítélőtábla, annak érdekében, hogy a büntetőeljárás vádemelést megelőző szakaszában eljáró nyomozóhatóság a bírósági eljárás alapját képező munkájáról, követendő, illetőleg esetlegesen kerülendő gyakorlatáról visszacsatolást kapjon, együttműködési megállapodások megkötését szorgalmazza az illetékességi területén működő törvényszékek és megyei rendőr-főkapitányságok között. Ennek keretében május 31-én a Szolnoki Törvényszéken Kissné Szabó Judit, a törvényszék elnöke és Hajdu Anna elnökhelyettes, Urbán Zoltán László Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitánya és Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke és Hámori Attila elnökhelyettes, az ítélőtábla oktatási felelőse együttműködési megállapodást írt alá. A tervezett megállapodás keretében a Szolnoki Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla vállalná, hogy 2016. június 1-jétől kezdődően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon, illetőleg a megye rendőrkapitányságain indult büntetőeljárásokban hozott ügydöntő bírósági határozatokat a Főkapitányság részére megküldi, míg a Főkapitányság arra tenne vállalást, hogy a részére megküldött határozatokat az ügyben eljárt nyomozók és vizsgálók részére továbbítja. A Szegedi Ítélőtábla korábban már kötött ilyen jellegű megállapodást a Szegedi Törvényszékkel és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal, és a tervek szerint a közeljövőben hasonló együttműködési megállapodás aláírására kerül sor a Szegedi Ítélőtábla, a Kecskeméti Törvényszék és a Bács-Kiskun Megyerei Rendőr-főkapitányság, valamint az ítélőtábla, a Gyulai Törvényszék és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság között is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.