Közélet

Több mint kétezer embert fogtak el a magyar-osztrák-német közös járőrök

Több mint kétezer embert fogtak el a magyar-osztrák-német közös járőrök

2015. július 31., péntek
Több mint kétezer embert fogtak el a magyar-osztrák-német közös járőrök

Februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat a Magyarországról induló nemzetközi vonatokon, az azóta eltelt fél évben a rendőrök 7200 embert ellenőriztek, és több mint kétezret, többségében az országban való tartózkodás szabályainak megszegése miatt, elfogtak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére pénteken.

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre. A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt, a tervezett ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak. Az ORFK tájékoztatása szerint február 18., a közös szolgálat elindulása és július 28. között a rendőrök több mint 7200 embert ellenőriztek, és több mint 2000 személyt fogtak el. Ők többségükben megszegték az országban való tartózkodás szabályait, de embercsempészésért, közokirat-hamisításért is kezdeményeztek eljárást. Az elfogottak túlnyomó többsége afgán és szír állampolgár volt. A rendőrség jelezte: a háromoldalú járőrszolgálat jól működő, eredményes projekt, és mind a német, mind az osztrák fel pozitívan nyilatkozott róla. A közös vasúti járőrszolgálaton kívül, 2008 januárjától közös magyar-osztrák közterületi járőrszolgálat működik a magyar-osztrák határszakasz magyar oldalán, amely 2012 novemberétől még intenzívebbé vált. A közös járőrszolgálat kiterjedt a mélységi területekre is, ehhez idén február óta a német rendőrség járőrei is csatlakoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.