Közélet

Az LMP programot indítana az élelmiszerpazarlás ellen

Az LMP programot indítana az élelmiszerpazarlás ellen

2015. június 7., vasárnap
Az LMP programot indítana az élelmiszerpazarlás ellen

Nemzeti élelmiszerpazarlás elleni program indítására tesz javaslatot az LMP. Ennek keretében civil szervezeteknek nyújtanának támogatást ahhoz, hogy a felesleget eljuttathassák a rászorulóknak.

Lengyel Szilvia

, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján arra mutatott rá: Magyarországon jelenleg kétszer annyian éheznek, mint a válság előtt, köztük mintegy 50 ezer gyermek tartósan nem jut elegendő mennyiségű élelmiszerhez. Eközben az országban évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki – köztük a gyártók vagy a kereskedők -, amelyből csak 1500 tonnát sikerül megmenteni a rászorulók számára. Az LMP ezért az általuk már a költségvetésbe beépíteni javasolt közösségi gazdaságfejlesztési alapból biztosítana mintegy 2 milliárd forintot a célra. A nemzeti élelmiszerpazarlás elleni programból pályázat keretében juttatnának forrásokat az e téren már tapasztalatokat szerzett civil szervezeteknek szállító eszközökre, üzemanyagra, az élelmiszer hűtésének biztosítására, raktározásra és munkabérre – mondta a politikus. Lengyel Szilvia a Franciaországban nemrég elfogadott szigorú szabályt is példaként hozta: ott a nagyobb áruházaknak jótékonysági szervezetek számára kell átadniuk a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.