Közélet

125 éves a CSMKIK – Össze kell fogni a megye gazdasági szereplőinek + FOTÓK

125 éves a CSMKIK – Össze kell fogni a megye gazdasági szereplőinek + FOTÓK

2015. november 6., péntek
125 éves a CSMKIK – Össze kell fogni a megye gazdasági szereplőinek + FOTÓK
125_eves_kamara25_gs

Nemesi Pál a 125 évvel ezelőtti és a jelenlegi feladatok közötti párhuzamokra mutatott rá beszédében. Raffay Ernő és Dunai Péter is tartott előadást.

125 éve, 1890 őszén alapította meg

Bakay Nándor

iparos társaival a szegedi kereskedelmi és iparkamarát – erre emlékeztek a kései utódok, a megye jelentős személyei és üzletemberei.

Úgy kell integrálni a terveket, hogy mindenki elégedett maradjon

„Több párhuzam megfigyelhető a régi és a mostani idők között. 125 éve és ma is az egyik legfontosabb területe a kamarának az érdekképviselet volt” – mutatott rá beszédében

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke. Szegeden negyven év késéssel alakult meg a kamara, a korábbi céhrendszer ekkorra véglegesen elavulttá vált. A városban létrejött testület stratégiai kérdésekben (például hídépítés), az inasképzésben, a kézművesek gazdasági ismeretekre való felkészítésében voltak aktívak, ezek a kihívások ma is megtalálhatóak aktualizálva, ha a duális szakképzésre, vagy a szakmai továbbképzésekre gondolunk. Hangsúlyozta, együtt kell működniük a megye fontosabb szereplőivel a kamarának, mert CSMKIK ismeri a cégek jellemzőit, elvárásait. Ez már részben most is megjelenik, mert Szeged és Hódmezővásárhely gazdasági szándékainak összehangolásában a kamara is részt vesz. „Mindenkinek vannak tervei, de ezek eltérőek, ezért rendkívül fontos, hogy a programokat úgy integráljuk, hogy az összes résztvevő elégedett legyen” – vélekedett. Egyben azonban az országos gazdaságpolitikát menedzselő személyek között is szövetségeseket kell találnunk, mert csak így kaphatunk meg újból az ELI-hez hasonló jelentőségű projekteket.

125_eves_kamara07_gs

Szeged gazdaságát erősen befolyásolta a trianoni határ

Raffay Ernő

egyetemi tanár történelmi jellegű előadásának első felében bemutatta az Osztrák-Magyar Monarchia gazdaságát. Kiemelte, hogy akkor még pozitív szerepet játszott a liberális politika hazánk életében, hiszen ekkor fogadtak el ipartámogató, kereskedelemfejlesztő törvényeket, amelyeknek köszönhetően páratlan gyors gazdasági fejlődés indult meg. Trianont követően új feladatok vártak az iparosokra és kereskedőkre, hiszen a monarchia nagyhatalmi pozíciója és nyersanyagai elvesztek. Pótolni kellett az energiaforrásokat, új piacok keresése vált szükségessé, s míg 1910-ben belföldnek számított a Szeged és Temesvár közötti kereskedelem, 1920 után már vámhatáron át szállították a paprikát. Ezen akadályokat végül sikerrel vette Magyarország

Több évforduló is van idén a kamara történetében

A kamarai rendszer múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt

Dunai Péter

, Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara főtitkára. Az első kamara 1599-ben, Marseille-ben jött létre, magyar területen Napóleon alakította meg az első ilyen szervezetet Fiumében, ami pár év működés után megszűnt. A magyar kamarai rendszer idén 165 éves, egy császári pátens parancsolta meg megalapítását. 1868-ban 11 kamara volt, ez a szám bővült húszra 1890-ben. A kamarák egészen 1948-ig léteztek, de ezt követően is működtek olyan szervezetek, amelyek pótolták. Idén már a legújabb kori kamarák is nagykorúak lettek, hiszen 1994-ben német mintára jöttek létre újból a szocializmus éveit követően. Ma is várnak megoldandó feladatok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarára, a tervek szerint a jelenlegi megyei struktúrát meg kell tartani, de a hálózatszerű működést javítani szeretnék. „A kamarai tagságnak nem kötelezőnek, hanem nélkülözhetetlennek kell lenni!” – zárta előadását.

125_eves_kamara06_gs

Díjazottak

Elnöki elismerő oklevelet kapott

Babik Barna

gyűjtő,

Tóth István

történész, a Somogyi-könyvtár és a Lapcom Zrt. a kamara hagyományainak megőrzéséért. Az együttműködésben résztvevő partnerek közül a Csongrád Megyei Építészkamarát, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamarát, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi főosztályát, a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Főigazgatóságát, a Szegedi Tudományegyetemet és az intézmény két karát, a Gazdaságtudományi Kart és a Mérnöki Kart díjazták.

Raffay Ernő és Dunai Péter is tartott előadást.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=586648 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.