Közélet

Illegális bevándorlás: elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző lengyel kontingenst

Illegális bevándorlás: elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző lengyel kontingenst

2015. december 3., csütörtök
Illegális bevándorlás: elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző lengyel kontingenst
Balogh János

Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt csaknem egy hónapig őrző lengyel kontingenst, az ötvenöt lengyel határőrnek a Készenléti Rendőrség parancsnoka mondott köszönetet csütörtökön Szegeden.

Balogh János

beszédében emlékeztetett arra, hogy bő két hónappal ezelőtt Magyarország lezárta a szerb zöldhatárt, gátat vetve ezzel a soha nem látott méretű illegális migrációnak. Azelőtt ezen a szakaszon naponta tízezer, a jogszabályoknak többségében nem engedelmeskedő, néha erőszakos migráns lépett az országba és egyúttal az Európai Unióba. A tábornok közölte: a határ védelméhez nem elegendőek a műszaki, technikai eszközök, rendőrökre, katonákra is szükség van. A feladathoz Magyarország szövetségeseket keresett, a lengyel határőrök pedig néhány nappal a döntés megszületése után segítségül érkeztek. Az elvégzett munka meghozta eredményét, ma már csak elvétve, naponta alig néhány ember próbálja meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Azokat pedig, akiknek sikerül, néhány száz méteren belül elfogják - hangsúlyozta Balogh János, köszönetet mondva a Magyarországot, de munkájukkal saját honfitársaikat és hazájukat is védő lengyel határőröknek.

Artur Bazydlo

ezredes, a kontingens parancsnoka újságíróknak elmondta, magyar, szlovák és lengyel kollégáikkal végzett közös szolgálatuk során olyan tapasztalatokat szereztek, amelyeket majd Lengyelországban is hasznosítani tudnak. Hozzátette: bízik abban, hogy nekik is sikerült a magyar rendőröknek hasznos ismereteket átadniuk.

Csiszér-Kovács Viktória

, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a lengyelek feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása volt. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudtak. A lengyel határőrök a saját egyenruhájukat, fegyverüket viselték, saját szolgálati gépkocsijukat, felszerelésüket használták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.