Közélet

Toroczkai a migrációról: Fogytán az ásotthalmiak türelme!

Toroczkai a migrációról: Fogytán az ásotthalmiak türelme!

2016. február 23., kedd
Toroczkai a migrációról: Fogytán az ásotthalmiak türelme!
foto_toroczkai_laszlo_facebook

A határsértők számának további növekedésére számít Toroczkai László, hiszen Ausztria szigorított és Szerbiában is szűrik a gazdasági migránsokat. Az ásotthalmi polgármester portálunknak elmondta, a helybélieknek most már elegük van az évek óta tartó helyzetből, és egyöntetűen osztják álláspontját, hogy a határon törvénytelenül senki nem jöhet át Magyarországra.

Év elején még

arról nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak

Toroczkai László

, Ásotthalom polgármestere, hogy az település immár a nyugalom szigete, igaz hozzátette, hogy az ideiglenes biztonsági határzár ellenére szinte minden nap próbálkoznak illegális migránsok a kerítést vagy a gyodát megrongálva átlépni Magyarországra, de őket még a határon egyből elfogják. A mögöttünk álló hétvégén azonban

500 határsértőt fogtak el hazánk területén

, amire tavaly ősz óta nem volt példa, és

már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében

, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húszfős. Portálunknak most arról számolt be Ásotthalom első embere, hogy ismét megjelentek térségükben is a migránsok, igaz korántsem olyan arányban, mint tavaly. „Jó hír azonban, hogy többségüket a határ közelében elfogják, vagyis kisebb számban jutnak el Ásotthalom belterületéig vagy épp az 55-ös számú főútig. Vasárnap egy kizárólag fiatal férfiakból álló csoportot pont a főútnál állítottak meg a mezőőreink, hétfőn pedig a térfigyelő kamerarendszeren keresztül szúrtak ki egy csapatot, akiket végül a Rúzsa-fa Vendégháznál tartóztattak fel” – közölte a polgármester. Hozzátette, a település környékén egyetlen nőt és gyermeket sem állítottak meg, a polgárőrök és a mezőőrök kizárólag férfiakkal találkoznak, akik közül sokan nem háború sújtotta övezetből, vagyis nem Szíriából vagy Irakból, hanem például Marokkóból, Pakisztánból vagy épp Algériából érkeznek.

foto_toroczkai_laszlo_facebook 02

Toroczkai arra számít részint az ausztriai szigorítás miatt, hogy egyre többen fognak próbálkozni a szerb-magyar, illetve a román-magyar határon keresztül érkezni, szerinte mindaddig, amíg az Európai Unió nem tudja a külső határait megvédeni. Mivel Szerbiában is szűrik a gazdasági migránsokat, ezért a polgármester azt valószínűsíti, hogy növekedni fog azok száma, akik a zöldhatáron keresztül próbálnak bejutni hazánk területére, s onnan Nyugat-Európába. Csökkenésre akkor számít, ha például a görög-macedón határon is lesz kerítés. „Erre is tekintettel meg kell erősíteni a jelenlegi kerítést, az ugyanis nem akadály, ráadásul Ásotthalom területén a húsz kilométernyi határszakasz felénél csak gyoda van, ami végképp alkalmatlan arra, hogy Magyarországon kívül tartsa a migránsokat” – hangsúlyozta. Az ásotthalmi polgárőrök és mezőőrök jelenleg is napi 24 órában dolgoznak, és amióta néhány hete ismét megjelentek a migránsok, újra több rendőr és katona is teljesít szolgálatot a térségben. „Nem mondhatnám, hogy az ásotthalmi lakosság nyugodt lenne. Megszokták már ezt a helyzetet, de azt tapasztalom, hogy fogytán a türelmük. Azok a helybéliek, akik korábban nem tartották a migráns-áradatot komoly dolognak, vagy éppen segíteni akartak nekik, most már ők is azt mondják, hogy elegük van. Látják az emberek, hogy zömében békés országokból, pénzügyi okokból kelnek útra kizárólag fiatal férfiak, így a szolidaritás megfogyatkozott az irányukba Ásotthalmon” – magyarázta Toroczkai. A polgármester úgy értékelte, most már egyöntetűen osztják álláspontját, hogy a határon törvénytelenül senki nem jöhet át. A képviselő-testület is egyhangúan fogadta el azt a határozatot, amely kiáll Magyarország határainak megvédése mellett, és elutasítja a betelepítési kvótát.

"Meg kell erősíteni a jelenlegi kerítést, az ugyanis nem akadály, ráadásul Ásotthalom területén a húsz kilométernyi hatá...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.