Közélet

Középpontban a kender: az összefogást és az állami szerepvállalást sürgették Algyőn

Középpontban a kender: az összefogást és az állami szerepvállalást sürgették Algyőn

2015. november 5., csütörtök
Középpontban a kender: az összefogást és az állami szerepvállalást sürgették Algyőn
algyo_kendertermesztes15_gs

Csak a szereplők összefogásával és állami támogatással lehet elérni, hogy az ipari kender termesztése és feldolgozása ismét fellendülhessen térségünkben – hangzott el az Algyőn rendezett kenderfórumon, amelyen a kutatás-fejlesztésben és innovációban rejlő lehetőségekről is szó esett.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kender a termesztésétől egészen a feldolgozásáig mint potenciális foglalkoztatási terület megtalálja a helyét a magyar gazdaságban” – jelentette ki

Feldman Zsolt

, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Algyőn rendezett

kenderfórumon

. Hozzátette, ehhez nagyon sok információra, sokak részéről bátorságra van szükség, továbbá a meglévő kockázatok minél jobb menedzselésére. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy sok idő nincs a vacillálásra, ugyanis már megjelentek azok a pályázatok, amelyek e célra a magyar gazdaság számára a különböző strukturális alapokon keresztül rendelkezésre állak. „Ahhoz, hogy a kender, mint termékpálya működjön, rövid időn belül kell egy az üzleti tevékenységet segítő, megalapozó vertikumot felvázolni a piaci szereplőkkel együttesen. Azt tapasztaltuk, hogy a mai viszonyok között ebben komoly szerepe van a közfoglalkoztatásnak, vagy épp a büntetés-végrehajtásnak, mint foglalkoztatónak” – fogalmazott. Feldman hozzátette, most annak kidolgozása zajlik, hogy miként lehet évek fokozatos munkájával egy működő termékpályát felépíteni. Úgy értékelte, hogy a kendert, mint haszonnövényt a köztudatba is vissza kell hozni, amihez kiváló alkalom az algyői fórum.

Algyő a koordinálásban és az ipari feldolgozásban gondolkodik

„A kender, mint gazdaság- és vidékfejlesztési haszonnövény fejlesztési lehetőségei” címet viselő, Algyő nagyközség és a megyei önkormányzat által közösen rendezett gazdasági fórumon számba vették a Dél-Alföld helyét a kárpát-medencei kender stratégiában, ismertették a meglévő erőforrásokat, célokat és lehetőségeket, továbbá egy Kárpát-medencei Kender Konferencia előkészítéséről is szó esett.

Molnár Áron

, Algyő nagyközség polgármestere portálunknak elmondta, tavalyi megválasztása után több, kenderrel kapcsolatos ötlettel felkeresték, innen az érdeklődés. „Egykor a Kárpát-medence, az akkori Magyarország volt a világ egyik legnagyobb kendertermesztő területe, míg most gyakorlatilag a nullával egyenlő a területek nagysága, ez rendkívül nagy kontraszt. Biztos vagyok benne, hogy van fantázia a termesztés és feldolgozás újbóli elindításában. A jelen helyzet felmérése után partnerként a Csongrád Megyei Önkormányzatot kerestük fel, s kiderült, hogy nekik van egy kenderprogramjuk, ez vitte tovább a közös munkát” – ismertette a polgármester az algyői kenderfórum előzményeit. Mérföldkőnek nevezte a nagyközségben rendezett szakmai fórumot, hozzátéve, nem is feltétlenül kimondottan Algyő szempontjából számít ez jelentősnek, hanem az egész Kárpát-medencei kenderkérdés ügyében. Molnár Áron azt reméli, hogy a szakmai fórum lendületet ad az ügynek, melyből természetesen a nagyközség is profitálhat.

algyo_kendertermesztes16_gs

Konkrét terveik is vannak, egyrészt a most felvállalt központi hajó szerepet szeretnék megőrizni, másrészt az ipari termékek előállításában lát fantáziát a polgármester, mely szorosan kapcsolódna az innovációhoz is. „Az világosan látszik, hogy állami szerepvállalás nélkül maga a termesztés sem fog beindulni, egyértelmű, hogy rendkívül nehéz egy gazdát rávenni arra, hogy egy teljesen új terménnyel kezdjen el foglalkozni. Példát kell mutatnunk, be kell bizonyítanunk számukra, hogy reális kereslet lehet arra a terményre, amit előállítanak. Algyő ezen a téren is szeretne élen járni, egyfajta modellt mutatni” – hangsúlyozta Molnár Áron hozzátéve, hogy a 2016-os esztendőben már ki fog rajzolódni az irányvonal. Mindenképpen összefogásban gondolkodnak, mely – beleértve Békés megyét is – az egész Dél-Alföldre kiterjed, illetve határon túli, vajdasági testvértelepüléseiket, Martonost és Újvárt, továbbá Magyarkanizsát is szeretnék bevonni ebbe a munkába. A polgármester szerint a termesztésben például ezek a települések járhatnak élen, míg Algyő a feldolgozásra koncentrálna.

A megyei önkormányzat, mint menedzser

Stratégiai vezérprojektként nevesítette a Csongrád Megyei Önkormányzat a kenderprogramot a Területi Operatív Programban – tájékoztatott

Kakas Béla

közgyűlési elnök, aki szerint a legfontosabb feladatuk, hogy menedzserszemlélettel segítsék a megye településeit. Hozzátette, a problémafeltárás és a jövőkép felvázolása szempontjából rendkívül fontos, hogy Algyőn a kormányzat, az önkormányzatok, a tudomány, a kutatás, a termelők és gyártók egyaránt képviseltették magukat. „Azt látjuk, hogy a világon egyre fontosabbak a természetes anyagok, a biotermesztéssel előállított termékek, óriási kereslet jelent meg ezen a piacon. A kender kapcsán nem csupán a kötélkészítésre kell gondolni, 25 ezer féle termék készíthető ugyanis ebből a sokoldalú ipari növényből” – mondta el Kakas Béla.

algyo_kendertermesztes10_gs

A megyei elnök kérdésünkre elmondta, ezen a területen Magyarország világpiaci hátrányainak ledolgozása szempontjából van jelentős szerepe az olyan átfogó, minden szegmenst érintő fórumnak, mint az algyői tanácskozás. „Meg kell ismerni és értelmezni kell a legújabb technológiákat, kutatás-fejlesztési eredményeket, de az is biztos, hogy nemzeti összefogás és támogatás nélkül nem lehet jelentős eredményeket elérni” – közölte az elnök. A megye szerepével kapcsolatban elsősorban a folyamatok koordinálását emelte ki Kakas Béla, hiszen mint elmondta, a fórumon elhangzottak alapján egyértelmű, hogy nem elegendő kizárólag vetőmagban vagy épp rostban gondolkodni, komplex módon kell kezelni a kérdést ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni.

Új termékek, új piacok – középpontban az innováció és a fejlesztés

Az ipari kenderben látta meg a fantáziát három évvel ezelőtt

Folberth Péter

is, a szegedi Kender-Tech Innovációs és Fejlesztési Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője. Portálunknak elmondta, akkor azt tapasztalták, hogy nemcsak Magyarországon, de a környező országokban sem foglalkoztak ezzel a növénnyel, s annak felhasználási módjaival. Gyakorlatilag néhány tanulmány volt a témakörben, de úgy értékelték, hogy a kitörési lehetőség az innováció és a fejlesztés lehet. Célként azt jelölték meg, hogy olyan feldolgozó technológiákat, olyan új kendertermékeket próbálnak meg kifejleszteni, ami új piacokat is jelenthet az ipari kender számára. A növényt több mint ezer éve használják a magyarok is, ez csak az elmúlt 20-25 évben változott, de ez elegendő idő volt arra, hogy a kenderen alapuló feldolgozóipar teljesen megszűnjön, és a szakértelem is lassan kezd köddé válni. „A kender újrafelfedezése Nyugat-Európához köthető, főként az ökotudatos és a zöld gondolatot zászlajukra tűző társadalmi rétegek igényei generáltak új piacokat. Megjelentek a különböző természetes alapanyagú termékek, ekkor kezdték el újra egyre több dologra használni a kendert” – magyarázta Folberth Péter. Elmondta, ez a növény rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen a gyökér feletti részének minden egyes eleme felhasználható, és az sem mellékes, hogy a magja, az olaja rendkívül értékes, akárcsak a virágzata. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kender virágzata olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket a gyógyszeripar fel tud használni, rákellenes készítményektől kezdve a cukorbetegség, a csontritkulás, a magas vérnyomás és a szembetegségekig számtalan területen alkalmazhatóak hatóanyagai.

algyo_kendertermesztes07_gs

Tapasztalatai szerint hazánkban is megfigyelhető már némi elmozdulás, egyre többen érdeklődnek a kender iránt, van néhány olyan szereplő, akik eltökéltek a termesztés és a feldolgozás területén, illetve az algyői szakmai fórum is példa arra, hogy a szakpolitika és az önkormányzatok szintjén is kezdik felfedezni. „Ha egy önkormányzat, mint jelen esetben Algyő a Csongrád Megyei Önkormányzattal és Békés megyével közösen megpróbálják ezt az ügyet felkarolni, és a szakpolitika felé is lobbiznak, akkor sokkal sikeresebben lehet előrelépni” – fogalmazott. A Kender-Tech Kft. ügyvezetője úgy értékelte, Algyő jó helyszíne lehet egy új típusú kendermodell kidolgozásának és adaptálásának.

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kender a termesztésétől egészen a feldolgozásáig mint potenciális foglalkoztatási terü...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.