Közélet

Kerékpártámasz közel 100 ezerért?

Kerékpártámasz közel 100 ezerért?

2015. július 1., szerda
Kerékpártámasz közel 100 ezerért?
SZS20150629_ 22es_bolt_002

Borsos árat kell fizetnie annak, aki kerékpárral érkező vendégeire is gondol. Aki a hivatalos utat próbálná járni, súlyos költségeket áll egy U-alakú támasz kiépítéséért. Csak a tervdokumentáció 61 ezer forintba kerül.

"Nem értem. Hogyan sajátíthatja ki és húzhat hasznot egy városi társaság Szeged közterületéből?" - tette fel a kérdést kisboltja előtt

Felső Andrea

, amikor megmutatta, hová szeretett volna kerékpártámaszt kihelyezni. A Retek utcai bolt tulajdonosa a napokban kereste fel a Szegedi Városkép Kft. irodáját, hogy alkalmas támasztót alakíttasson ki bicajjal érkező vendégeinek. Napjában többen is megfordulnak az üzletben, így indokolt lenne a kerékpárok lezárására alkalmas hely, amit nemcsak a vásárlók, hanem a lakókhoz érkező vendégek is ki tudnának használni, lévén a bolt egy tízemeletes aljában rendezkedett be. Felső Andrea hozzá is látott a szervezéshez, két levélváltásnál azonban nem jutott tovább biciklitámasz ügyben, ugyanis megkeresése után a következő árajánlatot kapta a Szegedi Városkép Kft-től. "Szeged város egységes arculatának kialakítása céljából SZMJV Főépítészi Irodája kizárólag a műemléki környezetben a rusztikus, azon kívül a fordított „U” típusú támasz telepítéséhez adja hozzájárulását.

<...>

- Igénybejelentéssel kapcsolatos regisztráció díja: 5 000 forint - U-3/800-1200 típus horganyzott, festett kerékpártámasz: 10 000 forint/db - U-3/800-800 típus horganyzott, festett kerékpártámasz: 8 500 forint/db - Rusztikus CS-1100/1000 festett kerékpártámasz: 13 100 forint/db - Rusztikus CS-1100/1200 festett kerékpártámasz: 13 300 forint/db - Telepítés betonozással: 5 900 forint/db - Fuvardíj: 10 600 forint - Tervdokumentáció: 61 000 forint/helyszín Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák."

kerekpartamasz

A Szegedi Városkép Kft. oldalán elérhetők a tervek

Egyébként a területet, hová a bolt tulajdonosa a kerékpártámaszt kérte, gaz fedi. Ha a legdrágább verziót választja, akkor 95 800 forintot, ha a legolcsóbbat, akkor is 91 000 forintot kellene fizetnie - plusz az ÁFA.

Felső Andrea nonszensznek tekinti az összegeket, vissza is írt a szegedi társaságnak, ahonnan válaszlevélben megerősítették a költségeket. A Szegedi Városkép Kft. weboldalán egyébként azt írják: "város több mint egy éve megfogalmazott irányelvek alapján zászlójára tűzte egy élhető, fenntartható közlekedés kialakítását, nagy hangsúlyt helyezve a környezetvédelmi szempontokra, és a kerékpárosok érdekeinek figyelembevételére. Városunk fontosnak tartja környezetbarát közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a gyalogos- és kerékpáros közlekedés lehetőségeinek fejlesztését a városon belül autóval megtett rövid utak csökkentése érdekében". A Retek utcai boltban Felső Andrea egyik ismerőse is hasonlóra panaszkodott. A neve mellőzését kérő egykori bisztrótulajdonos vendégei miatt szeretett volna kerékpártámaszt kialakítani, végül az irreálisan magas összegek miatt nem vágott bele. Míg fel nem hívták a figyelmét az esetleges büntetés költségeire, jogtalanul sajátított ki tárolót. "Rendben van, hogy a kihelyezéssel kapcsolatos ügyeket a városkép kft. intézi, de miért kell tőlük venni a tárolót is? Miért nincs B-terv?" - tette fel a költői kérdést. A bolt tulajdonosa portálunknak azt mondta, ilyen árak mellett biztosan nem építteti meg a kerékpártámaszt. A Szegedi Városkép Kft. kezelésébe egyébként városszerte több mint 500 tároló tartozik.

Újabb irrealitás a Napfény Városából.http://szegedma.hu/?p=550788

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.