A vendéglátós mestervizsga remekeit, dísztortákat és hidegtálakat mutattak be a Forrás hotelben. Igaz, megkóstolni nem lehetett az alkotásokat, ennél a vizsgaelemnél ugyanis a megjelenést értékelték. A CSMKIK által meghirdetett képzésre 140-en jelentkeztek, hogy megszerezzék mesterlevelüket.
Szakirányú végzettség és ötéves szakmai gyakorlat szükséges ahhoz, hogy mestervizsgát tehessen valaki. A több hónapos képzés után elméleti és gyakorlati részből álló vizsgát tesznek a résztvevők, ennek egyik állomásaként dísztortákat, hidegtálakat és gasztronómiai artisztika kategóriában készült műveket mutattak be a Forrás hotelben, míg a Novotelben a pincérek 17 tematikus terítékét. A mesterlevél megszerzése most rendkívül aktuális, hiszen a duális képzéshez csatlakozók szeptembertől ugyanis csak ennek birtokában foglalkoztathatnak tanulókat. A mesterképzés során
Szécsi Zoltán
, a Novotel konyhafőnöke is sok újdonságot tanult. Mint elmondta, a sztenderdek elég gyakran változnak, legyen szó terítésről vagy épp a hidegtálakról, és az egyes konyhák gyakorlatában is nagy eltérések vannak. „Szárnyas kavalkádnak neveztem el a hidegtálamat. Négy különféle szárnyast találunk rajta, libamájat, a kacsa mellett füstölt libamellet láthatunk csirkemellel, míg a negyedik pulykamellből készült” – sorolta. Mindegyikhez külön ízvilágban passzoló köretet készített, ami ma már elvárás a hidegtálak esetében. Szécsi Zoltán megjegyezte, egy-egy különleges hidegtál elkészítése igencsak hosszú és komplex folyamat, első lépésként ki kell találni, egyáltalán mit szeretne elkészíteni. A vizsgára készülve ő miután eldöntötte, hogy milyen húst és belsőséget használ, következő lépésként az ahhoz illő köretet határozta meg. Majd le is rajzolta mindezt, hogy a formákat és a színeket is lássa. Ezt követte az első próba, mely után eldöntötte, hogy az egyes ínyencségek igényelnek-e például valamilyen plusz fűszert. „Általában 72 óra egy ilyen tál elkészítése, ebben benne van már a gőzölés és az igencsak hosszadalmas kimártás ideje is. Minden persze az összetevők függvényében változhat” – tudtuk meg a Novotel konyhafőnökétől.
„Dísztortát és négy napi süteményt kellett elkészíteniük a vizsga részeként a cukrászoknak. Negyvenórás elméleti és ötvenórás gyakorlati részből állt a képzés, melyet azzal is színesítettünk, hogy cukrász junior világbajnokokat, olimpiai bajnokokat is hoztunk, hogy ezzel is motiváljuk a tanulókat” – mondta el portálunknak
Kiss Tamás
mestercukrász. A cukrász szakoktató azt tapasztalja, hogy utóbbi években fellendült az érdeklődés a szakma iránt, ám a munkáltatók egy része nem érdeklődik kellőképpen a szakemberek iránt, így vannak, akik végül nem cukrászként helyezkednek el. A trendekkel kapcsolatban elmondta, hogy míg régen a hagyományos alapanyagokból készített klasszikus sütemények iránt volt nagy a kereslet, addig most a mousse-ok, a trüffelek, ganache-ok, vagyis a könnyű, laza krémek a népszerűek. Ezen kívül vannak tészta nélküli piskóták is, vagyis sokat változott a divat a cukrászat területén. „Sosem volt könnyű a cukrászok dolga, de elmondhatjuk az új trendek tükrében, hogy egyre nehezebb a dolguk. De aki ezt a szakmát választotta és motivált is, az meg tud birkózni minden feladattal” – fűzte hozzá Kiss Tamás mestercukrász. „Nagyon magasra van téve a mérce, a gyakorlati vizsga is nagyon összetett. Van, amikor a vizsgabizottság előtt kell pincérként, cukrászként, szakácsként bizonyítani rátermettségét a mesterjelöltnek, és a vizsga mostani állomására is sokat készültek a képzésben résztvevők” –
Kendik Renáta
, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) szakképzési tanácsadója. Hozzátette, nagy az érdeklődés a mestervizsgák iránt, hiszen a szakképzési törvény előírja, hogy idén szeptembertől a duális szakképzésbe bekapcsolódott gazdálkodók csak úgy foglalkoztathatnak tanulókat, ha a szakoktatójuk rendelkezik mesterlevéllel. „A vendéglátós szakmák rendkívül népszerűek, ezt jelzi, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál megkötött tanulószerződéseknek 30-40%-a erről a területről van. Az más kérdés, hogy az igazán magasan képzett, nagy szakmai tudással rendelkező vendéglátós szakemberek közül kevesen maradnak az országban” – mondta el Kendik Renáta. A CSMKIK által uniós támogatással megvalósított mesterképzésben 140-en vettek részt, és ahogy a kamara szakképzési tanácsadójától megtudtuk, újabb 140 szakembert szeretnének bevonni programba, szintén pályázati támogatással.
A vendéglátós mestervizsga remekeit, dísztortákat és hidegtálakat mutattak be a Forrás hotelben - KLIKK után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=540261
Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 21.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.