Közélet

Novák Katalin: egyre több gyermek születik Magyarországon

Novák Katalin: egyre több gyermek születik Magyarországon

2015. augusztus 13., csütörtök
Novák Katalin: egyre több gyermek születik Magyarországon

Egyre több gyermek születik Magyarországon, az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a születések száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin

kifejtette, Magyarországon - hasonlóan Európához - harmincnégy éve csökken Magyarország népessége, és számos ország különböző megoldásokkal próbál ezen a helyzeten változtatni. Mint mondta, vannak országok, ahol a migrációban látják a megoldást, azonban Magyarország nem ezek közé az államok közé tartozik. A kormány évek óta azon dolgozik, hogy a magyar családokat tudja segíteni abban, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek - hangsúlyozta. Ma már a gyermekvállalás nem kizárólagosan érzelmi döntés, a családok számot vetnek az igénybe vehető támogatásokról, és arról mennyibe kerül egy gyermek felnevelése - mondta Novák Katalin, aki hozzátette, a kormány arra törekszik, hogy egyre több család merjen gyermeket, gyermekeket vállalni. Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve azt mondta, egyre több gyermek születik Magyarországon, a termékenységi mutató húsz éve nem volt ilyen magas Magyarországon, még úgy is, hogy az úgynevezett Ratkó-korszakban születettek unokái is lassan kikerülnek a szülőképes korból. Az elmúlt két évben folyamatosan nő a születések száma, az elmúlt két évben 3700 gyermekkel született több, és emelkedett a házasságkötések száma is - ismertette Novák Katalin, aki hozzátette, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010 és 2014 között 9,2 százalékkal emelkedett. Ez is jelentős mutató, a családtámogatási eszközökkel el lehet érni, hogy több gyermek szülessen - emelte ki, hozzátéve, folyamatosan bővítik a családi adókedvezmény intézményét, 2019-re már 300 milliárd forintot fognak csak erre fordítani. De erről szól a gyes időszakának meghosszabbítása, a gyed-extra bevezetése, de ide tartozik az ingyenes tankönyv és közétkeztetés rendszerének átalakítása is - mondta el Novák Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.