Közélet

Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az Iszlám Állam rémtetteit

Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az Iszlám Állam rémtetteit

2016. február 4., csütörtök
Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az Iszlám Állam rémtetteit

Népirtásnak minősítették az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek a közel-keleti etnikai és vallási kisebbségek ellen elkövetett rémtetteit az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

Az EP-képviselők nagy többsége által elfogadott határozat azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget az életveszélyben lévők védelme érdekében. A törvényhozók határozottan elítélték a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilíciát, a keresztények, jazidik, türkmének, síiták és más kisebbségek ellen elkövetett súlyos bűntetteket. Ezen jogsértések háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek, népirtásnak számítanak - olvasható az elfogadott szövegben. A dokumentum olyan törvények elfogadására szólítja fel az Európai Unió tagországait, amelyek megakadályozzák, hogy állampolgáraik csatlakozzanak az IÁ-hoz, és amelyek értelmében mihamarabb bíróság elé állítják azokat, akik ezt mégis megteszik. A szavazást követően a határozat egyik kezdeményezője,

Hölvényi György

kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta, a dokumentum "elfogadása fontos állomás a terroristák elleni küzdelemben, amelyet nagyon hamar helyszíni cselekvésnek is követnie kell az üldözött közösségek megtartása érdekében". A politikus elmondta: a fenyegetett közösségek legfőbb érdeke, hogy szülőföldjükön vagy a térségben éljenek és boldoguljanak, Európának ezért sokkal többet kell tennie a helyben maradás elősegítésére és az elvándorlás csökkentésére, mivel ez az őshonos kisebbségek érdeke is. "Ha megkésve is, de a jelek szerint mára Európa is kezdi felismerni a helyszíni segítségnyújtás mindent megelőző fontosságát" - tette hozzá a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.