Közélet

Önkényesen alakítanak ki parkolókat Szegeden zöldterület-rongálással + FOTÓK

Önkényesen alakítanak ki parkolókat Szegeden zöldterület-rongálással + FOTÓK

2016. február 4., csütörtök
Önkényesen alakítanak ki parkolókat Szegeden zöldterület-rongálással + FOTÓK
beke_utca_parkolas005kf

Tudja hogyan lehet ingyen parkolni Szegeden fizető zónában? – Egyre több ingatlantulajdonos igencsak kreatív megoldást választott, felállnak a padkára a zöldsávra, vagy egyszerűen parkolóhelyet építenek burkolattal az úttest és a járda közötti közterületre, s oda állnak kocsijukkal, hogy ne kelljen fizetniük. Ezzel azonban több szabályt is megsértenek és bírságra számíthatnak – hívta fel a figyelmet Marovszki Béla, a környezetgazdálkodási cég útügyi csoportvezetője.

Közismert, és a jogszabályok által meghatározott, hogy az ingatlan és az úttest közötti közterületet – beleértve a járdát és a zöldsávot – az ingatlan tulajdonosa köteles tisztán tartani, télen pedig a síkosságmentesítésről gondoskodni. Ha pedig valaki be szeretné ültetni az érintett részt, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél és az önkormányzatnál egyaránt be kell ezt jelentenie, illetve egyeztetnie kell. „A kérdéses terület a város zöldterületének része, városrendezési szempontból az épített környezet értékes biológiai aktivitással bíró szelete, amely élhetővé teszi a leburkolt és beépített belvárost” – magyarázta

Marovszki Béla

, a környezetgazdálkodási társaság útügyi csoportvezetője. A tulajdonosok többsége óvja, ápolja és fejleszti ezt az ingatlana előtti közterületet, mellyel emeli saját ingatlana értékét és élhetőségét. „Sajnos egy növekvő kisebbség a belvárosban viszont kisajátítja és rombolja a köztulajdont, ezzel rontja a belváros élhetőségét és természetesen jogszabályt sért. A jellemzően a két körút közti parkolóövezetben – ahol egyébként az ingatlantulajdonosok kedvezményes parkolóbérletet válthatnak –, a díjfizetést váltják ki zöldterület-rongálással, mások ezt fokozzák a helyszínre illegálisan épített burkolattal” – közölte. Fotóink a Béke utcában készültek, de a pontos helyszíni felmérések szerint azonban száznál több ilyen tönkretett terület van Szegeden. Egyesek, pusztán a folyamatos parkolás miatt kipusztult zöldsávra parkolnak, ami esős időben sárfelhordással jár az úttestre. Mások egy hétvégén vagy este murvával, netán kiselemes burkolattal borítanak le egy-egy zöldsávot illegálisan, holott a parkolóhely adott lenne szabályosan is. A rendőrséggel egyeztetettek szerint az önkormányzat határozata alapján kiegészítő KRESZ táblákkal lett egyértelműsítve a padkán parkolás tilalma. A Közterület-felügyelet az év eleji kéthetes figyelmeztető időszak után megkezdte a bírságolást. Érdemes tudni, hogy már maga a parkolás is jogszabálysértő, de az ingatlantulajdonosok nyilvánvaló tette, vagyis a zöldsáv leburkolása súlyosabb megítélés alá esik, amely további hatósági vizsgálat tárgya lesz.

Szegeden többen új próbálják elkerülni, hogy fizetniük kelljen a parkolásért, hogy illegálisan leburkolják a zöldfelületet.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=605992

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.